Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vendéglátós alkalmazottja

Egyéni vállalkozók

Vendéglátós alkalmazottja

HozzászólásSzerző: Dorka801 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket kérem a következő ügyben.

Egy kezdő vállalkozó, vendéglátóhelyet vesz át. Neki nincs se kereskedelmi se vendéglátós végzettsége. A Válallkozóihoz ki kellett töltenie egy szándéknyilatkozatot, hogy a tevékenység végzéséhez szükséges végzettségekkel rendelkező embereket felveszi (2 végzettsés). A gond, ott van hogy ténylegesen ő csak az egyik embert akarja felvenni dolgozni (bejelenteni). 

Azt javasoltam neki, hogy amíg neki nem lesz meg az üzletvezetői végzettsége, addig 4 órásnak jelentse be a másik végzettségű embert is, nehogy gond legyen belőle.

Szerintetek ellenőrzi a végzettségeket valaki működés közben? Mekkora büntetésre lehet számítani? Ha a másik embert nem veszi fel, hanem alkalmanként kiskönyvvel foglalkoztatja az elfogadható-e?

Ja, és még egy kérdés. Az okmányirodába be kell vinnie a munkaszerződéseket. Vállalkozóija elkészült, de a működésire még két-három hetet kell várnia. Jó az ha a munkaszerződés dátuma pl. a mai nap, de a munkakezdés dátuma két héttel későbbi? 

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Jó pihenést a hétvégére! Dóri 

 

 

Dorka801
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Vendéglátós alkalmazottja

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. okt. 11, 2008 2:50 pm

 

Szia !

Én azt javaslom a vállalkozónak mindkét embert vegye el, egyik lehet 4 órás foglalkoztaott, az üzlet müködtetését inditsa tiszta lappal. Később változtathat.

A két dolgozó  közül egyik feltétlenül rendelkezzen megfelelő szakképzettséggel, aki az üzeltvezetést szakmailag irányitani tudja.

Az alkalmazottakra foglalkozás egyészségügyi szerződést is kell kötni valamelyik eü.intézménnyel.

Munkavédelmi oktatásban kell részesiteni őket, és ezt le kell dokumentálni , a dolgozóknak alá kell irni hogy az oktatáson részt vettek.

Ha a vendéglátó egységben étel ( büfé jellegü) forgalmazás is történik a két dolgozónak egészségügyi kiskönyvet kell készittetni. 

A munkaszerződést a tényleges kezdés előtt lenne célszerü megkötni, mondjuk 1-2 nappal,  mert ha a müködési engedélyre  ennyit kell várni  akkor nem is dolgozhatnak a munkatársai hiába köti meg velük a szerződést.

Az okmányirodai ügyintézővel egyeztessen ez ügyben a vállalkozó.

Az ellenőrzésről pedig annyit, arra  mindig lehet számitani, ha most adják ki  a különböző müködési engedélyeket, előfordulhat hogy vagy előtte, vagy utánna megnézhetik a hatóságok a megfelelőséget, és ebbe a személyzetet is bele kell érteni.

üdv:hvanna 

 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 116 vendég

cron