Adófórum

Adózási és számviteli információk

Váll.ig. visszaadás || tárgyi eszköz

Egyéni vállalkozók

Váll.ig. visszaadás || tárgyi eszköz

HozzászólásSzerző: brachna » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

S.O.S. segítséget szeretnék kérni tőletek!

Váll.igazolványt visszaadtam. Egy szgk. van a t.eszközeimben, melyre écs-t elszámoltam, havonta a cégautó adót, ehot megfizettem, biztosítást elszámoltam. Kérdésem: a váll. megszűnése miatt van valami extra teendőm (pl. bevételt növel-e a szgk. nettó értéke, stb.)? Ha bevételt növel a szgk. nettó értéke, mivel kerülhetném ki, mert nem kell már még több bevétel. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv. Pál.

brachna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Váll.ig. visszaadás || tárgyi eszköz

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd nov. 18, 2008 2:06 pm

Szia Pál!

Az szja tv. nem nevesíti a bevételek között a t.e.nettó értékét a megszűntetéskor. (csak a 30, 50 illetve  100 ezer ft alatti eszközök leltári értéke növeli a bevételt).

A tárgyi eszközt, majdan ha értékesíted mint magánszemély (nem vállalkozó), akkor ingó értékesítésből származó jövedelmed keletkezhet (szja 25 %, a bevételből levonva a szerzési értéket- ami a váll. megszűnésekor a szgk. nettó értéke), de 200 e ft-ig az ingó értékesítésből származó jövedelem mentes.

10. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez

Az egyéni vállalkozó bevételeinek elszámolásáról

II. Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésével összefüggő bevételek

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Váll.ig. visszaadás + tárgyi eszköz

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. nov. 19, 2008 4:40 pm

Szia !

Nelly már leírta előttem, hogy a személygékocsi eladása nem a vállalkozás bevétele lesz. bemásolok egy részletet az Adókódex 2007/6 számából a témához kapcsolódóan:

Más a helyzet akkor, ha a vállalkozó nem kizárólag üzleti célú jármûvet értékesít. 

 Ilyen esetben – függetlenül attól, hogy a vállalkozói tevékenység alatt vagy annak megszûnését követõen kerül sor az értékesítésre – ingó-értékesítésrõl van szó.(Az adó az eladási ár és a beszerzési ár különbözetének [jövedelem] a 25 százaléka, melybõl 50 000 forintot nem kell megfizetni.

 Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ingóértékesítésbõl származó éves jövedelembõl 200 ezer forint nem visel adót. Az eladási árból a szerzéssel, eladással kapcsolatos kiadások is levonhatók.) 

 Személygépkocsi értékesítése


Az egyéni vállalkozói tevékenységhez használt személygépkocsi értékesítése ingó értékesítésnek minõsül akkor is, ha az a vállalkozói tevékenység folytatása alatt, vagy a tevékenység megszûnése után történik.


Amennyiben olyan személygépkocsit ad el a vállalkozó, amely után cégautóadót fizetett és a beszerzési költséget egészben vagy részben elszámolta, akkor a bevételbõl csak az értékcsökkenési leírás formájában még el nem számolt kiadást vonhatja le.

Ha az értékesített autó után értékcsökkenési leírást nem számolt el – az átalányban történõ értékcsökkenés nem minõsül ebbõl a szempontból annak –, akkor az eladási ár a megszerzésre fordított összeggel csökkenthetõ.


Elõfordulhat azonban, hogy a személygépkocsi értékesítésének évében a költségeit csökkentenie kell a vállalkozónak, mert az értékesítés évében – az Áfa-törvény szerinti arányosítására is figyelemmel – a beszerzéskor le nem vonható áfa részben levonhatóvá válik.

..............................................................................................................................................

 

Tehát eladás után magályszemélyként az szja bevallásodban kell szerepeltetni az ingóságokra vonatkozó szabályok szerint 25 % adóval.  (Bevétel- vételi ár-ráfordítás+vállakozás alatt elszámolt écs és értéknövelő beruházás értéke)= adóalap

 

Üdv: Judit 

 

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Váll.ig. visszaadás || tárgyi eszköz

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. nov. 19, 2008 5:04 pm

ezt is leírtam: a bevételből levonva a szerzési értéket- ami a váll. megszűnésekor a szgk. nettó értéke

A t.e. nyilvántartásban a tárgyi eszköz nettó értéke az amortizációval csökkentett összeg!

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Váll.ig. visszaadás + tárgyi eszköz

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. nov. 19, 2008 6:42 pm

Szia Nelly !

Tudom, hogy minden benne volt a válaszodban, de én a cikket jónak tartottam,azért másoltam be. Van amikor több válasz segít az eligazodásban a tapasztalatom szerint. Ez rám is vonatkozik, mert a feltett kérdésemre szeretek több választ kapni, hogy megértsem (Én).

Üdv: Judit

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 39 vendég

cron