Adófórum

Adózási és számviteli információk

könyvelés dátuma

Egyéni vállalkozók

könyvelés dátuma

HozzászólásSzerző: Feri86 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szerbusztok Lányok!

Túl vagyok az ellenőrzésen, minden rendben volt. Igazad volt Nelly! Most lenne egy kérdésem, nem engem érint, hanem egy ismerőst. Az alaphelyzet: Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett EV. Alanyi adómentes tevékenységet folytat. Átutalással egyenlítik ki a számláját. Pl. Teljesítés dátuma: augusztus 28, Számla kiállítás dátuma: szept 9. A pénze október 9. én érkezik a számlájára. A pénztárkönyvbe mit írjon és milyen dátummal? Mert ha a pénzmozgást veszi alapul, akkor október 9, de hogy alakul ez év végén? Kérlek ha tudtok segítsetek, jó lesz ünnepek után is. Az eddigi segítségeket is köszönöm.

Kívánok mindnyájatoknak Kellemes Karácsonyt, sok-sok jándékkal, és sikerekben, egészségben gazdag boldog Új évet!!!!!! Üdv: Feri 

Feri86

könyvelés dátuma

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. dec. 21, 2008 6:03 pm

Szia Feri!

Örülök, hogy minden OK volt! Ügyes vagy!

A ki nem egyenlített számlákról ( vevő-szállító) az ev analitikus nyilvántartást vezet. Az áfával nem foglalkozunk, mert AM (egyébként a teljesítést követő 45. napon kellene fizetendőbe állítani, függetlenül, hoyg megkapta-e az ellenértéket, ha áfákörös lenne).

Tehát az ismerősödnél 2008.október 09-én kerül a pénztárkönyvbe, mint adóköteles bevétel (ért.bevétele rovat).

Pénztárkönyvbe, akár bevétel, akár kiadás, csak a pénzmozgáskor (kiegyenlítéskor) kerül rögzítésre. Ha részben lett kiegyenlítve, akkor is csak annyi kerül be, amennyit megfizettek.

Nem értem, hogy év végén hogy alakul. 2008-as év adóköteles bevétele ami pénzügyileg rendezett, az 53-as bevallásban majd az árbevételek között fog szerepelni.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

könyvelés dátuma

HozzászólásSzerző: mazsi5 » vas. dec. 21, 2008 6:52 pm

Szia!  Nellyvel-vel egyetértve, annyival egészíteném ki, magát a pénzmozgást, amit a pénztárkönyvben a pénzmozgás napjával be kell jegyezni,  hogy : a pénzbevétellel esik egy tekintet alá a termékértékesítés és a szolgáltatásnyújtás ellenértéke akkor is, ha teljesítése egészben vagy részben nem pénzben (hanem például csere, beszámítás révén) történt.    Tehát, ha ugyanazzal a partnerrel szemben áll fenn szállítói tartozás  és vevő követelés is, amit beszámítanak, bekompeználnak, akkor azt a pénztárkönyvben rögzíteni kell,. függetlenül attól, hogy effektív készpénz, vagy banki pénzmozgás nem történt.  
Üdv.
mazsi5

könyvelés dátuma

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. dec. 22, 2008 12:01 am

Szia Feri!

Az év végi teendővelkapcsolatos kérdésed nyilván arra vonatkozott, hogy mit kell csinálni a kiszámlázott, de a tárgyévben pénzügyileg rendezett tételekkel. Ezeket csupán az analitikában tartod nyílván, mint vevőkövetelést.

madora100

könyvelés dátuma

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. dec. 22, 2008 8:18 pm

Szia Madora100!   Egy nem szócskát vélhetően kihagytál...." mit kell csinálni a kiszámlázott, de a tárgyévben pénzügyileg rendezett tételekkel. Ezeket csupán az analitikában tartod nyílván, mint vevőkövetelést."        

Minden bizonnyal a kiszámlázott , de pénzügyileg nem rendezett tételekre gondoltál... Hiszen a pénzügyileg rendezettek, azok a pénztárkönyve is bekönyvelendők, a vevő analitikában pedig a rendezettséghez részben, vagy egészben..  Üdv.

mazsi5

könyvelés dátuma

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. dec. 22, 2008 9:20 pm

Mazsi! jogos az észrevételed. Nem olvastam vissza a válaszomat, így nem vettem észre a nem szócska hiányát. Természetesen a pénzügyileg nem rendezett tételekre vonatkozott a válaszom.
madora100

Vissza: Egyéni vállalkozók