Adófórum

Adózási és számviteli információk

Üzlet nyitás?

Adatszolgáltatás

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket kérném, van egy Bt a férjemnek, én gyeden vagyok ruha boltot szeretnék nyitni, nem tudom el dönteni, hogy egyéni vállalkozói igazolványt váltsak ki, vagy a Bt-be vegyük fel ezt a tevékenységet! Másik gondom az - az hogy nekem nincs eladói végzetségem, ilyen estben én lehetek az üzletben vagy kell fel vennem egy eladót? Milyen költségekkel járna ez nekem? Egyéni vállalkozás lehet azért lenne jó, mert 5M Ft Alanyi mentes lehetnék! Tanácstalan vagyok, kérlek segítsetek! Illetve ha gyeden vagyok egyéni váll.ig.-ánt igényelhetek-e? Ha nincs eladói végzetségem egyéni vállalkozói igazolványt kaphatok-e?

fjozsefne

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: Panni49 » szomb. nov. 08, 2008 8:43 am

Szia! Vegyük sorba a kérdéseket.
1.egyéni váll.,vagy Bt.
A betéti társaságnál elkülönül a vállalkozás a magánszemélytől.Többféle költségelszámolására van lehetőség,mint az EV.-nál.Igaz,hogy ennek akkor van jelentősége,ha eredményesen működsz.A Bt.alapításánál még nincs tőkebetét limit.Az 5M.forintos értékhatár a Bt esetében is él,úgy hogy lehet alanyi mentes.Hátránya,hogy ügyved kell az alapításához,ami megdrágítja kettős könyvelést kell alkalmaznod,ezzel évvégén bevallási kötelezettségek járnak.Társasági adó szerint adózikHa hosszútávra gondolsz,szerintem érdemes.
Egyénivállalkozó:Személyi jövedelem adó hatálya alá tartozik.A vállalkozói igazolvány kiváltása olcsó.Nem tud annyimindent elszámolni mint a Bt,mert a magánszemély nem különül el a vállalkozástól.
Ahhoz,hogy üzletet működtess,a területileg illetékes önkormányzattól működési engedélyre van szükséged.Ha nektek nincs megfelelő képesítésetek,akkor alkalmazni kell egy munkavállalót,akinek van.Az Őreá eső munkabérrel,és annak járulékaival mindenféle képpen számolnod.(2008-ban a minimálbér 69000 Ft,összevontan a járulékok 32%/hó+1950Ft EHO/hó,és évente 1,5%-a a bérköltségnek szakképzési hozzájárulás/év).Ez legkevesebb,ha napi 8 órára veszed fel.
Szerintem kérheted a vállalkozói igazolványt,ha nyilatkozol,hogy a GYED folyósítása alatt a vállalkozásban személyesen nem működsz közre.GYED alatt nem lehet keresőképes tevékenységet folytatni,még 4 órában sem.Ha viszont szeretnél közreműködni,akkor le kell mondanod a GYED-ről,kérni a GYES-t,és akkor már semmi akadálya.
Igazából nem könnyű,és nem olcsó ma Magyarországon vállalkozónak lenni.Üdv.Panni

Panni49

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. nov. 08, 2008 9:48 am

Köszönöm Panni a válaszodat, viszont egy kicsit módosítani szeretnék, mivel a férjemnek van egy Bt így most ügyvédi költségtől mentesülnék, nem most alakulna a Bt, mivel változás bejelentőn fel lehet venni tevékenységi köröket! Szóval az üzletbe minden féle képpen eladói végzettségű személyt kellene foglalkoztatnom, ez már gond mivel neki már a minimálbér 86.300 Ft, saját magam szerettem volna ezt megoldani! Nincs erre valamilyen más lehetőség? Például ha én lennék a beltag akkor is kell eladói végzettség?
fjozsefne

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: Panni49 » szomb. nov. 08, 2008 12:07 pm

Sszia! Ha már van egy BT,akkor elég az APEH-nál bejelenteni a tevékenységi kört.A területileg illetékes önkormányzatot,(aki kiadja a működési engedélyt ) kell megkérdezni a végzettséget illetően.Én úgy tudom,hogy kérik a kereskedelmi végzettséget.Ha már elkezdte valaki,mondjuk az üzletvezetői tanfolyamot,már azt is elfogadják.Talán neked van képesítésed?(változásról nem olvastam)Nem tudom,hogy mennyi a GYED-ed?
Ha Te vagy a beltag,és van képesítésed,személyesen akkor sem lehet közreműködni, a GYED folyósítása miatt.Amig GYED-en vagy,kereső tevékenységet nem végezhetsz.Mint beltag,aki a képviseletét ellátja a Bt-nek,az nem személyes közreműködés.De ha már mint az üzletben tevékenykedsz, mint eladó,mint pénztáros,stb,az már igen.Üdv. 
Panni49

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: nyár » szomb. nov. 08, 2008 12:09 pm

Szia !

Az üzlet müködtetéséhez mindenképpen szakképzettség kell. Indítanak  tanfolyamonak, végezz el  egyet. Mikor jár le a GYED? Az üzlet nyításhoz nem elég a változás bejentés,

úgy tudom, hogy társasági szerz. módosítás kell.

Üdv.: Ica

nyár

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szomb. nov. 08, 2008 12:25 pm

Szia !

Amennyiben  az egyéni vállalkozó a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt a vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja, meg kell fizetni a  járulékokat, és a 4% mértékű vállalkozói járulékot is.
A gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli az egyéni vállalkozót.

Tehát Gyes alatt sem lehet úgy vállakozó,  hogy a minimábér után, az Eho kivételével ne kelljen fizetnie ! Ez a társas vállalkozóra is vonatkozik.

Az új tevékenységet csak az Apehnál kell bejelenteni. A cégbíróságnál már nem kell, ott csak a fő tevékenységet kötelező, ill. annak változását.

Ha alkalmazott van (szakképzett) akkor lehet Gyes alatt is e.vállalkozó. Ha van Bt . akkor ott érdemes bővíteni.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szomb. nov. 08, 2008 12:48 pm

Egyéni vállalkozói igazolványt, csak olyan tevékenységekre váltatod ki, amelyekről bizonyítványt, igazolást viszel.

Könyvelek egy GYED-en lévő vállalkozót, aki úgy kapta meg kereskedelmi tevékenysegre az engedélyt, hogy szakképzett alkalmazottat foglalkoztat. Ő személyesen nem végez munkát, igy nem kell járulékot sem fizetnie.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. nov. 08, 2008 12:55 pm

Gyed 3 hét múlva letelik, utána gyesen leszek, köszönöm a válaszotokat, szóval minden féle képen el kellene végeznem egy eladói tanfolyamot! Végül is a Bt-be fel veszük ezt a tevékenységi kört el kezdek egy tanfolyamot nem tudom üzletvezetői vagy eladói végzettség kell?
fjozsefne

Üzlet nyitás?

HozzászólásSzerző: nyár » szomb. nov. 08, 2008 2:52 pm

Szia Fjózsefné!

A GYES mellett lehet 4, ill. 8 órában is dolgozni. A fizetendő járulékokról a lányok

mindent pontosan leírtak. A BT-ben munkaviszonyban dolgozhatnál az üzletben,

a tanfolyam költségeinek egy részét a BT szakképzési hozzájárulását lehetne erre a

célra fordítani.  Ebben nem vagyok egészen biztos, várd meg a többiek véleményét is.

Üdv.: Ica

nyár

Vissza: Adatszolgáltatás