Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

Elektronikus bevallás

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: Sznéniki » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tudom, hogy már többször is volt téma, de szeretnék én is kérdezni a cégautóadó alóli mentességgel kapcsolatban egy pár dolgot.

Amennyiben egy Bt az  alkalmazottjának kiszámlázza   (tehát a bt kiállít egy kimenő számlát az alkalmazottja részére) az alkalmazott által megjelölt km-ről|| 9 Ft/km(az APEH általi üzemanyagárral számolva)|| áfa,akkor tulajdonképp a cégnek nem kell megfizetni a cégautóadót?!

Kérdésem:- szabályozva van ennek a kiszámlázott km-nek,vagy összegnek a minimum értéke?!

                -ez a magánszemélynél ktg.tehát Ő azután, hogy kifizette a részét a cégnek semmi más dolga nincs az adott hónapban?(nyílvántartás, bevallás)

                - a cégnek pedig bevétel,tehát én ezt ugyanúgy a 9-be teszem, az áfát pedig befizetem,vagy valahol máshol kellene nyílvántartanom?!(Gondolok itt természetbeni juttatásra)

                  -a kimenő számlára elég ráírni, hogy"magáncélú gépkocsihasználat kiszámlázása"

                     Szj számot mit kell ráírni,ha kell?!

Segítségeteket előre is köszönöm: Sznéniki

 

Sznéniki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: validitas » szer. nov. 19, 2008 1:00 pm

Szia Niki!

Ahhoz, hogy a magáncélú használat megállapítható legyen, útnyilvántartást kell vezetni, és az útnyilvántartásban szereplő magáncélú utak km-ére kell kiszámlázni a térítést. Vagy pedig a magánszemély fizeti az üzemanyagszámlát a magáncélú utakra, de ez nyilván nehezen megvalósítható (esetleg úgy, hogy tele tankkal kapja meg és tele tankkal adja vissza, a tankolást ő fizeti), de a 9 Ft/km+áfa akkor is fennáll.

Ebben az esetben nem kell megfizetni a cégautó adót. As SZJA-tv. 70. § szerint:

(12) Nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség az olyan magáncélú használat alapján, amelynél a magánszemély az egyébként a cégautó-adó fizetésére kötelezett kifizetőnek térítést fizetett, feltéve, hogy e térítés legalább a magáncélú használat során futott kilométernek megfelelően
a) az üzemanyag-fogyasztási norma és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár alapján e törvény rendelkezései szerint megállapított, vagy
b) a számlák alapján meghatározott

üzemanyagköltség és az általános személygépkocsi normaköltség figyelembevételével kiszámított összeg; az üzemanyagköltség megtérítettnek tekintendő akkor is, ha a magáncélú használatra jutó üzemanyagra fordított kiadást kizárólag a magánszemély viseli.

A magánszemélynek nincs más teendője vele, ha megfizette a magánhasználatot. A cég kiszámlázza, de a számához nyilván csatolni kell, hogy mi alapján (útnyilvántartás) számlázott éppen annyit, és a számítást. A 96-ba kell könyvelni a bevételt.

Az útnyilvántartásokat, a kiszámlázások dokumentációját (magán km, üz.anyag ár, térítés kiszámítása) a cégnek meg kell őríznie, mert ezzel tudja igazolni, hogy a kiszámlázás miatt nem fizetett cégautó adót. SZJ-számot nem kell a számlára írni.

Üdv:Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. nov. 20, 2008 12:10 pm

Szia!

Nálam az egyik cégnél a tag jár alkalomadtán haza a céges tgk-val. Ilyenkor a számlák alapján le van könyvelve az összes üzemanyagköltség és az áfa vonva, majd a menetlevél alapján kiszámolják összesen hány km volt a magánhasználat. Az összes bruttó számlaértéket elosztjuk az adott hónapban megtett összes kilóméterrel, majd beszorozzuk a magánhasználat kilóméterével. Erre mér rászámoljuk az apeh szerinti 9 Ft-ot kilóméterenként, és ezt bruttóban továbbszámlázzuk a tagnak, aki befizeti a pénztárba. Igen, azért vesszük hozzá mindenképpen ezt a 9 Ft-ot is, hogy ebbe benne legyen az écs, fenntartás, minden egyéb, és így ne köthessen bele az apeh semmibe sem. Ezzel így nem fizetik meg a cégautó adót, bár ők a tgk-ra nem is fizethetnének, mert azt csak szgk után lehet, és miután nem akartuk, hogy némely magánhasználatból valami probléma legyen, ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: Sznéniki » csüt. nov. 20, 2008 2:30 pm

Nagyon szépen köszönöm a segítségeket!

Ha lehet lenne még egy kérdésem,vagyis kettő:

egyéni vállalkozó, aki taxizik neki is kell cégautóadót fizetni, vagy nála tudtok valmiféle kibúvót?!

Ugyanis eddig nem fizettettem vele és mostanában néztem, hogy csak taxis társaságokra vonatkozik a mentesség,ahogy Böbe be is másolta hogy kiknek van mentességük. Tehát tudtok valami megoldást?

-másik kérdésem, hogy ugye jól értelmezem ,ha egy Bt gépjárműoktatással foglalkozik nekik sem kell cégautóadót fizetni, de ezzel szemben a társaság nevére vásárolt üzemanyag,fenntartási ktg, elszámolható?!

Előre is és utólag is köszi:

Sznénik

Sznéniki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 25, 2008 10:30 am

Szia!

Egyéni vállalkozónak kell cégautó adót fizetni. Abban az esetben nem kell, ha az écs-t, bérleti díjat költségként nem számolt el. A 70.§ (9) szerint nem kell cégautó adót fizetni azon gk.után:


g) amelyet vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó üzemeltet, kivéve azon időszakot, amelyre vonatkozóan az értékcsökkenési leírást, a bérleti díjat költségként számolja el.

A gépjárművezető oktatást végző Bt. gk-ja után akkor nem kell cégautó adót fizetni, ha kizárólag az oktatás céljára használja, (70.§ (9) b)):

 b) amelyet postai szolgáltatás (SZJ 64.11.1), közműhiba-elhárítás, kegyeleti szolgáltatás céljából üzemeltetnek, továbbá, amelyet a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó kifizető kizárólag továbbértékesítési céllal szerzett be, valamint, amelyet társas vállalkozás taxi rendszerű személyszállítás vagy gyakorlati gépjárművezető-oktatás céljából üzemeltet;

és ezt útnyilvántartással (vagy menetlevéllel), szóval dokumentumokkal igazolni tudja. Egyébként kell fizetni. SZJA tv. 70.§ (10):

(10) A kifizető - a (9) bekezdés a)-d) pontjaiban foglaltaktól eltérően - köteles megállapítani, megfizetni és bevallani a cégautó-adót azon cégautó után, amelyet nem kizárólag a hivatkozott pontokban említett alapfeladat(ok) ellátására használnak, hanem bármely körülmény vagy dokumentum alapján megállapítható a személyes használat is. Az adó megfizetése alól a (9) bekezdés a)-d) pontja alapján mentesülő kifizető köteles a cégautónak az alapfeladat(ok)hoz kapcsolódó kizárólagos használatát igazoló minden dokumentumot (menetlevél, útnyilvántartás) az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni, ellenkező esetben azt kell feltételezni, hogy a cégautó-adó megfizetése alól az említett rendelkezések alapján nem mentesült.

Üdv: Böbe
  
 

 



  

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: Sznéniki » kedd nov. 25, 2008 1:46 pm

Szia Böbe!

Köszönöm a választ!

Már csak azt kérdezném, hogy ez az egyéni váll.taxis saját magának nem számlázhatja ki a magánhasználatot esetleg?!

Köszi:Sznéniki

Sznéniki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 25, 2008 1:49 pm

 Szivesen. Sajnos nem, önmagának nem számlázhat. Üdv: Böbe
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Cégautó magánhasználat kiszámlázása

HozzászólásSzerző: palnagy1 » csüt. dec. 18, 2008 6:09 pm

Háziorvos/egyéni vállk/ cégautóadót fizet,mert magáncélra is használja.Ő kiszámlázhatja magának a saját használatot,és akkor nem kell cégautóadót fizetnie?
palnagy1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron