Adófórum

Adózási és számviteli információk

környezetvédelmi termékdíjban segítség

Adatszolgáltatás

környezetvédelmi termékdíjban segítség

HozzászólásSzerző: magdianyus@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a következőben: kell-e környezetvédelmi termékdíjat fizetni az alábbi esetben.

Az egyik ügyfelemnek étterme van, ahol az ebédet néha-néha becsomagolják alufóliába. Valamint még az lenne a kérdésem, ha olyan edénybe csomagolja az ételeket, amelyeket használat után elmosogat, ezek műanyag edények, akkor mi a helyzet a termékdíjjal. Kérdésem az lenne, hogy kell-e neki termékdíjat fizetnie, és az még a kérdésem, hogy azt hogyan kell megállapítani.És a bevallás, az hogyan történik.

 Köszönöm.

Magdi

magdianyus@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

környezetvédelmi termékdíjban segítség

HozzászólásSzerző: mifer2 » szer. dec. 03, 2008 10:55 am

http://www.termekdij.gportal.hu/

Ezen a honlapon találsz választ a kérdéseidre.

mifer2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:10 am

környezetvédelmi termékdíjban segítség

HozzászólásSzerző: magdianyus@freemail.hu » szer. dec. 03, 2008 11:17 am

Köszönöm szépen, hát lesz mit olvasnom.
magdianyus@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

környezetvédelmi termékdíjban segítség

HozzászólásSzerző: markne » szer. dec. 03, 2008 1:22 pm

Szia Magdi!

Ha netán nem lenne elég a gportálon az olvasnivaló, tudom még ajánlani a www.termekdijak.hu honlapot, regisztráció után elég bőséges tájékoztatást találsz.

A kérdéseddel kapcsolatban: az alufólia biztosan termékköteles, ha csak nem olyan szállítótól veszi, aki átvállalta a díj fizetését. Nem írtad, hogy a műanyag edényeket tárolásra vagy  az étel kiszállítására használja az ügyfeled, az én véleményem az, hogy ha kiszállítja, akkor már csomagolásnak minősül. Ha tárol benne, akkor  nem biztos, mert ezen az alapon a más anyagból készült tárolóedények is csomagolásnak minősülnének. De ez csak az én véleményem.

Az eljárás módját megtalálod az ajánlott honlapokon. Annyit azért erről is, hogy GLN számot interneten is lehet kérni  a gs1 honlapján, ha tudsz olyan e-mail címet adni, amit elfogadnak. Ha étterme van az ügyfelednek, akkor biztos van jövedéki terméke, ebben az esetben már VPID számának is lennie kell. Gyorsan el lehet indítani a bejelentkezést és bevallást. Letölthető a www.vam.gov.hu honlapról KT08-as bevallás nyomtatvány.

Üdv.

