Adófórum

Adózási és számviteli információk

számlatömbök használhatósága

Számlázás

HozzászólásSzerző: magdianyus@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni:

a régi számlatömböket meddig lehetett felhasználni? Valamint tudnátok nekem olyan oldalt mutatni, ahol ezt feketén-fehéren le van írva? 

Segítségeteket köszönöm.

Üdv. Magdi

magdianyus@freemail.hu

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. okt. 29, 2008 4:33 pm

Szia!

A számlatömbökről
2007.12.17.

A 2007. január 1-től életbe lépett változás értelmében a nyomtatványok gyártóinak az APEH-tól kell kérniük a sorszámintervallumot a szigorú számadású nyomtatványok gyártásához. 2008. január 1-től kizárólag a 2007. január 1. után legyártott, már az új sorszámintervallummal ellátott számla- és nyugtatömbök használhatók.

Még a régi szabályok szerint 2006. december 31-ig legyártott számla- és nyugtatömböket 2007. első félévében, június 30-ig forgalomba lehetett hozni, de július 1-től már csak a 2007-ben gyártott tömbök forgalmazhatók.

A megvett régi bizonylatokat a vevők 2007. december 31-ig még használhatják, azt követően azonban akkor is le kell zárni őket, ha még tartalmaznak kitöltetlen lapokat. A lezárt számla- és nyugtatömböket kidobni azonban nem szabad, mert a bizonylat- megőrzési kötelezettség ezekre is vonatkozik.

2008-tól a régi formátumú számozással ellátott számla- és nyugtatömbök érvénytelenek, tehát vevőként sem lehet elfogadni őket, mert ÁFA levonási jogra sem jogosítják a vevőt.

A 2008-ban használható, kiadott sorszámintervallumok megtalálhatók az APEH honlapján az Adatbázisok lekérdezése menüpont alatt.

http://www.apeh.hu/regiok/kozepmagyarorszag/aktualis/szlatomb.html

Üdv:Nelly

Itt lehet lekérdezni az érvényes sorszám intervallumokat:

http://www.apeh.hu/szigoru

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: ildi59 » szer. okt. 29, 2008 5:31 pm

Sziasztok! Nekem is olyan gondom van, hogy egyik vállalkozó a régiformátumu számlán számlázott, a vevő észre sem vette. EVÁs a vállalkozó, a vevő nyilván az ÁFÁ-t is visszaigényelte. Most l vásárolt uj számlatömböt, de nem tudom hogyan kellene stornózni a régi számlát. Üdv. Ildi
ildi59

HozzászólásSzerző: violetta01 » szer. okt. 29, 2008 5:51 pm

Szia Ildi!

Én is kaptam régi formátumu számlát igaz még januárban. Visszavittem az eredetit és kértem helyette jót.

Szerintem ez jó megoldás lenne most is a teljesítés és a fizetési határidő marad a régi, a számla kiállítása amikor vette a jó tömböt. Szja szerint a teljesítés számít, költség szerint pedig a kifizetés teljesítése, tehát az ÁFA bevallást nem érinti csak az alapbizonylat változik.

De várom mások véleményét is, ugyan több gondom nem volt, de érdekelne.

Üdv. Ibi.

violetta01

HozzászólásSzerző: ildi59 » szer. okt. 29, 2008 6:02 pm

Szia Ibi! Én is így gondoltam legegyszerübben megoldani a helyzetet. A baj az, hogy ez még juniusban történt, és most szembesültem a problémával. Csere nem lehetséges, mivel ez egy titkos cég, nem olyan könnyü kapcsolatba lépni velük. Nagyon jó lenne ha valaki segítene a megoldásban.Üdv. Ildi
ildi59

HozzászólásSzerző: violetta01 » szer. okt. 29, 2008 6:20 pm

Szia Ildi!

Értem! Amit most írok csak ötlet, én sem vagyok biztos benne.

A régi számlatömbbe leminuszolod a számlaszámra hivatkozva.

Az új számlát  a régi teljesítési és fizetési határidővel a rossz számlaszámra hivatkozva kiállítod és mindkét eredetit elküldöd nekik.

Most mennem kell majd holnap megnézem mit szólsz hozzá.

Üdv Ibi

violetta01

HozzászólásSzerző: ildi59 » szer. okt. 29, 2008 8:12 pm

.....
ildi59

HozzászólásSzerző: ildi59 » szer. okt. 29, 2008 8:12 pm

Valahol olvastam, hogy ha számla adattartalmát akarjuk módosítani, azt 2008.jan,1-től a számlával egy tekintet alá tartozó okirattal tehetjük meg. Szerintetek ez milyen bizonylat? Üdv. IldiU
ildi59

HozzászólásSzerző: ildi59 » csüt. okt. 30, 2008 10:46 am

Sziasztok! Nem tud senki segíteni? Üdv. Ildi
ildi59

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. okt. 30, 2008 11:07 am

Tedd azt, ami Ibi javasolt.

Egyébként Neked nem a számla adattartalmát kell módosítanod, hanem számlát kell kiállítanod. Ugyanis a régi számlatömbben kiállított számla nem számla. 

Vagy szerezd vissza, és adj helyette egy másikat, már jó számlatömbből, vagy állíts ki a régi számlatömbben egy mínuszost, és az újban egy pluszost, és mindkettőt juttasd el a vevőhöz.

Az meg milyen hülyeség, hogy "titkos" cég? Áfa- és számviteli jogszabályok rájuk is vonatkoznak.

Zsuzsa

kaloczy

Következő

Vissza: Számlázás