Adófórum

Adózási és számviteli információk

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

Adatszolgáltatás

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: NKrisztina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumtagok, segítsetek!

Egyéni vállalkozó (heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett) a ruházati kisboltjában leányát (aki főiskolás hallgató) segítő családtagként, édesanyját (nyugdíjas) alkalmi munkavállalói kiskönyvvel foglalkoztatja. A segítő családtagnál havi 10.000 Ft-os jövedelmet határozott meg. a 08T1041-esen nem jelentettem egyiket sem, mivel nem itt biztosítottak (helyes?).

Kérdéseim: - a leány a hét 5 napján dolgozik a boltban, lehetséges-e a 10.000 Ft-os jövedelem-meghatározás? (Az APEH ügyfélszolgálaton az ügyintéző - szó szerint idézem - azt mondta, hogy ez "kizsákmányolás", és ha heti 40 órát dolgozik, akkor fizessünk a minimálbér után, egyébként meg ezt a Munkaügyi Felügyelet sem fogja jó szemmel nézni.   - a 0808-as bevalláson milyen sorokon mit kell bevallanom a segítő családtanál (385. sor?) és az alkalmi munkavállalónál (?). Az e.v-nél hogyan és milyen jogcímen számfejtem és könyvelem, milyen adó és járuékkötelezettség van, illetve miről kell majd jövedelemigazolást adni?

Üdv.: Krisztina

 

 

NKrisztina
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. nov. 10, 2008 2:21 pm

Szia! Segítő családtag  térítés nélkül is végezhet munkát az egyéni vállalkozónál.Én nem jelenteném 10e-re sem.Csak akkor a szerződésbe bele kell írni.Nyilvánvaló,hogy azért segitő családtaggal oldja meg a kérdést,mert nem tudja miből finanszírozni az alkalmazottat.Mivel a minimálbér 30%-a alatt van a havi kifizetés (10e Ft/hó), csak SZJA és 11 %-os EHO-t kell fizetni.A 0808M lapon a nem önálló tevékenység sorába,az EHO pedig a 7-es lapon.
Ha AM könyvvel foglalkoztat akkor a 0808M 14-es lapot kell beadni.Amikor megveszed a közteherjegyet,akkor munkabérek közterheire könyveled,a bért,pedig a munkabérként könyveled le.Mind a két tétel költség.Analítikát jó ha vezetsz róla.Az AM könyvet az évet követő január 15-ig a munkaügyi hivatalnak le kell adni.Ha nincs más jövedelme akkor az adóbevallását a munkaügyi hivatal rendezi, nincs tennivalód,ha van,akkor jövedelemigazolást ő ad ki. Üdv.Panni

 

Panni49
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. nov. 10, 2008 5:19 pm

Szia! Egyetértve Pannival , a családtag dijjazás nélkül is résztvehet a vállalkozás munkájában, ellenőrzéskor a rokonsági fokot kell igazolni. Én sem jelenteném be, tudom, hogy ezzel sokan nem értenek egyet. Mária  
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. nov. 10, 2008 6:03 pm

Sziasztok! Már sokszor leírtam mi erről a véleményem, én még az édesanyjának sem ragasztgatnám a bélyegeket. Elképzelem, hogy én kék kiskönyvvel segítek a gyerekemnek, azért egy kicsit tulzás. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd nov. 11, 2008 9:30 am

Szia Ani !

Egyéni vállalkozónál ez rendben, én sem jelenteném. A kérdésem, mi van ugyanakkor , ha ez egy Bt ? Akkor nem lehet segítő és kell a könyv ? Szerintem kell. Jól gondolom ?

Köszi: Judit

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: NKrisztina » kedd nov. 11, 2008 2:22 pm

Kedves Fórumtagok!

A válaszokból azt olvasom ki, hogy be sem kellene jelentenem? Mivel kereskedelmi üzletről van szó, ahol gyakori az ellenőrzés (mind APEH-próbavásárlás, mind Munkaügyi Felügyelet által) szerintem nem éri meg kockáztatni. A HVG TB 2008. különszámában a következő olvasható:

"Segítő családtag: Nem változott. Az egyéni vállalkozónak, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazd.társ. természetes személy tagjának a közeli hozzátartozója akkor lehet segítő családtag, ha a társasági tevékenység keretében, személyesen és díjazás ellenében - nem munkaviszonyban munkát végez. A saját jogú nyugdíjas.... továbbra sem lehet segítő családtag."

Ebből a cikkből mi azt gondoltuk, hogy a mama (mivel nyugdíjas) csak alk. munkavállalóként tud dolgozni, heti egy napról van szó, viszont a leánynak segítő családtagként jövedelmet kell adni, így az adatszolgáltatás (0808) nem úszható meg, viszont bejelenteni nem kell 1041-esen, mert nem alkalmazott.

Kérlek erősítsetek meg, mert a válaszaitok miatt még jobban elbizonytalanodtam.

Üdv: Krisztina

NKrisztina
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd nov. 11, 2008 2:45 pm

Szia! Szerintem a dijazáson van a hangsúly, ha én teljesen ingyen segítek a gyerekemnek, vagy fordítva ő nekem, vagy feleség a férjnek ,ki tilthatja ezt meg nekem, akkor miután kellene fizetni, miért kellene bejelenteni. Nem tudok olyan esetről, hogy ezért az ellenőrök büntettek volna, ha valahol még is előfordult ,meg kellett volna fellebbezni. Természetesen ez az én véleményem. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd nov. 11, 2008 4:52 pm

Sziasztok! Igen,  ez egyéni vállalkozónál müködik. A nyáron két ellenőrzés is volt a gyermekemnél, mindkét esetben én voltam jelen, nem volt belőle probléma. Dijazást nem kapok, miért kellene fölösleges adminisztrációt, költséget vállalni. Nem tudnak belekötni, ha  pl. szükséges eü könyv stb rendben van. Üdv. Ani 
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd nov. 11, 2008 8:19 pm

Adó-Tb-kalauz irásából:

"Nem foglalkoztathat segítõ családtagot, például az õstermelõ és a korlátolt felelõsségû társaság.

A segítõ családtagként munkát végzõ személy a Tbj. rendelkezése szerint teljes körû biztosított, amennyiben e tevékenységbõl származó tárgyhavi járulékalapot képezõ jövedelmének összege eléri a tárgyhónapot megelõzõ hónap elsõ napján érvényes minimálbér összegének harminc százalékát, illetve naptári napokra annak harmincad részét.

Amennyiben a segítõ családtag jövedelme nem éri el ezt az összeget, biztosítási jogviszony nem jön létre, de a jövedelem után a vállalkozásnak 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Segítõ családtagként foglalkoztatható a saját jogú nyugdíjas közeli hozzátartozó is, de ez a személy nem válik e jogviszonya alapján biztosítottá, a részére kifizetett jövedelem után 11 százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, valamint a meghatározott összeghatár elérése esetén a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is fennáll.


Ha az említett személyek foglalkoztatása egyéb (pl. munkaviszony) jogviszonyban történik, a biztosítást is e jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.

Kevesen tudják, hogy a társas vállalkozás köteles a tagjának biztosítási kötelezettség alá tartozó segítõ családtagja után fizetendõ járulékot a társas vállalkozó jövedelemébõl levonni, és az egyéb járulékokkal együtt elszámolni és befizetni. Amennyiben a tagnak a járulék elszámolásakor jövedelme nincs, a segítõ családtag után fizetendõ járulékot a társas vállalkozás köteles megelõlegezni, elszámolni és befizetni."

 

Véleményem szerint:

 

A 1041-en csak a biztosítottakat kell bejelenteni. Ha nincs bére, vagy az a minimálbér 30%-nál kevesebb akkor NEM BIZTOSÍTOTT és nem kell bejelenteni. A megállapodást szerződést célszerű írásba foglalni, (lehet, hogy az erőforrások közt van ilyen szerz.)

 

A nyugdíjas is dolgozhat, (de nem lesz biztosított a cikk szerint)segítő családtagként. Juttatás hiányában nem kell bejelenteni, mert nem biztosított.

 

Az Alkalmi könyveseket sem kell bejelenteni a 1041-en !

 

Az más kérdés, hogy a kifizetett bért (ha lesz) a 0808-on ugy mint az AM könyvet is jelenteni kell.

Üdv: Judit

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Segítő családtag, alk. munkavállaló adatszolg.

HozzászólásSzerző: beaviki1 » szer. jan. 07, 2009 9:25 pm

Sziasztok!

Én mit adóellenőr a következőt mondanám erre.

Szüksgéges egy szerződés vagy egy nyilatkozat hogy ő segítő családtag.A minimálbért meg nem haladó összeget kell részére juttatni.Valamennyi összeget muszály neki fizetni, hisz az adóhatóság másként nem fogja elfogadni.

Ha főállású segítő családtag akkor költségként elszámolható a munkabér és közterhei.

beaviki1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég