Adófórum

Adózási és számviteli információk

E-mailben küldött számla

Számlázás

E-mailben küldött számla

HozzászólásSzerző: erikaberes » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni e-mailben megküldött számlával kapcsolatban. Az egyik ügyfelem DJ, vagyis discózik. A zenéket az internetről tölti le.E-mailben kap egy számlát, ( kibocsátó,számlaszám, stb..vagyis tartalmilag megfelel a követelményeknek a számla, illetve ezzel jogtiszta az általa lejátszott zene és védve van a szerzői jog is. A számlát USD-ban állítják, ki 0,99 USD/zene, ő pedig bankkártyával interneten fizeti ki. Szeretném megtudni, hogy az így előállított számla befogadható e.Szerződést nem tudunk mellékelni, mivel minden zene máshonnan származik és ez ebben a formában kicsit nonszensz lenne, hiszen bárki hozzáfér a zenékhez egyetlen kattintással, és egyetlen kattintással fizet és letölt.Ez lenne a nagy kérdés, a kisebb a könyveléstechnikai része. Teljesítés, árfolyamkülönbözet stb...

Köszönettel 

Erika

erikaberes

E-mailben küldött számla

HozzászólásSzerző: Panni49 » szer. dec. 03, 2008 12:27 pm

Szia! Ha jól értem,akkor itt elektronikus számláról van szó.Ahonnan letölti a zenéket,ott biztos vannak általános szerződési feltételek,amit elfogad,mert szerintem csak azt követően tud letölteni.Az elektronikus számla elfogadható,ha a tartalmi előírásoknak megfelel.
Nem tudom,hogy az ügyfeled az E.vállalkozó,vagy cég.Ezt a könyvelés szempontjából kérdezem.Üdv.Panni
Panni49

E-mailben küldött számla

HozzászólásSzerző: erikaberes » szer. dec. 03, 2008 5:12 pm

Szia Panni !

Igen, elektronikus számláról van szó. Az ügyfél egyéni vállalkozó és hogy szebb legyen a dolog, nem számlanyitásra kötelezett, tehát a saját lakossági folyószámlájához tartozó kártyával egyenlíti ki a zeneletöltés díját.

Üdv , Erika

erikaberes

E-mailben küldött számla

HozzászólásSzerző: Panni49 » szer. dec. 03, 2008 6:58 pm

Szia! Pénztárkönyvet vezet.Az egyéni vállalkozó pénzmozgást könyvel,szerintem nála nem keletkezik árfolyamkülömbség,mert ő a számlát nem könyveli.Amikor fizet,annak a napnak az árfolyamával kell számolni.Gondolom,hogy nem ÁFA-s.Itt az a necces szerintem,hogy nincs folyószámlája,és a saját számláján keresztül bonyolítja.A bank küld neki kivonatot a pénzügyi  teljesítésről.Ez a letöltés egy szolgáltatás igénybevétele?Lehet,hogy annak a számlakivonatnak alapján amit küld a bank elszámolnám egyéb term.költésre.
Üdv.Panni
Panni49

E-mailben küldött számla

HozzászólásSzerző: szegezdi » pén. dec. 05, 2008 9:36 am

Szia,

Nagyon fontos: az e-mailben kapott számla és az elektronikus számla nem ugyanaz! Az elektronkus számla fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyeggel rendelkezik, és elég sok feltételnek kell megfelelnie. Ha e-mailben kapsz egy kinyomtatható számlát, az még nem tekinthető eletronikus számlának. Azt papíron is meg kell kapnod. Ha csak úgy, e-mailben kapsz egy számlát, az nem bizonylat. Az csak egy infó, hogy milyen számlát fogsz kapni. Ezt nem lehet elektronikus formában tárolni, meg kell kapnod kinyomtatva az eredetit.

Van róla egy jó cikk:

http://www.digitdoc.hu/megoldasaink/e_szamla/jogszabalyi-hatter.aspx

Üdv,

Anna.

szegezdi

Vissza: Számlázás