Szia Garbo!
Azért csatoltam a számviteli leveleket, mert - bár szokott tévedni - de ebben az esetben szerintem is így kell eljárni.
A számviteli törvény alábbi előírása szerint ugyanis a változatlan formában értékesített anyag vagy áru beszerzési értéke könyvelhető elábé-ként.
78. § (1) Az anyagjellegű ráfordítások között kell kimutatni a vásárolt és felhasznált anyagok értékét, az igénybe vett (vásárolt) szolgáltatások - le nem vonható általános forgalmi adót is magában foglaló - értékét, az egyéb szolgáltatások értékét, az eladott áruk beszerzési értékét és az eladott (közvetített) szolgáltatások értékét.
(2) Anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét, továbbá a vásárolt növendék-, hízó- és egyéb állatok bekerülési értékét kell kimutatni. A termelés, a tevékenység, a szolgáltatás során keletkezett hulladékok, haszonanyagok értékével, az anyagok bekerülési értékében figyelembe vett vámteher, jövedéki adó visszatérített összegével az anyagköltséget csökkenteni kell.
(5) Az eladott áruk beszerzési értéke az üzleti évben - általában - változatlan formában eladott anyagok, áruk bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét foglalja magában. Az eladott áruk beszerzési értékét növelő tételként kell kimutatni az értékesített betétdíjas göngyölegek bekerülési értékét, majd az eladott áruk beszerzési értékét csökkenteni kell a visszavett betétdíjas göngyölegek bekerülési értékével.
Megértem, hogy esetlegesen másként könyvelik ezeket a tételeket, de nem okoskodásból válaszoltam a kérdésre, hanem mert úgy véltem, tudok pontos választ adni.
A kérdésedre, mely szerint a vendéglátó egységnél évvégén megmaradt kávé készletét hogyan könyvelném, a számviteli törvény előírásait figyelembe véve az alábbi variációt ajánlanám:
- amennyiben a vendéglátó egység a kávét felhasználja, ezért tartja készleten, akkor ez az anyag készletek között kell hogy évvégén szerepeljen. Tehát ha évközben - ha nincs készletre könyvelés, csak anyag költségre történik a beszerzés könyvelése -, akkor az anyag készlet tartozik, az anyag költség követel. (T 21 - K 51)
- mivel azt nem értelmezhetjük, hogy lefőzve - késztermék - évvégén kávé ital van, ezért a késztermék készlet ebben az esetben szerintem nem vélelmezhető. Ha lenne egy nagy adat , a vendéglátó egység által készre főzött töltött káposzta - pont most olvastam, hogy minél többet áll, annál finomabb -, akkor ez késztermék lenne, tehát a késztermékek tartozik, a saját termelésű készletek állomány változása követel.
(T 25 - K 581)
Üdvözlettel: Zs.