Adófórum

Adózási és számviteli információk

Evás bt/tag számítógépe

Számvitel

Evás bt/tag számítógépe

HozzászólásSzerző: Oszi2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egy evás bt. (kettős) kivezette egy pár éve a számítógépét, a bt. tagjának nevén viszont van. Az APEH számára gondolom probléma, hogy a társaság könyveiben nincs számítógép (ha már kézenfogható, hogy használ számítógépet). Megoldásként szóba került, hogy szülessen adásvételi szerződés a számítógép megvételéről, ahol a felek a tag, mint eladó és a bt, mint vevő. Mi a véleményetek erről? Ha az eladási ár pár tízezer Ft lenne annak van adó, esetleg járulék következménye? Kösz, Oszi

Oszi2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Evás bt/tag számítógépe

HozzászólásSzerző: Panni49 » pén. szept. 26, 2008 9:38 am

szia!Magánszemélytől lehet szerződéssel vásárolni eszközt.A vételár az eszköz értéke.A pár 10e.ft-os értékesítés a magánszemély SZJA kötelezettségébe nem számít bele.(nem kell leadózni)Nézd meg a SZJA.tv.58§-át .Üdv.Panni
Panni49
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Evás bt/tag számítógépe

HozzászólásSzerző: Robbanto » pén. szept. 26, 2008 9:59 am

Szia!

Az ingó adásvételi szerződés itt jó megoldás, járulékfizetési és SZJA kötelezettség sincs.

Abban az esetben, ha a vagyontárgy értékesítése nem rendszeresen vagy üzletszerűen történik és az adott évben az ingóságok értékesítéséből megszerzett jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot (ekkor ezt bavallani sem, megfizetni sem kell).

Az a számítástechnikai eszközök esetében eléggé valószínülten, hogy többért adta volna el a gépet, mint amennyiért vette, tehát nem beszélhetünk jövedelemről.

üdv: Robbantó

Robbanto
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Evás bt/tag számítógépe

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. szept. 26, 2008 10:10 am

Sziasztok!

Önmagában a gép értékesítésében nem látok akadályt. Szerintem a piaci árra kellene figyelni, egy szaküzelet véleményét csatolni lehetne az adásvételi mellé. Panni leírta, a magánszemélynek ingóértékesítésből mikor nem származik jövedelme.

Aggályosnak viszont a számítógépre telepített szoftvereket tartom, mert ezek használati joga ált. nem adható el, nem adható bérbe, nem apportálható (ezeket a szofvereket gondolom a magánszem vásárolta, így ő jogosult a használatára). A bt-nek mindenképpen legális programokat kellene vásárolni szerintem.

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég