Szia!A vállalkozói lekötött betét után kapott kamat,az egyéb bevétel.A pénzintézettől kapsz egy számlakivonatot amin a jóváírt (kapott) kamat szerepel,és annak alapján lekönyveled.Kamatadóval nem foglalkozol.
EUR/Ft konvertálásából származó árfolyamnyereséggel kapcsolatban:
az árfolyamnyereségből származó bevétellel az SZJA törvény 67§-sa foglalkozik.Nevesítetten csak értékpapírokkal.Én megvárnám,hogy a pénzintézet küld-e az árfolyamnyereségről igazolást.Ha igen,akkor 25% forrásadó,és 14%-os EHO fizetendő.
Én nem tudom,hogy a vállalkozói számládra hogyan tudod bonyolítani,talán közös a számla,nincs külön vállalkozóként másik számlád?
-Az EUR,mint pénzeszköz honnan van a vállalkozónak?-Tagi betét?-követelést egyenlítettek ki vele? millió kérdés.
Ha ezekre ésszerű választ lehet adni,akkor lehet vele foglalkozni a vállalkozói számlán.
Mint kezdő vállalkozónak lenne egy javaslatom.Ne pénztárkönyvet vezess,hanem naplófőkönyvet.Sokkal részletesebb,áttekinthetőbb.Az ilyen trenzakciókat külön lehet kezelni,míg a pénztárkönyvben nem,és a pénztárkönyv mellé jó ha van analítika,amiben ezeket vezeted.
Ha segítség kell,segítek.Üdv.Panni
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 47 vendég