Adófórum

Adózási és számviteli információk

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

Számvitel

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: KEdit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Ügyvédi iroda, kettős könyvviteles. Kezdetek óta. 2008 januárjától könyvelem. Előző könyvelő éveken keresztül egyszeresben "könyvelte" a céget, apeh felszólításra ( 2007-ben reklamáltak csak ??!! ) a 28-asokat lecserélte 29-esekre. Mérleg, főkönyvi kivonat, semmilyen analitika nincs.  Havi áfás évek óta, a havi áfabevallásokra van, hogy 2-3 önellenőrzést már beküldött. Az önellenőrzések is hibásak. ÉCS 1999 óta nem volt elszámolva, 2007-ben kapcsolt, és egy összegben leírt több millió Ft-t.  Nincs eredménytartalék, és az első és egyetlen 2007. évi "mérlegben" a mérlegszerinti eredmény az eredménykimutatásban +6050 ezer Ft, mire átírta a forrás oldalra, lett belőle -997 ezer Ft.

Adóalap csökkentőbe betette a számviteli tv. szerinti écs-t, de a tao szerintit nem tette be növelőbe....deminist sehol nem írta be.

Szóval se 2006-ra, se 2007-re nincs semmilyen adatom, természetesen az áfabevallások nem jók, mert egyszeres szerint lettek beadva. A 28-asok is 3-szor önrevizíózva, a 0729-es is kétszer. 

A kérdésem: jól látom, hogy csak úgy kapok hozzávetőlegesen értékelhető és valós adatokat, ha a 2006,2007 éveket újrakönyvelem ? ( nem szeretném ) Vagy elég, ha a feltárt hibákról készítek egy jegyzőkönyvet, és az alapján korrigálok ? Ez utóbbit azért nem tartom kivitelezhetőnek, mert egyszerűen nincs semmilyen adatom ET-re, másrészt a tagok, mielőtt ezek a bajok kiderültek volna, kérték, hogy állapítsam meg, ki hogy áll a cégben, mennyi az adófizetési kötelezettsége, mert a könyvelő 2006 óta nem tudta megmondani, és eddig mindent felesben fizettek. Szeretnének egymás között elszámolni. Egyik tag ki szeretne vállni. 

Másik kérdés: mennyit lehet egy ilyen visszamenőleges munkáért kérni, ha az önellenőrzések önellenőrzésének az önellenőrzését kell ellenőrizni, és várható apeh ellenőrzés ? 

 Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam, pedig csak a legsúlyosabb dolgokat említettem.

 

 

 

KEdit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: validitas » szer. okt. 01, 2008 8:02 am

Szia Edit!

Ahogyan a kérdésedből látom, nem csak a 2006-2007.évet kellene újrakönyvelni, ha értékelhető és valós adatokat szeretnél kapni. Hiszen 1999.óta nem számolt écs-t, mint írod, tehát a vállalkozás korábbi évei is pont ugyanolyan botrányosan hibásak.

Nehéz kérdés eldönteni, mi lenne a helyes. Persze a legbiztosabb az újrakönyvelés, mert ha túl sok a hiba, abba könnyű belegabalyodni. A tagokkal mindenképpen tudatnod kell (írásban), hogy mi a helyzet. Hiszen az előző könyvelőt kell felelősségre vonniuk miatta, és azt is meg kell beszélni velük, hogy hány évre kellene a javítást/újrakönyvelést elvégezni. Meg a díjazásodat is. Ennyi hiba mellett én az újrakönyvelés mellett szavazok, mert ez már valószínűleg a jelentős és lényeges hibát is eléri, emiatt a mérlegeket újra közzé kell tenni.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. okt. 01, 2008 8:37 am

 

Szia Edit !

Jól kifogtad ezt az ügyvédi irodát, ezt gondoltam a jogokat képvselő és védő cégnél  minőségileg ( ezt a könyvelésre éretm )jobban mentek  a dolgok.

Jól gondolod, itt már az alapok hibásak, és mi  lehet még rejtve, amit nem tudtál az idő rövidsége maitt felfedni.

Ahhoz hogy mindent tisztán láss  és felelősséggel  viselj utánna mindent elölröl le kellene könyvelni.

A jelenlegi helyzetről jegyzőkönyv felvétele elengedhetetlen amiatt , hogy esetleges vizsgálat esetén rögzitett legyen mi miért történt, és a felelősség a mulasztásban, hibázásban nem a Tiéd. Ezt  a jkv-et irják alá az iroda tulaja, ügyvezetője is, legyen képben  a helyzeről és vetess át vele egy példányt.A dijazás kérdésében pedig  ne legyél szégenylős, de  javaslatot tenni nem tudok, mert ebben a szférában nem dolgoztam, nincs tapasztalatom.

A tag kiválás is bonyodalmakat vethet fel a nem megbizható  vagyoni érték miatt.

Üdv.Ani

 

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. okt. 01, 2008 9:03 am

Szia !

Egy állásfoglalás:

Abból kell kiindulni, hogy a vállalkozás számviteli nyilvántartásának szabályosságáért, az ezzel kapcsolatos törvényi rendelkezések betartásáért a vállalkozás ügyvezetője a felelős. A könyvelő felelőssége a múltban elkövetett hibáiért annak lehet függvénye, hogy a vele kötött, könyvviteli szolgáltatás végzésére irányuló szerződés erre az esetre mit tartalmaz. A kérdésből nem derül ki, hogy az a könyvelő, akit leváltani szándékoznak, regisztrált mérlegképes könyvelő-e, vagy sem? Ha nem volt regisztrált mérlegképes könyvelő, akkor a vállalkozás ügyvezetőjének felelőssége fokozott, mivel olyan személyre bízta a vállalkozás számviteli nyilvántartásának vezetését, aki erre nem volt jogosult.

Amennyiben a könyvelő helytelenül járt el, a jelenlegi jogi szabályozás mellett nincs mód arra, hogy a regisztrált mérlegképes könyvelők felügyeletét ellátó Pénzügyminisztérium közvetlenül szankciókat érvényesítsen a megbízott könyvelő, vagy a könyvviteli szolgáltatást nyújtó vállalkozás felé. A vállalkozás azonban a könyvelés helytelenségéből eredően keletkezett, és e tekintetben bizonyítást nyert kárának megtérítését polgári peres eljárás keretében kérheti.

Brrrrrrr. Jól kifogtad ! Én már jártam így, és 3 évet újrakönyveltem önrevízióztam. Annyi munka, mert egyeztetések tömkelege stb. amitől 5 évet öregedtem................. Miután rendbe tettem pár év múlva megváltam tőle,mert fizetni nehezn akart, de egyre több számla lett.

Többet ilyet nem vállalnék, mert szívnak ha sokat-ha keveset kérsz, mert ezt ők már más érdemtelennek kifizették. Ha vállalod, írásban nyilatkoztatni, hogy mikortól, valamint azt is, hogy az előző időszak hibáiért felelősséget nem válalsz. Nyilatkoztass, hogy az előző időszakkal mi legyen. Mindenképen rendbe kell tenni.

Üdv: Judit


 

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: KEdit » szer. okt. 01, 2008 10:06 am

Köszönöm a válaszokat, épp itt tartok én is a gondolkodásban. Már szóban tájékoztattam az ügyfelet, és elkészítem a jegyzőkönyvet.

 A régi tagnak, aki 1999 óta alapító, nem mindegy, hogy lesz-e önrevízió. Mert akkor miért csak 2006 és 2007. év ? Az előző évek sem jók. Mi lesz akkor, ha esetleg az apeh bekéri az előző éveket is ? Azok meg hibásak. Mérleg szerintem azért nem készült, mivel ügyvédi irodának nem kell közzétenni, így a kollegina úgy gondolhatta, akkor elkészíteni sem kell.

Elmondtam a lehetséges verziókat, hogy nem könyvelem újra, nincs önrevízió, és HA az apeh ellenőrzi ezeket az éveket, akkora havi áfáknál az adóhiányokra bírságot és késedelmi kamatot fog számolni. 

Megírom a jegyzőkönyvet, aláírattatom velük, a döntés az ő kezükben van. A könyvelőn semmit nem tudnak behajtani polgári peresen sem...se szerződés, néhány számla, zsebbe kapott 50 ezret, de keveselte. 

Volt már nekem is 3 év visszamenőleges, rengeteg munka, és utána még évekig ellenőrzések. Ott szerencsém volt, mert úgy állapodtunk meg eleve, mivel vidéki apeh, ő megy be az ellenőrzésekre, persze  mindent összekészítek a keze alá. Minden rendben is volt, de nem érte meg idegileg.

Az árat úgy szabtam meg, hogy félhavi könyvelési díj+áfa, önellenőrzés 5000 Ft+áfa/db. Az esetleges apeh ellenőrzések díja nincs benne. 

Nyugodtabb ( ? 1999-2005 is rossz ) úgy lennék, ha lekönyvelném, de a 2006. évem nyitója így is hamis. 

 

 

 

KEdit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. okt. 01, 2008 10:15 am

Szia Edit!

Csak hangosan gondolkodva: nem lehet hogy az APEH azért küldte a felszólítást, mert akkor már túllépte a mérlegfőösszeg azt a határt, ami az egyszeres és kettős közötti küszöb? A 2007-es kapkodásból, önellenőrzések...stb ez tünik ki.

Mint egyéb szervezet az ügyvédi irodára is egyrészt vonatkozik a 224/2000.Korm.rendelet, a számviteli törvény mellett.  Ezeket csak azért említettem meg, hogy hátha nem kell mégsem 1999-től feldolgoznod,- ha ezt bevállalod-, minden évet.   A jegyzőkönyv-nyilatkozat tekintetében maximálisan osztom az előttem szólók véleményét, akár hogy is vesszük nem egy hálás feladat (ha megfizetik még akkor sem) amit a nyakadba vettél.

Üdv.Jutka

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. okt. 01, 2008 10:18 am

Úgy látszik már írtál, mire én küldésre jelöltem az enyémet, így látom mindenre gondoltál
garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: KEdit » szer. okt. 01, 2008 12:22 pm

Nyomoztam tovább.

 Apeh adóalany nyilvántartási osztályán közölték, hogy az iroda a mai napig egyszeres. Itt majdnem leestem a székről.

Felhívtam azt az ügyintézőt, akivel legutóbb zajlott a levelezés. Ő egy földre szállt angyal, aranyba kell foglalni a nevét ( előtte több telefon, és a jogász is közölte, ők nem foglalkoznak számviteli kérdésekkel ). Még faxolni is akarta a kolleganő a tv.-i hivatkozásokat, és a 66/2005 számviteli kérdésre adott választ, ami épp ezt veti fel ( most nincs faxom, így felolvasta ).

2005-től az ügyvédi irodák kötelezettek kettős könyvvitelre:

A 330/2004. (XII.22.) Korm. rendelettel módosított 224/2000. (XII.19) Korm. rend. 2005.-től kiterjed az ügyvédi irodákra is.

A 3.§.(1) bek. szerint
"... az ügyvédi irodának... a beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettsége megállapításánál a 2000. évi C. tv. (=számviteli tv.) előírásait kell alkalmazni"

A 8.§. (4) szerint:
"....Kettős könyvvitelt köteles vezetni .... minden olyan egyéb szervezet..., amelynek a 3.§. (1)-(3) bek. szerint a Tv.-ben (= 2000. évi C. tv. számviteli tv. ) foglalt előírásokat kell kötelezően alkalmaznia..."


Vagyis, akkor "nyugodtan" lehet a 2006,2007-e évet önellenőrizni. Illetve itt van 2005, ezzel az évvel mi legyen. Ezt rájuk bízom.

KEdit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: KEdit » szer. okt. 01, 2008 12:25 pm

A 66/2005 számviteli kérdést olvasta be ( ez Complexes, nincs hozzáférésem ), a fentebb bemásolt hivatkozás az MKOE-ről van. Ott kellett volna kezdnem. :o)
KEdit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Újrakönyvelés, vagy "csak" jegyzőkönyv ?

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. okt. 01, 2008 12:49 pm

Szia!

Most olyan vagyok, mint a bébi elefánt: nehezen tanulok, könnyen felejtek, de én egy kis ellentmondást vélek felfedezni a fentiekben. Az én olvasatom a korm rendelet szerint, ami az egyéb szervezetekre vonatkozik és fel is sorolja ezeket, a 3 § (1) szerint kiemeli a kormányrendeletből az ügyvédi irodát és visszahelyezi beszámoló-könyvvezetési kötelezettségileg a számviteli törvény hatálya alá.

Szvt.

8. § (1) A beszámoló formája az éves nettó árbevétel nagyságától, a mérleg főösszegétől, a foglalkoztatottak létszámától, mindezek határértékeitől függ.

(4) Egyszeres könyvvitellel alátámasztott - a (2) bekezdés d) pontja szerinti - egyszerűsített beszámolót készíthet a gazdálkodó, ha azt e törvény vagy az 5-6. §-okban hivatkozott kormányrendelet lehetővé teszi.

12. §

(3) Kettős könyvvitelt köteles vezetni minden vállalkozó, a (4) bekezdésben foglaltak kivételével, a Magyar Nemzeti Bank, továbbá az 5-6. §-ban megjelölt szervezet, ha azt kormányrendelet előírja.( fenn kiemeli a korm rendeletből- visszahelyezi)

(4) Egyszeres könyvvitelt köteles vezetni a 8. § (4) bekezdése szerint egyszerűsített beszámolót készítő gazdálkodó.

9. § (1) Éves beszámolót és üzleti jelentést köteles készíteni a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, a (2) bekezdésben foglaltak kivételével.

(2) Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:

a) a mérlegfőösszeg az 500 millió forintot,

b) az éves nettó árbevétel az 1000 millió forintot,

c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt.

Valamit lehet rosszul olvasok ?

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég