Adófórum

Adózási és számviteli információk

Megbízási díj kifizetése

Adatszolgáltatás

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: limex1 » pén. okt. 31, 2008 10:40 am

Háát, most már még bonyolultabb. :(

De elmondom inkább az egész lényegét, így hátha jobban tudjátok, hogy melyik lenne a legjobb megoldás.

A lényeg, hogy szeretnék csinálni egy internetes vállalkozást.
Egy szolgáltatást, aminek a szolgáltattatását, bárki végezheti, amivel teljesítményük után kellene kifizetnem a megkeresett összegüket.

(a bárki alatt azt értem, hogy:
-fő állásban tanuló személy,
-ezen belül 18 éven aluli személy is,
-de lehet főállású dolgozó,
-vagy  épp munkanélküli.

Arra szeretnék megoldást találni, hogy ezeket a személyeket, hogyan tudnám a lehető legegyszerűbben "foglalkoztatni" és kifizetni? (Mert ugye a főállásúság az kizárt!). Nomeg jönnének meg mennének. Valaki egy pár napig, valaki meg több hónapig csinálná. Ezért is lenne az a lényeg, hogy miként tudnám őket alkalmazni.. Eddig ezt a megbízási jogviszonyt találtam a legjobbnak, de nem biztos, hogy ez a legjobb?
Esetleg lehet létezne még egyszerűbb megoldás is? (Természetesen hivatalosan!) :)

Továbbá, ha nem, akkor maradjunk a megbízásos jogviszonynál.

Pl: Egy 19 éves tanuló lány az internetes szolgáltatás rendszerbe regisztrálja magát és belátása szerint beosztja idejét, hogy napi 1-2 órát, vagy heti 1-2 órát dolgozik benne, és így mondjuk hónap végéig összeszed a rendszerben 50.000 Ft-ot ami megilleti őt!

Erre az összegre akkor az Ő esetében pontosan mennyit kell még rátennem, hogy tisztán megkapja az 50e Ft-ot? ; (((( ?

Elnézést a zavaros és számomra nem egészen világos ügyért.. : (

limex1

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. okt. 31, 2008 10:45 am

SZia Böbe és benevár :

A járulék alappal kapcsolatban teljesen igazatok van. Bocs !

Üdv: hvanna 

hvanna

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: validitas » pén. okt. 31, 2008 10:45 am

<>A tanulótól is ugyanazokat kell levonni, ugyanazt kell fizetni utána, mint más főállású esetében. Munkanélkülinél annyival változik a helyzet, hogy nem 6%, hanem 8% eg.bizt.járulékot kell vonni a jövedelméből.

<>Az a helyzet, hogy bármilyen formában is akarsz nettó 50.000 kifizetni, az ilyen sokba kerül. Lehetőség még az AM könyv (alkalmi munkavállalói könyv), de annak a szabályaiban nem vagyok igazán járatos, annyit tudok, hogy korlátozva van, hogy mennyit dolgozhat egyszer-egyszer (5 nap), meg mennyit egy évben talán, de ebben nem vagyok biztos. A fizetendő járulék itt a napi összeg nagyságától függ, közteherjegyet kell venni, azt kell ebbe a könyvbe beragasztani. De remélem, ebben a témában sokkal járatosabb fórumtársak (pl. Hvanna is) hozzászólnak.

<>Üdv: Böbe

validitas

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. okt. 31, 2008 11:03 am

Szia !

Amit Böbe felvet, az alkalmi munkavállaói könyvvel történő alkalmazás  jó ötletnek látszik, és nem annyira macerás, hacsak a könvy kezelését nem vesszük annak.

Ki foglalkoztatható alk. m.vállalói könnyvel:

- aki betöltötte a 16. életévét. illetve 15 életévét a tanitási szünet alatt

- középiskolás, főiskolás akik hallgatói jogviszonyban állnak

- nyugdijban részesülő személy

- munkavizsonyban állók

Mennyi ideig lehet dolgozni: legfejebb 5 egymást követő naptári napig hetente, de egy hónapon belül legfeljebb 15 naptári napig. az 5. naptől pihenő idő kiadás kötelező.

Bővebb információ: www.afsz.hu oldalon. Alkalmi munkavállalói könyv cimszónál található.

Alkalmi mváll. könyvvel történő munkavégzéskor kifizettet munkadij, közteherjegy értéke:

Kifiz.munkadij/nap             Közteherjegy ért / nap

1800-2399   Ft                             400 Ft

2400-2999  Ft                              700 Ft

3000-3599   Ft                             900 Ft

3600-4600   Ft                            1100 Ft 

Ezen  foglalkoztatásnál nem lehet töredék órákat időket alkalmazni, mint ahogy a kérdező leirja , de több napi órai munka után összevontan egy napi közteherjegy ragasztásával lehet hogy rendezhető a dijazás.

