Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyesület és a reklám tevékenység

TAO

egyesület és a reklám tevékenység

HozzászólásSzerző: mona79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok

Adott egy közhasznú sportegyesület, aki az előző könyvelő tanácsára a kapott támogatásokról számlát állít ki a támogatók felé és ennek az összeg egy részéből elkészíti a táblát, rányomja a mezre a logót stb. Viszont az előző könyvelő ezt nem vállalkozási tev.nek gondolta, hanem egyesületi célnak. Lehet, hogy így is van de nekem gyanúsan váll. tev. "szaga" van. Mi a véleményetek? Ja a pláne, hogy van olyan vállalkozó aki nem is kéri a logó feltüntetését sehol mégis számlát állítanak ki neki és nem igazolást adnak. Ti ezt értitek, ha igen kérlek segítsetek.köszönöm

Üdv: Mona

mona79
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

egyesület és a reklám tevékenység

HozzászólásSzerző: validitas » pén. szept. 26, 2008 1:05 pm

Szia Mona!

Ha az egyesület reklámtevékenységet végez, az vállalkozási tevékenység, de erről szerződést, v. megállapodás szoktak írásban köti, amiben a támogató meghatározza, hogy mely sporteseményeken, hol szerepel a logója v. molinót helyeznek ki, stb. Erről nyilván nem adhat ki igazolást az egyesület, hiszen ez nem témogatás, hanem szolgáltatásnyújtás, vállalkozási tev.

<>De hogy miért így járnak el akkor is, ha a támogató nem kéri a reklámot, azt én sem értem. Hiszen a támogatónak elég lenne az igazolás is. Bár igazolást csak akkor adhat, ha a támogatott nem nyújt viszontszolgáltatást (pl. oda járnak a támogató munkavállalói az egyesületbe sportolni, térítés nélkül, vagy ingyenjegyeket ad, stb.). Ha nincs viszont szolgáltatás, akkor igazolást kell kiadni. Ha a támogató nem kéri, a reklámtevékenységet mégis elvégzi az egyesület ténylegesen? Vagy csak a számlázás történik meg, de valójában nem reklámozzák az adott vállalkozást? Mert akkor ez felveti a fiktív számla kérdését is.

<> Talán akkor jó mégis a reklámtev. számlázása, ha az egyesület áfa-körös, és így az áfa levonási hányadot javítja az áfás bevétel, nagyobb a levonási hányad. Más értelmét nem látom.

Üdv: Böbe 

 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

egyesület és a reklám tevékenység

HozzászólásSzerző: mona79 » pén. szept. 26, 2008 2:46 pm

Szia Böbe.

Ma vettem át a könyvelést és ezer millió hibát már észrevettem. Alanyi mentesként állította ki a számlákat reklám tev. címen, tehát igazad van a fiktív számlázással kapcsolatban. Kb. 20 cégből 1 kéri a valóságban a reklámozást és ha konkrétan nem kéri nem végzik el a reklámozást. Egy kis településen lakunk ahol nem igénylik a helyi vállalkozók az ilyen marketinget. Vagy sokszor szerintem nem érti miről és miért kap számlát. Az egyesület képviselője is csak sejtette, hogy van valami bibi az előző könyvelővel pl.: mikor nullás igazolás kérésekor kiderült, hogy febr. óta nem küldött 0808-ast és a versenybírók Szja levonását bizony be kellett volna vallani. Szóval nem is részletezem.........

A véleményem nekem is ez, ha reklámoz az egyesület akkor számla, egyéb esetekben a tv-ben meghatározott feltételekkel igazolás kiadása fog történni. 

Szerinted meg kellene önellenőriznem a 2007. évi mérleget a reklám tev bevétele miatt vagy sunnyogjak és reménykedjek a jó szerencsében? Nem tudom mit tegyek mert ráadásul olyan káosz a 2007, hogy borzasztó. Nem is tudom.......

mona79
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

egyesület és a reklám tevékenység

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. szept. 27, 2008 5:47 am

Szerintem beszéld meg az egyesület képviselőjével, és ne önellenőrízz. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy kaptok ellenőrzést, másrészt ha túl sok a hiba benne, akkor az egészet újra kellene könyvelni. Az sokkal egyszerűbb lenne, mint rendet csinálni egy káoszban. Beszéljétek meg, és sztem a mérleget ne önellenőrízd.

Viszont ha 2007-ben is volt olyan SZJA-levonás, vagy járulék-, EHO kötelezettség, ami nem lett bevallva, azt pótolni kellene.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég