Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fellebbezés illetéke

Egyéni vállalkozók

Fellebbezés illetéke

HozzászólásSzerző: margó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlet! Fuvarozó vállalkozónál az egyik alkalmazott júniusban gyorsabban hajtott a kelleténél és másfél hónap múlva a vállalkozó meg is kapta a negyvenezres csekket. Felhívta az illetékes hatóságot, hogy mivel igazolja nem ő vezetett. Az ügyintéző válasza az volt, küldje el a fuvarlevelet, melyen ugye szerepel, hogy kivezette a gépkocsit.Ehhez mellékelte a levélben a gépkocsivezető minden szükséges adatát, mert ez nem volt rajta a fuvarlevélen és utólag nem akarta megmásítani. Augusztusban jött egy végzés, melyben közölték nem fogadják el így bizonyítéknak. Megint telefon, másik ügyintéző közölte, hogy ja kellett volna vele aláíratni egy nyilatkozatot, mert csak azt fogadják el. Írjon a vállalkozó egy kérelmet, hogy hiányt pótolhasson. Megtörtént,bár szerencséje volt, mert az alkalmazott pont ezen a héten mondott fel. Ha előbb elmegy máshová dolgozni, nem biztos, hogy sikerül beszerezni az aláírását. Na mindegy, a héten ismét levél érkezett, melyben 5200 forint illeték befizetésére szólította fel a vállalkozót, ugyanis ha nem vette volna észre a második levele fellebbezésnek számított. A vállalkozó feladta az illetéket, reménykedve, hogy a negyvenezer forintos csekk mégsem az ő nyakán marad. Ebben az esetben ezt a fellebbezési költséget hogyan szerepeltessem a könyvelésben? És ha esetleg a szabálysértésért mégiscsak neki kell fizetni? Egyébként szeptember hónapban egy másik alkalmazott miatt is jött csekk,ennél már rutinosan mindenhová minden rá lett írva. Jó ez az objektív felelősség, igazán okos volt aki kitalálta!
margó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Fellebbezés illetéke

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. nov. 01, 2008 5:29 pm

 

Szia ! Lehet hogy célszerü lenne megvárni az eljárást lezártát. addig pedig átfutó kiadásként, ha lezárul az eljárás és kiderül ki viseli az eljárás költségét akkor könyvelnéd a végleges  kiadásként.

Egyébként ez hatósági eljárási illeték, és az egyéb szolgáltatási kiadások között,  az 5-ösben

Üdv:hvanna 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Fellebbezés illetéke

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. nov. 02, 2008 10:42 am

Szia!

Egyetértek Hvanná-val, a gépkocsivezetőknél azonban célszerű a munkaköri leírásba rögzíteni, hogy az esetleges közúti szabálysértéseknél ki viseli a felelősséget. Mert ha ez nem egyértelmű, akkor a gk vezető kibújhat előle.  Főleg a fellebbezési ktg nem valószínű hogy őt terheli. Üdv:Napraforgó

 

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Fellebbezés illetéke

HozzászólásSzerző: validitas » vas. nov. 02, 2008 11:28 am

Sziasztok!

Szerintem az illetéket az egyéb szolgáltatások közé kell lekönyvelni, hiszen az a vállalkozó illetéke, ő volt köteles megfizetni a fellebbezés miatt.

Majd ha áthárítja a dolgozóra, akkor kell az egyéb követelésekbe könyvelni az egyéb bevételekkel szemben. Ha egyáltalán át tudja hárítani, mert a dolgozó már kilépett, és így igen nehéz. A munkavállalóval szembeni kártérítés szabályait kell a Munka Törvénykönyvében áttanulmányozni, mert nem emlékszem, mennyi idővel a kilépés után lehet ilyen igénnyel élni, ill. lehet-e utólag.

A bírság kérdése: a fellebbezésre kapott választól/határozattól függ. Ha elfogadják, semmi gond, akkor a dolgozó kapja a bírságot. Ha nem fogadják el, akkor sztem szintén a munkavállalóval szembeni kártérítés szabályai szerint lehet érvényesíteni. Ekkor a bírságot az egyéb ráfordításokba kell könyvelni, és a kártérítést kell a már említett módon könyvelni.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Fellebbezés illetéke

HozzászólásSzerző: margó » pén. jan. 23, 2009 3:42 pm

Sziasztok! Csak okulásképpen írok...lezárult az ügy, mégpedig a vállalkozónak kell fizetni.Indok, az eredeti határozat ellen határidőn túl történt meg a fellebbezés. Az eredeti határozatban az van, hogy kézhezvételtől számított 15 napon belül 5000 Ft illetéket leróva lehet fellebbezni. Erre én rögtön elküldtem amit a telefonban mondott a hölgy.2008.09.11-én kaptunk egy végzést, hogy elutasították a beküldött papírokat. Mivel nem tudtunk róla, hogy nem fogadják el, ugye nem is fellebbeztünk a 15 napon belül. Akkor telefonáltam másodszor, de még mindig nem mondta senki, hogy öreg, ez bizony fellebbezésnek számít már, de mindegy mert túl mentél a határidőn. Még befizettették  a fellebbezési illetéket, 2008.10.28-án találták ezt ki. És a vége 2008.12.02., végzés, melyben elutasítják az időtúllépés miatt. Felhívtuk a végzést kiadó főtörzsőrmestert, aki közölte- ez a törvény. Nesze neked objektív felelősség! Hol van itt a törvény visszatartó ereje! Nem is azt büntetik meg, aki elkövette a szabálytalanságot! Közölte az úr, hajtsam be az alkalmazotton. Persze, másik munkahelye van, hogyan is csnáljam? Pedig ezt is beírtuk a második levélben, és a végzésbe ők is szerepeltették. De itt mindegy, csak fizessen valaki! Hát ennyi! Kellemes hétvégét Mindenkinek! Margó

margó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 110 vendég

cron