A felszolgálási díjat(ha kap ilyet a magánszemély) és a borravalót is mint adóterhet nem viselő járandóságot kell a magánszemély adóbevallásában szerepeltetni az összevonandó jövedelem részeként és az e címen szerzett jövedelemre eső személyi jövedelemadót nem kell megfizetni.
Azonban ez csak névleg jelent tényleges adómentességet. Ha ugyanis a munkavállaló munkabére, vagy és egyéb összevonás alá eső jövedelme ezzel a járandósággal együtt meghaladja a 18 %-os jövedelemhatárt ), úgy a magasabb adókulcs,a tényleges adóteher magasabb lesz. Ezt a magánszemélynek az adóbevallással egy időben pótlólag meg kell fizetni.
A felszolgálási díj címén juttatott jövedelem után a foglalkoztatót terheli a 15 % nyugdíjbiztosítási járulék bevallása és megfizetése, mely magába foglalja a dolgozó egyéni nyugdíjjárulékát is.
Amennyiben a felszolgáló szintén bevallja a közvetlenül kapott borravalót, mint adóterhet nem viselő járandóságot, eldöntheti, hogy ugyanezt a 15% járulékot megfizeti-e. Ezt a személyi jövedelemadó bevallásának benyújtására előirt határidőig kell megtennie. Magán-nyugdíjpénztári tagdíj e jövedelmeket már nem terheli.
Ezzel együtt viszont mind a felszolgálási díj, mind a borravaló bevallott bruttó (SZJA-t is tartalmazó) összegének 81 %-át az öregségi nyugdíj összegének megállapítása során a magánszemélynél jövedelemként figyelembe kell venni
Szia Mondosok!
A 0653-as kitöltési útmutató 19.oldalán ezt olvashatod: Ha a borravalót Ön az önáló tevékenységével összefüggésben kapta,akkor az a tevékenységének bevétele lesz. Mária
Szia Mária! Én ezt a pontot kerestem az éjjel, mert ez a korábbi években is igy volt benne. A larisza által irtakat megtaláltam, ezt meg nem. Köszi, mert nekem ilyenek vannak. Igaz hogy még nem tartok az 0653-nál, de felfigyeltem a témára. Üdv. Ani
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég