Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adóellenőrzés kérdéseinek írásban történő kérése

Ellenőrzés

HozzászólásSzerző: petronella » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tudós Kollégák!

Két éves ÁFA- ellenőrzést végeznek egy Kft-mnél, a tulajdonosok azt tanácsolják az ügyvezetőnek, hogy amikor bemegy a személyes megbeszélésre (a kért dokumentumokat már bevitte, most ezekről lenne szó), ne bonyolódjék magyarázatokba, hanem kérje meg az ellenőrzést végző osztály vezetőjét, hogy a kérdéseket írásban tegyék föl neki, mert ő ezt szeretné a válasz előtt megkonzultálni a könyvelővel, jogásszal, stb. Mi a véleményetek erről az eljárásról? Jogos kérés-e ez és amennyiben igen, nem bosszantja-e föl feleslegesen az ellenőröket, vagy ez egyébként egy bevett szokás? Nagyon várom az esetleges tapasztalatokat és a véleményeket, köszönöm előre is!

petronella

HozzászólásSzerző: validitas » szer. okt. 01, 2008 7:55 pm

Szia!

Az én tapasztalatom szerint ez nem szokásos eljárás, és indokolatlanul felbosszantaná az ellenőröket, akiknek általában több vizsgálatuk is folyik egy időben. Minden vizsgálatra megszabott idejük van, és a végén a megállapításokat (ha vannak) jegyzőkönyvben rögzíteniük is kell.

Nem javaslom, hogy írásban kérje. Mehet egyébként vele könyvelő, jogász, nem muszáj egyedül mennie. Hiszen az ügyvezetőnek nem kell értenie ezekhez a dolgokhoz, arra vannak a megfelelő szakemberek. Magam is voltam sok ilyen megbeszélésen, a revizorok sem "esznek embert", és tapasztalataim szerint jobb is, ha az ügyvezető nem szól semmit.

Szerintem ne egyedül, hanem a könyvelővel menjen. Ha ez valami miatt mégsem lehetséges, akkor a válaszokat hárítsa el azzal, hogy nem ért hozzá, a könyvelő, a jogász, stb. intézte. Tegyen ígéretet, hogy választ ad a kérdésekre amilyen gyorsan csak lehet. Jegyzetelje fel őket. De jobb, ha nem egyedül megy.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 01, 2008 7:58 pm

Szia!

Az ellenőrzés megállapításokat tesz amelyekre észrevételezési lehetőség van.

Az ellenőrzésre általában és jellemzően a céget ismerő és képviseletet ellátni képes magánszemély (ek) "szoktak elmenni, olyanokat szokás megbízni akik a feltett kérdések megértésére képesek. Én még nem találkoztam ilyen esettel és nem is gondolnám, hogy erre lehetőség van.

Üdv:P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. okt. 02, 2008 6:53 am

Szia Petronella !

Az ellenőrzés előtt nem szokás irásban kérdést feltenni és nem is javaslom. Az ellenőrző viszont  megteheti, mert az ellenőrzés  egyik módszere pl. a kikérdezés. Tájékoztatást adnak arról szóban( irásban) is, mikor kezdi az ellenőrzést ( legyen idő   a felkészlésre )

- milyen időszakot és milyen témát ellenőriz.

Az ellenőrzés befejeztével általában  szóbeli tájékoztatást adnak a megállapitásokról, az irásba foglalt anyagra pedig észrevételezési, kifogásolási lehetőség van.

Szerintem a legcélravezetőbb a jó együttmüködés.

üdv:hvanna

hvanna

Vissza: Ellenőrzés