Adófórum

Adózási és számviteli információk

háziorvos könyvelése

Adatszolgáltatás

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. okt. 08, 2008 6:01 am

Szia !

Nem könyvelek háziorvost ! Nem vagyok lusta és talán hozzánemértő sem (remélem), de néha tévedhetek, mint ahogy mindenkivel előfordúl. Az én háziorvosom Evás, de hangsúlyozom nem az én tanácsomra (Nem én könyvelem) !

Nekem van orvos ügyfelem és több kollégája is akik valóban magánrendelésükön választották az Evát. Előtte a számvitelei tv, hatálya alá tartoztak, de minden esetben gazdaságossági számításokkal alátámasztva ajánlom az EVA választását.

Honnan veszed , hogy tilos az EVA ????? Vagy ez a te tanácsod ? Biztos más is hozzá tud szólni a háziorvos témához.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. okt. 08, 2008 6:18 am

Bocs, ha félreérthető voltam. Nem Téged minősítettelek lustának és hozzá nem értőnek, hanem azt a kollegát, aki a lustasága,nem törődömsége, hozzá nem értése révén egy 99-100 %-os valós költséghányaddal, 99,9 %-ban állami és önkormányzati forrásból származó bevétellel rendelkező 'kvázi' vállalkozást csődbe juttatott és ezáltal egy orvost elüldözött az országból....

A főállású praxis melletti  magánrendelésnél  egyértelmű, hogy az EVA a megoldás. De a normál praxisban valóban TILOS még csak megfontolni is a kérdést, ha korrektek akaruk lenni az ügyfelekkel.

szedlacsek

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. okt. 08, 2008 6:19 am

Szia Krisztina!

Teljesen megegyezik más vállalkozó könyvelésével!Legalább 1 aszisztens kell mellé (0808).

Évente van egy nyomtatvány, hogy az oep-től kapott pénzből bizonyos témákra mennyit költött- ahhoz tudsz adatot adni az orvosnak a könyvelésből.Semmi olyan más adatszolgáltatás nincsen, ami a könyvelő dolga.

Üdv:Éva

M.Éva

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. okt. 08, 2008 6:37 am

Sziasztok !

Már első hozzászólóként   egyező választ adtam az előttem szóló Évivel.

Az orvosok jellemzően ( magánvállakozásuk) Bt, illetve KFT formában müködtetik. Ha az  ugymond  " állami infrasrtukturát" bérlik akkor  is, nagyon sok ilyen van, majdnem miden  2.kórházi orvos praktizál munkaideje után valahol.

Ha más intézmény részére nyujt szolgáltatást ( ügyelet,készenlét, képalkotó diagnosztika  értékelés, sugárvédelmi fea,, vagy olyan szakorvosi biztositás, a mivel egy adott int-ben nincs olyan alkm. orvos, de e nélkül nem kaphat mük.engedély) Pl. baleseti seb. oszt, nem kaphat kéz és idegsebész közremüködés nélkül eng-t.) ezek a bedolgozó orvosok a tev-re leggyakoribban Bt. formában dolgoznak.  Én Evás-al nem is találkoztam, pedig 12 éve vagyok aktivan kapcsolatban velük.

2006-2007-ben  sok-sok szinlelt szolg. szerz. volt, de ezek felszámolásra kerültek és az orvosok Bt-ket alapitottak a tev-végzésére., ha negy volumenű és  folyamatos a  szerződés, és a szerz.érték érinti a közbeszerzést, akkor pályáznak a közbesz. tv. előriásainak megfelelően.

Üdv:hvanna 

hvanna

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. okt. 08, 2008 6:58 am

Könyörgöm! A Kérdező a háziorvosi praxisról kérdezett!!! Ne keverjétek ide a kórházi és rendelőintézeti trükkök ezreit!!! Csak megzavarjátok.  Az teljesen más világ!
szedlacsek

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. okt. 08, 2008 7:08 am

Kedves szedlacsek !

Nem keverjük a szezont a fazonnal .

A kérdező a válaszát már rég kiolvashatta, a háziorvosi praxissal kapcsolatban már a  hozzászólások elején.

Az hogy egy más történetet is olvashatnak  nem lehet olyan nagy baj, hiszen a más körülmények között müködőket is könyveli  valaki(kik).

hvanna

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. okt. 08, 2008 7:10 am

Ja... így rendben. Remélem a kérdező is szét tudja válogatni a dolgokat...
szedlacsek

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. okt. 08, 2008 7:18 am

Szia Szedlacsek!

Jól gondolom akkor, hgy a doki nénimnek ( tavaly lett nyugdíjas)most tanácsolhatom az EVA-t jövő évre?Van máshol is főállása.

Ebben az esetben maga után csak a 4350-et és az EVA adót kell megfizetni?

Köszi:Éva

M.Éva

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: NKrisztina » szer. okt. 08, 2008 10:35 am

Bocsi Fórumtagok!

Most kaptam meg a papírokat és kiderült, hogy nem is háziorvos (a közvetítő téves infót adott), hanem a kórházban főállású orvos és csak úgymond másodállásban van kiváltava az egyéni vállalkozása - tanácsadó tevékenységre.

Nincs cégautója, útnyilvántartást vezet és nincs benne az áfakörben, alkalmazott sincs. Úgy gondolom, ha nincs egyéb adatszolgáltatási kötelezettség és kivétje sincs, akkor nem kell havi bevallást teljesíteni, így marad az 53-as szja bevallás és a szakképzésire a 03-as. Bocsi, hogy tévesen tettem fel a kérdést, azonban így is találkoztam hasznos információkkal.

Üdv.: Krisztina 

NKrisztina

háziorvos könyvelése

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. okt. 08, 2008 10:57 am

Szia Krisztina !

A feltett kérdés egész jó  kis vitát provokált ki, és  a végén már majdnem a " kioktatásig" fajult a  dolog,  de ilyen irányu téma nem volt porondon az utóbbi időben,  legalábbis azóta amióta én fórumozok.

Üdv:hvanna 

hvanna

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás