Sziasztok! Nem akarok vitatkozni, s az általam felhozott példa sajnos nem durva, hanem sajnos valós..
Esélyem sincs a már előírt kötelezettség és a 10 eFt (pluszban vallandó kiegészítő bevallás) előleg kiegészítés befizetésére, mert folyamatos APEH inkasszó van, amit még ÁFÁ-ra hajtanak végre... de ez nem tartozik igazán ide.
Én az általatok kitöltési útmutatóban szereplő, kicsit szerencsétlen megfogalmazást a piros betűs kiemelésre vonatkozóan úgy értelmezem, hogy ha (maradjunk a példámnál) mondjuk volt előúírt Tao. kötelezettségem 11.500 eft, a várható saccolt lenne 15.510 eFt, de már megfizettem 11.600 eFt-ot,
a 10 eFt kiegészítést akkor is be kell vallanom, vagy ha a várhatóm is mondjuk 11.500 eFt lenne és már azokat az eredeti esedékességre megfizettem a bevallást akkor is be kell adnom, (szerintem akkor nulla összeggel), vagy ha az előírt tao. előlegem 11.500 eFt és azt már megfizettem, a tényleges pedig csak 2.000 eFt lenne, akkor is be kell adnom a bevallást (szerintem ekkor is nulla összeggel)
Tehát lényeges, hogy akinek nincs már befizetési kötelezettsége (megfizetés!) de olyan vállalkozás, akire vonatkozik a feltöltési kötelezettség (előző évi árbevétel 50 millió...) annak egyszerűen mindenképpen kötelező adni 0801-et társasági adóelőleg kiegészítés címén, ami alkalmasint lehet nulla összeg is.
Gyakorlatilag a várható társasági adónak (már akikre vonatkozik a feltöltés) előleg formájában megfizetettnek kell lenni 2008.12.20-ig, hogy annak mennyinek kellene lenni, mennyit várjon az APEH az a már felkönyvelt (0729 alapján) társasági adóelőleg és a most bevallásra kerülő összeg együttes összege. Az, hogy az meg van-e fizetve, az már egy másik dolog: késedelmi kamat, feltöltési bírság..., de nem bevallás elmulasztásáért járó bírság...
Szerintem a kérdező jól gondolta, hogy ha neki már volt bevallot/ előírt társasági adóelőlege 80 eFt 2008.I-IV.n.évre, de a várhatója meg 100 eFt lenne, hogy akkor a bevallásba (0801) 20 eFt-ot kell, hogy írjon.
Az hogy ő már ezt a 100 eFt-ot, vagy akármilyen részét pénzügyileg rendezte-e, nyilván ahhoz, hogy a feltöltésnek maradéktalanul eleget tegyen a már összesen 100 eFt bevallásra került összegnek megfizetettnek is kell lenni.
Az első válaszoló válaszát csak annyival egészítettem volna ki, hogy nem csak a 0729-est kell nézni, hiszen 2008. I-II. n.évére vonatkozó előleg kötelezettség még a 0629-es bevallás szerint ezen időszakra eső kötelezettség, a III-IV. n.évre vonatkozó kötelezettséget kell nézni a 0729-esből, de sokkal egyszerűbb az adófolyószámlát lekérdezni és megnézni rajta a 2008.01.01-2008.12.31-ig. előírt Tao előleg kötelezettséget.. többek véleményével egyezően..
A 2-3-4. válaszok miatt szóltam hozzá a kérdéshez eredetileg.... Üdv.