Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bt áttér EVA-ra bevételi nyilvt.-t választana.

EVA

Bt áttér EVA-ra bevételi nyilvt.-t választana.

HozzászólásSzerző: baroness1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Bt áttér EVA-ra 2009-től és bevételi nyilvántartást választana. Azonban felmerült könyvelői oldalról, hogy mivel eddig kettős könyvvitel szerint könyvelt, ezért EVA alatt nem választhatja a bevételi nyilvántartást, csak a számviteli tv szerintit. Igaz ez? Pont az egyszerűség miatt térne át a bevételi nyilvántartásra.
Sürgős.
Köszönöm a választ.

baroness1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Bt áttér EVA-ra bevételi nyilvt.-t választana.

HozzászólásSzerző: tepimail » szer. dec. 17, 2008 5:53 pm

Szia! A Bt. kiléphet a számviteli trv. alól, vezethet 2009-től bevételi nyilvántartást, függetlenül attól, hogy eddig milyen könyvvezetése volt, de ne felejtsd el jelölni a bejelentkezésen. EVA trv. 4.§ ((3).
tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Bt áttér EVA-ra bevételi nyilvt.-t választana.

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 17, 2008 10:43 pm

Szia!

Így igaz, a 2002.évi XLIII.törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról 4.§ szerint:

3) A közkereseti társaság és a betéti társaság az evával összefüggő nyilvántartási kötelezettségeit – választásának megfelelőenvagy a (4)–(6) bekezdésben foglaltak, vagy a számvitelről szóló törvény előírásai szerint, a kettős könyvvitel rendszerében teljesíti. Az adózó e választásáról az e törvény előírásai szerint tett első bejelentésével egyidejűleg, az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon nyilatkozik; a nyilatkozatot az adózó később nem változtathatja meg, és nem vonhatja vissza.

4) Az adóalany időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon, a melléklet előírásainak megfelelően nyilvántart és rögzít minden olyan adatot, amely adókötelezettsége teljesítéséhez és a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges.
(5) A nyilvántartásban adatot rögzíteni, módosítani és törölni csak bizonylat alapján lehet. A nyilvántartásban rögzített adatot módosítani vagy törölni csak úgy lehet, hogy az eredeti adat a módosítást, illetve a törlést követően is megállapítható legyen.
(6) A bizonylatot, a nyilvántartást az adó megállapításához való jog elévüléséig kell megőrizni. E kötelezettség a bizonylat rontott példányára is vonatkozik.

Tehát választási lehetőség van, vagy kettős vagy bevételi nyilvántartásos. Ezt a bejelentkezéskor jelölni is kell. Szerintem a félreértés abból eredhet, hogy Kft., szövetkezet, ügyvédi iroda, stb. csak kettőst vezethet. Ez Bt-re nem vonatkozik.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Bt áttér EVA-ra bevételi nyilvt.-t választana.

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. dec. 17, 2008 11:33 pm

Szia!

A fentieken túlmenően amit még érdemes fontolóra venni:

Ha bevételi nyilvántartásra tér át akkor 3 évre elosztva  meg kell fizetnie az osztalékadót kiváltó adót, (ez a kettős alatt nem terhelné)

 ill. ha valamiért vissza kell térnie a bevételi nyilvántartás alól a Szv.törvény hatálya alá, akkor jelen állás szerint azt csak könyvizsgálattal összekötve teheti majd meg.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Bt áttér EVA-ra bevételi nyilvt.-t választana.

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. dec. 18, 2008 9:14 am

Valóban meg kell fizetnie az osztalékot kiváltó adót, de ennek jó oldala is van. Három év alatt teheti, és mentesűl a 14% Ehó fizetése alól.

Mindenképen a bevételi nyilvántartást válaszd, nincs házipénztár sem. A könyvelése pedig nagyon egyszerű, bár a telefonra is figyelni kell, mert ha a cég nevén szerepel,akkor a magánhasználatot ki kell zárni (átiratni).

Ha van cégautó, akkor 2009-ben adót kell fizetni utána, bár ha nem leszel Evás akkor is.

Üdv: Judit

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég