Adófórum

Adózási és számviteli információk

brokernet signum biztósítás

TAO

HozzászólásSzerző: tom.lakos » pén. okt. 03, 2008 7:58 am

Sziasztok! Remélem tudok segíteni Signum ügyben. Lakos Tamás pénzügyi tanácsadó vagyok, nem mellékesen mérlegképes könyvelő, aki évekig a magyar kkv-k főkönyvelőjeként, gazdasági igazgatójaként tevékenykedett. 

Nem tudom, hogy hány karaktert tudok ide írni(bemásolni) de megpróbálom. Van sok érdekes és értékes infóm - írásban is  - a signumról és annak okos felhasználási lehetőségeiről.

Sikerült beilleszteni a cégekre vonatkozó általános részt. Van egy speciális összefoglalóm is a Signum által érintett összes jogszabályi helyről és annak részletes kidolgozásáról a Signumra vonatkozólag. Ezt a következő levelemben küldöm el nektek.További infókat a www.lakostamas.hu oldalamon találtok.

Ha lenne igény részetekről egy olyan előadásra, melyet kifejezetten könyvelőknek (és az erre a témára fogékony cégvezetőknek) tartanánk a Signumról és annak céges lehetőségeiről, akkor ezt az igényeteket jelezzétek felém és megszervezzük irodaházunkban. Természetesen a végén egy kötetlen beszélgetéssel, ahol a kérdéseiteket is fel tudjátok tenni.

Íme a cikkem céges része: az általános leírást a a cikk elején a honlapon találjátok:

http://penzugyeim.shp.hu/hpc/web.php?a=penzugyeim&o=signum_HfF

A Signum, költséghatékony és rugalmas eszköz Cége számára, a kulcsfontosságú munkavállalóinak közép-és hosszú távú ösztönzéséhez, valamint az adóoptimalizáláshoz!

A SIGNUM díja adómentes, azaz a díj megfizetésekor sem a szerződő cégnek, sem a biztosított magánszemélynek nincs adó-, illetve járulékfizetési kötelezettsége.

Amennyiben a szerződés kedvezményezettje magánszemély, úgy a díj a vállalkozás személyi jellegű kifizetései között költségként elszámolható, amely a tárgyév adózás előtti eredményét csökkenti.

Ez esetben az eseti díjak teljes egészében a tárgyév eredményére költségként elszámolhatók (nincs időbeli elhatárolási kötelezettség).

A cég, mint szerződő helyébe belépett magánszemély (aki egyben a biztosított is) számára kifizetett visszavásárlási összeg a magánszemély egyéb jövedelmének minősül, amely után az annak megszerzésekor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell adózni.

A jelenlegi szabályok alapján a SIGNUM-mal megszerzett egyéb jövedelem után százalékos egészségügyi hozzájárulást (2008-ban 11 %) valamint személyi jövedelemadó-előleget kell fizetni.

Az így szerzett egyéb jövedelmet a munkabéreknél nagyságrendileg kisebb adó és járulék terheli, ráadásul kamatadót sem kell fizetni utána.  

Egyszerűen, számokban:

• 100 Ft netto bér ma 278 Ft-ba kerül egy cégnek 
  • A SIGNUMMAL ebből 174 Ft-ot csinálunk !

A SIGNUM-ból a közterhek levonása után kifizethető összeg az évek során munkabérként kifizethető összegek értékét már néhány év elteltével nagyságrendileg meghaladhatja.

Rugalmas eszköz a változó világban

A SIGNUM biztosítottja a futamidő során módosítható, így a cég rugalmasan, a mindenkori helyzetének megfelelően alakíthatja ki a juttatásban részesülő munkavállalók körét.

A vállalati cafeteria rendszer ideális eleme

Mivel a SIGNUM díja adómentes, ezért az alkalmas a munkavállaló cafeteria keretének 100 %-os felhasználására: a cafeteria keretből a SIGNUM-ra fordított rész teljes egészében a munkavállaló egyéni számláján kerül jóváírásra.

Ráadásul a munkavállaló szabadon döntheti el, hogy milyen formában kívánja befektetni a megtakarítást. A befektetés formáját bármikor, a mindenkori aktuális pénz-és tőkepiaci helyzetnek megfelelően módosíthatja: évente két alkalommal ingyenesen, a további módosítások díja 2 ezrelék, de legfeljebb 2.000 forint.

A vállalati eredmény optimalizálásának előnyös formája

A szerződő Vállalat bármikor visszavásárolhatja a szerződést a SIGNUM feltételei szerint, vagy részleges visszavásárlással is élhet.

