Van némi ellentmondás a kérdésfeltevésben, ezért összefoglalnám, én hogyan értem: van egy egyéni cég, amelyik tagja egy kft-nek. Az egéyni céget jegyző magánszemély felhagyna a vállalkozásával, megszüntetné azt. Így a kft tagjának a státusza megváltozik, mostantól nem Kovács János Egyéni Cég, hanem Kovács János magánszemély lenne tag. Szerintem ez idáig egy társasági szerződés módosítással megtörténhet, miután a z egyéni céget megszüntette. Ezután nem világos, hogy szeretné-e visszakapni a bevitt gépet vagy az maradna a kft-ben.
Az egyébként teljesen közömbös, hogy ő egy gépet vitt be, ami közben 0-ra íródott: ugyanis neki a kft-ben nem egy gépe van, hanem egy tulajdoni részesedése (üzletrésze). Ezzel az üzletrésszel kell elszámolni. Kérheti a jegyzett tőkéből ráeső részt, valamint az eredménytartalék és a tőketartalék azonos arányát, ha valóban meg akarja szüntetni a részesedést. Vagy eladhatja a részesedést a kft-nek, a kft többi tulajdonosának vagy a többi tulaj egyetértésével kívülállónak. Ha a gépet szeretné visszakapni, akkor annak az értékét a felsorolt tőkeelemekből ki kell vonni egy közösen megállapított értéken (piaci érték vagy más egyezményes érték).
Az adózás az előbbiek szerint meghozott döntésektől is függ, erről így nem tudok írni. Vállalkozásból kivont eszközként a bevétel és a ráfordítás pozitív különbözete lesz adóalap (és eho-alap is), ennyi biztos.