Adófórum

Adózási és számviteli információk

átalányadozó EV kivétje

Egyéni vállalkozók

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: krisznyo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy átalányadozó egyéni vállalkozó a 40% költséghányadot számlákkal történő igazolás nélkül is kiveheti és magán célra  elköltheti, vagy a 40% költséghányad csak az adóalap megállapítására szolgál? 

Egyáltalán az átalányadozó EV-nél hogy történik a kivét és mik a vonzatai? 

A válaszokat előre is köszönöm.

krisznyo

krisznyo

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. nov. 21, 2008 3:55 pm

Szia!

Először is átalány adózós nem vehet fel vállalkozói kivétet. Ő ugyanis mivel csak a bevételeit könyveli és ezután számolja el a költséghányad utáni adót (és fizeti meg), minden megmaradt pénzét nyugodtan elköltheti magán célra, semmit nem kell ezügyben lekönyvelnie.

Üdv. Kata

kovalkata

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. nov. 22, 2008 10:11 am

Szia! Az átalányadózó jelen esetben, a 60% jövedelem hányad alapján fizeti meg a kötelezettségeit, a fennmaradó résszel szabadon rendelkezhet. Én leszoktam számfejteni, minden hónapban az átalány alapját, ez a kivétje, mely egyik hónapban több a másikban kevesebb, ez alapján készítem a 058-as bevallást . Arra ügyelek, amennyiben ez a jöv.göngyölítetten nem éri el a minimálbér időarányos összeget, a járulékokat akkor is meg kell fizetni és vallani. Mária
valterjozsefne

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. nov. 22, 2008 1:59 pm

Szia Mária! Az utolsó mondatodat hogy érted? Ha göngyölítve az előző hónapok jóval meghaladják az arányos minimálbért, akkor az adott hónap akár lehet  nulla is nem? Üdv. Ani

adotanacs

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. nov. 22, 2008 2:12 pm

Szia Ani! Igen , amennyiben meghaladja göngyölítetten az arányos minimábért akkor lehet nulla is, de igaz fordítva is, ha nem éri el arányosan a minimálbért, akkor legalább a minimálbér után meg kell fizetni a járulékokat.De az is igaz, ha évvége felé pl. 12. hóban göngyölítetten meghaladja a minimálbér éves összegét az áalányadó alapja , akkor a tényleges összeg után kell fizetni. Jól gondolom? Elnézést, ha félreérthető voltam, illetve nem fogalmaztam világosan. Mária 
valterjozsefne

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. nov. 22, 2008 2:34 pm

Sziasztok!

Igen, lehet nulla is, de azt emeljük azért ki, hogy mind a kettőt összhangban kell göngyölíteni (átalányadó alap és minimálbér), és csak akkor lehet nulla, ha mindkettőt nézve legalább a minimálbér után göngyölítetten már meg van fizetve. Jaj, remélem nem kevertem be, remélem érthetően fogalmaztunk Máriával.

Üdv. Kata

kovalkata

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. nov. 22, 2008 2:51 pm

Sziasztok! Tudom hogy nehéz ezt megfogalmazni, a lényeg hogy jól gondoltuk. Tulajdonképpen leegyszerüsitve addig göngyölítgetünk +-ba, amig éves szinten ki nem jön adóalapként  a bevétel 60%-a, de minimum 12x69000Ft. Ani 
adotanacs

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. nov. 22, 2008 3:15 pm

Sziasztok! Most már,csak az kérdés, hogy sikerült-e, a kérdező számára is érthetően leírnunk. Bízom benne igen, ha nem , akkor majd kérdez még. Mária
valterjozsefne

átalányadozó EV kivétje

HozzászólásSzerző: krisznyo » csüt. dec. 04, 2008 6:26 pm

Köszönöm a ssegítséget :)
krisznyo

Vissza: Egyéni vállalkozók