Amennyiben a (részleges) visszavásárlási összeget a cég még a visszavásárlás évében felhasználja, és azt költségként elszámolja, úgy a társaságnak a SIGNUM-ba befizetett díjak után nem kell társasági adót fizetnie.

Kiváló befektetési lehetőségek a szabad pénzeszközökkel rendelkező Vállalatok számára.

A SIGNUM-on keresztül kiemelkedő hozamokkal jellemezhető eszközalapok érhetőek el.

Az eseti díjakat befizetéskor nem terheli semmilyen költség (pl. árfolyamrés, allokációs költség).

Az eseti díjak visszavásárlása minden esetben 100 %-on történik, a részleges visszavásárlás során felmerülő tranzakciós költség 2 ezrelék, de legfeljebb

2.000 forint.

A vállalati gondoskodás kedvező eszköze

Amennyiben a SIGNUM kedvezményezettje magánszemély, úgy a cég  - miközben a befizetett díjakat költségként elszámolta - egy tragédia esetére a biztosított munkavállaló családjáról is gondoskodhat.

A szolgáltatás a magánszemély adómentes bevétele (sem a minimum 11 %-os öröklési illeték, sem a 20 %-os kamatadó, sem más adó, illetve járulék nem terheli a kifizetést).

A tulajdonosok és a menedzsment tagjai számára üzlettársi biztosításként is szolgálhat

A tulajdonosokra, a menedzsment tagjaira, mint biztosítottakra szóló SIGNUM szerződés a társaságban érdekelt, érintett üzlettársak érdekeit is támogatja arra az esetre, ha a tulajdonosok, vagy a menedzsment tagjainak bármelyikévei tragédia történne.

A SIGNUM kedvezményezettjeként maga a szerződő cég, vagy annak tulajdonosai is megjelölhetők, ebben az esetben a SIGNUM szolgáltatását a kedvezményezett az örökösök kivásárlására, vagy új menedzser megszerzésére is felhasználhatja.

Kedvezményes részvényvásárlási lehetőség a biztosított számára

Amennyiben a SIGNUM kezdeti éves díja eléri a 400.000 forintot, úgy a szerződésben biztosítottként megjelölt magánszemély a SIGNUM kezdeti éves díjának 50 %-ának megfelelő értékben 20 %-os kedvezménnyel vásárolhat részvényt a CIG Közép-európai Biztosítótól.

Összefoglalva, miért a SIGNUM?

.         Vonzó - kiváló alapok, kiváló alapkezelők közreműködésével

.         Rugalmas - díjkezelés, befektetési folyamatok

.         Alkalmas valamennyi adózási előny érvényesítésére

Mi mindenre alkalmas?

-munkavállalók ösztönzése

-cafeteria rendszer eleme

-vállalati eredmény optimalizálásának eszköze

-kiváló befektetési lehetőség

-vállalati gondoskodás kedvező formája

-üzlettársi biztosítás

-részvényopció

Adózási előnyök maximális  kihasználhatósága:

- adókedvezmény

- öröklési illeték mentesség

- kamatadó mentesség

- vállalkozásoknak (a biztosítási díj adómentes)

.         halasztott adófizetés

.         munkavállalók motiválása (+60%)

És van még benne szeretni való dolog.

A CIG által megalkotott konstrukció, a SIGNUM, jó néhány önmagában is páratlan újdonságot is tartalmaz. Ám a legfontosabb, hogy itt a befektetésként befizetett összegek a cégnél költségként elszámolhatók!! Így elsősorban a vállalkozások számára lehet megoldás nagyon sok mindenre, és használható számos esetben: céges pénzből biztonsági tartalékok építése, üzlettárs halálára biztosítás, kulcsdolgozók javadalmazása, adóoptimalizálásra.

Ez a téma annál sokkal bonyolultabb, hogy most mindent leírjak róla. Azonban fontos téma, ezért minden vállalkozás tulajdonosnak és könyvelőiknek szívből ajánlok egy személyes konzultációt. Egy ilyen beszélgetés során megismerheti a konstrukció alapvető működését és gyakorlati haszná(latá)t vállalkozási környezetben.

Az ön cégére szabott megoldást pedig a négyszemközti személyes találkozás során készíthetjük el.

Ha önnek nyereséges vállalkozása van, vagy ön könyvelő, jelentkezzen személyes konzultációra! Használja ki a kiváló lehetőséget! És ha már az idén ki akarja használni, minél előbb bele kell vágni!

tom.lakos

HozzászólásSzerző: Tery1 » szomb. nov. 22, 2008 7:16 pm

Kedves Mindenki!