markne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

környezetvédelmi termékdíjban segítség

HozzászólásSzerző: Dorottya81 » szer. dec. 03, 2008 5:09 pm

Kedves Magdi! Nagyon jó leírást találsz a magyarorszag.hu oldalon is a tremékdíjról, és elég érthető is. Az én véleményem az, hogy a fólia és a műanyag edény is(feltéve ha kiszállítanak benne)termékdíjköteles.Bevallani negyedévente kell. Termékdíjköteles termékek: az egyéb kőolajtermék, a gumiabroncs, a hűtőközeg, a csomagolás, az akkumulátor, az információhordozó papírok közül a reklámhordozó papír, az elektromos és elektronikai berendezés. A felsorolt termékdíjköteles termékek után - ideértve a más termékkel együtt vagy annak részeként, illetve összetevőjeként forgalomba hozott terméket is - környezetvédelmi termékdíjat fizet a belföldi előállítású termékdíjköteles termék esetében a termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, az Európai Unión belüli behozatal esetén a termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, valamint egyéb import esetén a vámjogszabályok szerinti vámadós, illetve a vámszabad terület üzemeltetője, a kereskedelmi csomagolás esetében az első belföldi forgalomba hozó első továbbforgalmazó vevője. A termékdíj-fizetési kötelezettséget átvállalhatja számla alapján a csomagolás esetében a kötelezett számára a csomagolás összetevőit gyártó vagy forgalmazó belföldi vállalkozó, amennyiben az a hasznosítást koordináló szervezeten keresztül mentességet élvez, belföldi előállítású termékdíjköteles egyéb kőolajtermék esetén az első belföldi forgalomba hozó. A csomagolás környezetvédelmi termékdíja Termékdíjat kell fizetni a termékek csomagolása után, alapja a csomagolás tömege, illetőleg a kereskedelmi csomagolás esetében a csomagolás darabszáma. Nem kell megfizetnie az éves szinten bor esetében 10 000 darabnál, alkoholtermék, köztes alkoholtermék, sör, alkoholmentes sör, nem szénsavas üdítő, szörp esetében 75 000 darabnál, szénsavas üdítő, ásványvíz, kristályvíz, szikvíz, ivóvíz esetében 200 000 darabnál nem nagyobb mennyiséget csomagoló kötelezettnek az "Ú" termékdíjtétel alapján számított termékdíjat . Nem terheli termékdíj-fizetési kötelezettség a törvényben meghatározott kötelezettet amennyiben nem rendelkezik városban legalább 50 m2, vagy községben legalább 100 m2 alapterületű üzlethelyiséggel. A Vám- és Pénzügyőrség felé az első bevallást a havi bevallásra kötelezetteknek 2008. február 20-ig, a negyedéves bevallásra kötelezetteknek 2008. április 20-ig, a hasznosítást koordináló szervezeteknek 2008. április 30-ig kell benyújtani a KT08 nyomtatványcsomag megfelelő lapjain részletezve. A termékdíjjal terhelt termékek után, önadózás útján fizetendő termékdíjat a 10032000-01037454 számú VPOP környezetvédelmi termékdíj adóbevételi számlára kell teljesíteni. További információk és az elektronikus bevallás teljesítésének feltételei a következő honlapon találhatók: VPOP
Dorottya81
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

környezetvédelmi termékdíjban segítség

HozzászólásSzerző: magdianyus@freemail.hu » szer. dec. 03, 2008 6:43 pm

Sziasztok!

Hú hát ez nem semmi, míg megemésztem a kapott információkat. Még az az egyetlenegy kérdésem volna, hogy itt az ügyfelemnél nem nagy mennyiségű csomagolóanyagról van szó. Ezt úgy értem, hogy pl. háztartási alufóliát kb egy hónapban 4-szer vásárol. A műanyag edényeket úgy értettem, hogy abban kiszállítja, majd azonnal viszi is vissza, csak kiszedik belőle a kaját, azt elmossa a szabályok szerint, majd abban újra kiszállítja az ebédet. Ilyen esetekben is kell neki termékdíjat fizetnie? Mert az alufóliák és csomagolóanyagok azok egy hónapban nagyon kevesek kiloszámban nem mérhetőek. Erre adjatok nekem választ, hogy ilyenkor mi a helyzet.

Köszönöm. Magdi

magdianyus@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

környezetvédelmi termékdíjban segítség

HozzászólásSzerző: markne » csüt. dec. 04, 2008 5:38 am

Szia!

A jelenlegi szabályok szerint ha egyáltalán van olyan csomagolóanyaga, amit ő használ fel,  és nem vállalta át a szállító, és nem kért mentességet, bármilyen kicsi a mennyiség, be kell jelentkezni, és benyújtani a bevallásokat. Lehet, hogy fizetnivalója nem lesz, csak 0-ás bevallásai, mivel ha egy hónapban az 1000 Ft-ot nem éri el a kötelezettség,  azt megfizetni nem kell, de bevallani igen. Az egyébként éves bevallók is negyedévente voltak ebben az évben bevallás benyújtására kötelezettek. Ez fog változni, a 2009-től hatályba lépő módosítás szerint, már az egyéb adók tekintetében éves bevalló ezt is évente vallja és fizeti. Az lenne az optimális, ha olyan szállítótól venné, aki átvállalja a termékdíj fizetést és  a számlán a jogszabály, az 53/2003. Korm. rendeletben foglalt szöveget  feltünteti a számlán.

A műanyag edényekkel kapcsolatban azért határozottan nem merek tanácsot adni, bár a véleményem nem változott, de jó lenne azért egy szakértőtől megkérdezni.

Még arra hívnám fel a figyelmedet, hogy ha van az étteremben valamilyen ital (üdítő, szikvíz), jó lenne tisztázni, hogy kereskedelmi csomagolás után nem keletkezik-e fizetési kötelezettség. Ha töltőtől közvetlenül vásárol, akkor biztosan.

Üdv.

 

markne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég