Szia!
A 06584-es bevallás az egyéni vállalkozóknak készült, szerintem egyesület nem
küldheti be. Ha nincs alkalmazott, a 06084-est kellett volna küldeni, emellett
a 0603-ast szerintem nullásan is be kell küldeni.
Üdv. kohnmari
Szia Katus!
Nem értelek. Mit jelent az, hogy alaniyi mentes, de keletkezett ÁFÁ-s bevétele? Bevételei meghaladták az alanyi mentes határt? Ha nem akkor nem lehet ÁFÁ-s bevétele. A 06584-es bevallás egyéni vállalkozók bevallása. Ezt egyesület nem adhatja be, rá ahogy már Marika is írta a 06084-es bevallás vonatkozik. A 0603-at szerintem is be kell adni "O"-san is.
Szerintem vagy elírtad a nyontatványszámokat vagy nagyon félreértesz valamit.
Üdv: P.Zsuzsa
Bocsi, valóban félrecsúszott a kezem a klaviatúrán. 06084-t akartam írni. Az egyesület alanyi mentes tevékenységet folytat, de ha vállalkozási tev. pl. reklám, hirdetésből van bevétele (lovasbemutatók, versenyeken) akkor áfásan kell kiállítania a számlákat. Ezen bevételek után áfát kell bevallani és fizetni. Ez tuti jó, mert évek óta így működik a dolog és volt már Apeh ellenőrzés is.
Azért köszi a választ. Katus
Szia Katus!
Akkor a 06084-et kitárgyaltuk. Az ÁFÁ-t még mindig nem értem. Az alanyi mentesség azt jelenti, hogy bármilyen egyébként ÁFA köteles tevékenységet folytat évi 4MFt-ig ezt is ÁFA mentesen - ALANYi mentességre hivatkozással a számlán- teheti meg. Az alanyi mentesség az adó alanyához tapad. Az egyesületek általában tárgyi mentes tevékenységet folytatnak (ez csúnyán fogalmazva a tevékenységük tárgyára vonatkozik.) pl.: tagdijat szednek a tagjaiktól. Mindkét esetben az adószámuk (visszafelé a 3. szám) jelzi a mentességet, mert ott "1"-es van. Ezekben az esetekben a kibocsátásra kerülő számlákban ÁFA nem tüntethető fel és a befogadott számlák ÁFA tartalmát sem igényelhetik vissza. A Te eseted valószínűleg tárgyi mentes az alaptevékenység vonatkozásában és az egyesület az un. vállalkozási tevékenysége vonatkozásában - lovasbemutatók szervezése- bejelentkezett az ÁFA körbe. Ekkor lehet és kell ÁFÁ-t számítani, bevallást adni és levonható vagy tételes elkülönítéssel vagy arányosítással a bejövő számlák ÁFA tartalma is. Az adószámodból ez esetben hátulról visszafelé a 3. helyen "2" kell hogy legyen. A tárgyi mentes bevételt be kell vallani, míg az alanyi mentesek nem adnak ÁFA bevallást. Az APEH ellenőrzés valószínűleg azért nem tett észrevételt, mert tárgy mentes vagy az "alaptevékenység" vonatkozásában.
Üdv: P.Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 43 vendég