Adófórum

Adózási és számviteli információk

2 évvel ezelőtti túlszámlázás

Számlázás

2 évvel ezelőtti túlszámlázás

HozzászólásSzerző: Őstatu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egy társaság két évvel ezelőtt leszámlázott nekünk egy készletet ami fizikailag náluk maradt, és  most kiderült, hogy a tényleges készlet kevesebb. A hiányt el is ismerték. Milyen számlával kell ezt helyesbíteni? Kell-e módosítani a beszámolókat? (nem haladja meg a jelentős összegű hiba határát, szinte biztos, hogy náluk sem). Köszönöm,  P.

Őstatu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

2 évvel ezelőtti túlszámlázás

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 28, 2008 5:05 pm

Szia!

Érdekes a kérdés, mivel készletről van szó, ugyanis a leltározás folyamán a hiánynak ki kellett volna derülnie. Vagy nem is volt leltározás?

Mivel a hiba nem jelentős, ezért most kell könyvelni. A szállítónak a számláját érvénytelenítenie kell, mert a teljesítés nem történt meg. A telj. dátuma az érvénytelenítő számlán az eredeti teljesítési dátum kell legyen.

Nem tudom, hogy eredetileg hova könyveltétek a készletet (2-es szlao vagy egyenesen ktg-be (anyagktg? - nem írod milyen készlet, vagy ha áru elábé), de azt kell most visszakönyvelni, alábontva a megfelelő ktg.főkönyvi számlát (évszámmal ellátva pl. a végét):

T454 Szállítók - K511..06 (anyagktg. 2006.évi) vagy 814..06  elábé 2006.évi és

<>                        K466 az áfája, ha visszaigényeltétek. Az áfát nem kell önellenőrízni.

Ha elábé volt, akkor iparűzési adót is érint: T867..06 - K469...06. Önellenőrízni kell.

Ezek érintik a  két évvel ezelőtti társ. adót, ezért azt önellenőrízni kell 0731-en, majd a társ.adó növekedést (ha a ktg. csökkent) szintén könyvelni kell:

T 891 ...06  - K461..06. 

Az összes hibát, hibahatást együttesen kell megvizsgálni, hogy jelentős-e.

Ha a készletet eredetileg a  2-es szlao-ba könyveltétek, akkor egyszerűbb a helyzet, mert csak azt kell stornózni, társ.adót, iparűzésit nem érint.

A mérlegben - ha nem jelentős a hiba - a tárgyév adataiban jelenik meg, nem kell középső soron hozni, a megfelelő mérlegsorban jelenik meg, a tárgyévivel együtt.

A tárgyévi társ. adónál pedig adóalap csökkentő az az összeg, amennyivel a két évvel ezelőtti társ.adóalap nőtt (a K511...06 vagy 814...06-ra könyvelt összeg) , és növelő az T867...06-ra könyvelt, azaz a tárgyévi társ. adóból, iparűzésiből viszont ki kell szűrni az önellenőrzéssel bevallott, korábbi évet módosító, nem jelentős összegeket.

Remélem, sikerült elég érthetően leírni, de ha vmi nem egészen világos, kérdezz légyszi.

Üdv: Böbe 

<>
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

2 évvel ezelőtti túlszámlázás

HozzászólásSzerző: Őstatu » kedd okt. 28, 2008 8:00 pm

Köszönöm a kimerítő választ! Idegen helyen tárolt készlet volt/van, ők leigazolták azt a készletet, amit számláztak - tévesen. Lehet, hogy egyszerűbb lenne az idei évre leltár alapján módosító számlát kiállítaniuk, mert most jöttek rá, hogy a készletet nem tudjuk elszállíttatni, mert nem teljes...
Őstatu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

2 évvel ezelőtti túlszámlázás

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 28, 2008 9:55 pm

Az idegen helyen tárolt áru nem a tároló cég tulajdona, hanem azé, aki megvásárolta. S ha a tárolás folyamán elveszett, vagy vmi történt a készlettel, azért nyilván felelősséggel, kártérítéssel tartozik. Úgyhogy talán ez nem annyira járható út. De mi van, ha ti kiszámlázzátok nekik, mintha most visszavásárolnák a készletet? Ugyanazon az áron, amelyen annak idején tévesen kiszámlázták nektek? Sztem ez visszarendezi a dolgokat, csak nem két évvel ezelőttre (ami tényleg nagyon macerás, és megkérdőjelezi a mérlegvalódiságot is), hanem most.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 28 vendég