Hozzászólnék  a céges befektetéshez. Szeretném figyelmeteket felkelteni, és tájékoztatni

hogy nem csak a Brókernet által értékesített SIGNUM céges megtakarítás létezik, hanem a

Bridge-Hungary által értékesített Allianz Bridge Életprogram talán még jobb megtakarítási forma.

Nézzétek meg a Bridge honlapján, Én mint könyvelő ezt a terméket ajánlom a vállalkozásaimnak.

Mind a két befektetési formánál az arányos részt el kell határolni.

Üdv.Egy másik Teri

Tery1

HozzászólásSzerző: BaraMa » csüt. dec. 04, 2008 9:20 pm

Több fórumon olvastam véleményt ebben a témában.

Íme egy:

KÉRDÉS - Signum életbiztosítás

Tisztelt Cím!

Nehéz helyzetben vagyok, kérem segítségét.

Ügyfelem Brókernet üzletkötő, aki a következőt ajánlotta:

Van egy új életbiztosítási konstrukciójuk, melyet Signumnak hívnak.

Ennek a lényege, hogy az éves rendszeres biztosítási díj mellett - melyet költségként elszámolhat a vállalkozás - van egy eseti része is, melyet a szerződés szövege alapján szintén biztosítási díjnak hívnak, bármikor hozzáférhető, részvény alapokba fektetik.

Az üzletkötő szerint ez a rész is költség, mert biztosítási díjnak hívják a szerződés szövege szerint. Én egyenlőre nem értek vele egyett, mert szerintem, ha a biztosítási díj  bármely részét  részvényekbe fektetik  nem lehet költség, csak követelés. Ilyenkor nem érdekes a tartalom elsődlegessége a formával szemben, hiába hívják az eseti díjat is biztosítási díjnak. Szerintem ez nem minősül végleges vagyonvesztésnek sem, ami szintén a költség elszámolás kritériuma.

Kérem segítsen, mivel már más ügyfeleim is jönnek, hogy akár több milliós nagyságrendű eseti díjaikat számoljam el költségnek, mivel ez biztos az mind a Brókernet, mind Járai Zsigmond (a Szignum egyik megalkotója) szerint. Szerintük az is törvényes, ha minden év végén beteszik az eseti díjat, azt elszámolják költségnek, majd akár januárban ismét kiveszik. 

Várom válaszát!

VÁLASZ - Signum életbiztosítás

2008.10.29:

Önnel értünk egyet, valóban nem lehet költségként elszámolni a befektetési célra befizetett összeget.

Akkor most kinek is van igaza?

Üdv:

BaraMa

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » vas. dec. 07, 2008 7:20 pm

Szia, hogy kinek van igaza, csak akkor fogjuk megtudni, ha az első ilyen ügylet átesik adóellenőrzésen. A konstrukció egyik megálmodója sem fogja vállalni a felelősséget, ha valakit elkaszálnak és adóhiányt állapítanak meg. 
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: tom.lakos » hétf. dec. 08, 2008 1:05 pm

Szisztok!

Összefoglalva: a Signum nem csodafegyver, de nagyágyú. Kellő gondossággal kezelve (megfelelő szakmai ismeretekkel a számvitel és az adózás terén) és betartva az arányosság elvét, szerintem nem lehet belekötni. Persze, ha ész nélkül csinálják...

Kedves BaraMa! Én nem értek  egyet az alábbi okfejtéseddel:" mert szerintem, ha a biztosítási díj  bármely részét  részvényekbe fektetik  nem lehet költség, csak követelés." Szóval ha beteszik a páncélba, vagy bankbetétbe akkor jó, akkor ktg? Lássuk be ez nem jó logika. Nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy megvalósul e a cégnél a végleges vagyonvesztés vagy nem. Ha igen akkor költség, ha nem, akkor nem. Ilyen egyszerű.

Mégis, az ördög mindig a részletekben lapul. Ezért nem ajánlom a Signumot, csak egy jól felkészül könyvelővel a cég részéről, és egy jól felkészült pénzügyi tanácsadóval a bnet részéről, amilyen (szerénytelenség nélkül) én is vagyok.

Ha ügyfeleteket érdekli (december 8-a van!!) és még az idén ki szeretné használni a konstrukció előnyeit, akkor nincs más hátra, mint előre! Keressetek meg bátran! A szokásos jutalékot biztosítom Nektek. Elérhetőségeim a honlapomon:www.lakostamas.hu.

tom.lakos

HozzászólásSzerző: BaraMa » hétf. dec. 08, 2008 5:06 pm

Kedves Tamás!

A bemásolt szöveg (kérdés és válasz) nem az én tollamból való, hanem Zara László honlapjáról. Ő pedig a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. 

Van a Signumról esetleg egy adóhivatali állásfoglalása is?

BaraMa

HozzászólásSzerző: tom.lakos » kedd dec. 09, 2008 10:25 am

Kedves BaraMa!

Bocsánat, bocsánat, akkor Zara László Úrral nem értek egyet.  A lényeg a végleges vagyonvesztésben van, nem a befizetett pénz mikéntjében.

Sajnos névre szóló APEH állásfoglalás még nincs (most van folyamatban) addig a legjobb a 6. hozzászólásban is idézett életbiztosítási állásfoglalás, mely a Signumra is vonatkozik.

Nem győzöm hangsúlyozni: a Signum első sorban egy kiváló befektetés (lásd Warren Buffett alap, melyhez máshol nem lehet hozzáférni) így már önmagában sem való mindenkinek ész nélkül, másodsorban a vállalkozói leszarási pénz megteremtésének kiváló eszköze (aki nem ismeri a fogalmat , nézze meg a honlapomon)  és csak harmad- de nem utolsó sorban az adóoptimalizálás eszköze.

Azok az ügynökök, (nem véletlen az ügynök szó használata) akik csak és kizárólag a céges költségelhetőségre hivatkozva árulják (nem véletlen az árulja szóhasználat) a terméket (nem véletlen a termék szóhasználat) becsapják a vállalkozókat.   A Signum nem termék és nem lehet úgy eladni, mint a krumplit!  Megfelelő szaktudás ( adó, számvitel, könyvelés ) és önmérséklet nélkül nem célszerű alkalmazni, mert könnyen visszafelé sülhet el! Szóval, kell az együttműködés a 3 szereplő: pénzügyi tanácsadó-könyvelő-vállalkozó közt. Másként nem megy.

Én valóban pénzügyi tanácsadónak tartom magam, aki ügyfeleim részére keresem a legjobb megoldásokat (sokszor meg is találom) és nem ügynöknek. A szakmai etikámhoz hozzá tartozik, hogy nem adok más tanácsot, csak azt, amit magamnak is adnék.

Lakos Tamás pénzügyi tanácsadó,  www.lakostamas.hu

tom.lakos

HozzászólásSzerző: holeta » hétf. dec. 15, 2008 1:57 pm

Kedves Tamás!

Azt megértem, hogy a cégeknél a számviteli törvény előírásai alapján el lehet számolni költségként a Signum-ot. De az egyéni vállalkozó hogyan számolhatja el költségként? Mert azt nem akarom elhinni, hogy köt magára egy befektetési életbiztosítást, és azt elszámolhatja költségként. Én legalábbis nem számolnám el.

Várom és előre is köszönöm a törvényi pontokkal alátámasztott magyarázatát.

Eta

holeta

HozzászólásSzerző: MonokiM » hétf. dec. 15, 2008 2:42 pm

Sziasztok! Én azt nem értem, hogy ha a cégben költségként elszámolható a munkavállaló/tag számára befizetett összeg, miért érdekes, hogy az mibe fekteti a pénzt ill. ha részvényt vesz, miért kell azt a cégben követelésként könyvelni?

Azt is érdekes, hogy ha a cég visszavásárolja a biztosítást, akkor azt a leírt költségével szemben könyveli, eddig ok. DE az meg teljesen nyilvánvaló, hogyha ezt a pénzt tök másra költi/költségeli, akkor az társasági adóalapot csökkent. Mint bármi más esetben, ami nem "járja meg" a Signumot. Nem értem, hogy miért kell ezt külön, kvázi "mézesmadzagként" ideírni. Lehet, hogy teljesen félreértem az egészet? Ráadásul elég merész dolog a mostani válságban bárkinek bármilyen részvény vásárlását ajánlani, nem tudható, hogy még akár ma is nem a tőzsdeparketten szemétként landol a papír. Üdv.: Margit

MonokiM

HozzászólásSzerző: jarasiteri » hétf. dec. 15, 2008 2:49 pm

Sziasztok! Nekem minden anyagom megvan a SIGNUM-ról, könyvelő vagyok, és adótanácsadó. A SIGNUM miatt még a BrOKERNET-be is beléptem. - Mégsem merem bátran ajánlani. Gondoltam beküldöm az összes dokumentációval együtt az APEH-be, hogy foglaljanak állást. - De örülök, hogy valaki ezt megtette helyettem. Nagyon várom, mi lesz az eredménye. A  befektetéseket, amikkel a leendő  a nyugdíjunkról gondoskodunk mindig is preferálták az adótörvények. Remélem a SIGNUM-mal is így lesz. 

Köszönettel: Járási Terézia 

jarasiteri

ElőzőKövetkező

Vissza: TAO