Szia Jutka!
Nem így van ahogy írod. Amiről írsz az ÁFA kérdés.
A számvitelben, ha december havi teljesítésről adok ki számlát akkor azt december hónapra könyvelem a kettősben. Ezért ha befolyik ha nem 2008.évi bevétel és ezzel együtt EVA alap is.
Üdv:
P.Zsuzsa
Sziasztok!
Én erre szerettem volna válaszolni, de a "válasz"-ra kattintva csak az üres képernyő volt látható.
A bevételi nyilvántartást vezetőknél az egyértelmű, hogy pénzforgalmi szemléletet kell alkalmazni, de meg kell vizsgálni, hogy a törvény mit ír elő a bevétel (pénz) megszerzésének időpontjára.
A 0843 kitöltési útmutatója ezt tételesen felsorolja, többek között: " Igénybe vett szolgáltatás esetében a bevétel megszerzésének időpontja az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának az általános forgalmi adóról szóló törvény rendelkezései szerinti teljesítési időponttal adófizetési kötelezettsége keletkezik,
vagy keletkezne (függetlenül attól, hogy a szolgáltatás nyújtója az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett vagy sem).
Ezt követően pedig érdemes egy pillantást vetni az Áfa tv. 58§-ra, met ha részlet fizetésben v. határozott időpontra szóló elszámolásban állapodtak meg, akkor a megfizetés esedékességének napja lesz a teljesítés napja.
Én ez alatt azt értelmeztem, hogyha én havonta (pl. a hónap utolsó napján) számlázom le pl. a könyvelést, mert így szól a szerződésünk, akkor a régi áfa tv. értelmében a hónap utolsó napja volt a teljesítés napja és ekkor keletkezett/keletkezne az "áfa fizetési kötelezettségem", tehát ez volt a bevétel megszerzésének is a napja. Viszont most figyelni kell, hogy mit írok az esedékességhez. Ha mindhárom helyre (teljesítés, szla kelte, esedékesség) ugyanaz a dátum jön, semmi gond, de ha a fizetési hatidő. már átcsúszik a következő hónapra (pl. teljidő: jún.30-a, fiz. esedékessége: júl.10), akkor az új áfa tv. szerint júl. 10.-e lesz a teljesítés és a bevétel megszerzésének a napja, teljesen függetlenül attól, hogy ténylegesen mikor fizetik ki.
Remélem jól értelmeztem az összefüggéseket, ha más véleményetek van, írjátok meg!
Judit