Üdv:hvanna 

hvanna

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: limex1 » pén. okt. 31, 2008 11:19 am

Hmm..
Ez jól hangzik. Én is ilyen más megoldásokra gondoltam, mint pl az alkalmi munkavállalói könyv..

A kérdés: Az ő napi munkadíjaikat, zsebből kell kiügyeskednem, vagy a vállalkozásom bevételéből ki tudom utalni (fizetni)?

A másik kérdés: Hogy ez az alakalmi munkavállalói könyves dolog, működik "távmunkában" is? Tehát: Ő ugye virtuálisan dolgozna "nekem", illetve tartanánk a kapcsolatot.

limex1

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. okt. 31, 2008 11:34 am

Szia !

A munkadijakat nem " zsebből " kell kiügyeskedni, és ez a vállalkozásod bérköltsége, akifizetett bér és közteher jegy értéke, és bejelentett jogvszony, ami  a   legális munkaviszonynak egy  sajátos formája. A vállakozás bevételéből vagy készpénzben és ez a jellemző kifizeted, vagy utalni is lehet.

Ha pl: fizetsz 2399 Ft-ot, akkor 400 Ft-al a közterhek is le vannak tudva. 

Az alkm.munkavállalásokról egy nytó lapot kell vezetni ez egy formanyomtatvány (név szerint, ki mikor mennyiért ) értelemszerüen ki kell tölteni , és az hó végén át kell adni annak a személynek aki a  vállalkozásod könyvelését végzzőnek és a megfelelő  bevallásokat , admint elvégzi az apeh felé. 

Hogy távmunkában müködhet-e és hogyan, erre nem tudom választ, de az is meglesz előbb-vagy utóbb. A  munkaügyi központ biztos választ adna erre ha felhivnád??

hvanna

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: loncika » pén. okt. 31, 2008 11:36 am

Lányok!

Egy lényeges kérdés!

Internetes ?????

A lényeg, hogy szeretnék csinálni egy internetes vállalkozást.
Egy szolgáltatást, aminek a szolgáltattatását, bárki végezheti, amivel teljesítményük után kellene kifizetnem a megkeresett összegüket.

Hogy ragasztasz be személyesen bélyeget abba a könyvbe, amit nem veszel a kezedbe sohasem?  Hogy kötsz szerződést, ha a személlyel nem találkozol személyesen? Hogyan ellenőrzöd le az személyi adatait????  SEHOGYAN!!!

Meg fogsz bolondulni a jött -ment személyekkel! A jelenlegi foglalkoztatási feltételek a személyes találkozáshoz és az iratok személyes fizikai bemutatásához és ellenőrzéséhez vannak kötve.... másként nem müködik!

loncika

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: benevar » pén. okt. 31, 2008 11:37 am

Szia Böbe! 

"x-(0,9x*0,095)-(0,9x*0,06 vagy 0,08 ha nincs főállása)-(0,9x*0,18 ha az éves összjövedelme az 1.700eFt-ot nem haladja meg) =50.000 (vagy bármennyi, tetszőleges nettó)

X= a keresett bruttó összeg "

Szerintem:

x-(0,9x*0,095)-(0,9x*0,04 vagy 0,06 ha nincs főállása)-(0,9x*0,18 ha az éves összjövedelme az 1.700eFt-ot nem haladja meg) =50.000 (vagy bármennyi, tetszőleges nettó)

X= a keresett bruttó összeg

benevar

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. okt. 31, 2008 11:53 am

Szia Loncika !

A felvetésed teljesen jogos,mert ha ebbe a szolgáltattatásba minden dolgozni akaró beléphet akkor nincs  miről beszélni.

Nem túl régen megismerkedtem egy netes " webáruház " inditással és ott is az a probléma, hogy az összegyüjtött úgymond jövedelmet csak úgy tudják kifizetni, ha ezen tevéknységre  kiváltanám a váll-it, és átszámláznám a cégnek.

Hát ennél a tevezett vállalkozásnál is ez a  baj.

Talán-talán csak akkor müküdne, vagy akkor sem, hogy a ha  szolgáltattatásba a vállakozást inditó kontrollálni tudná a belépöket, azaz ő toborozná  és a kapcsolatot személyesen tartaná velük.és nem lenne teljesen nyilt. 

hvanna

Megbízási díj kifizetése

HozzászólásSzerző: validitas » pén. okt. 31, 2008 12:05 pm

Jajj, igaz, köszi, ezt elrontottam, az eg.bizt. járulék 4% és +2% ha kell... Köszi, a kijavítást! 
validitas

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás