Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárkönyvben könyvelés

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szer. szept. 24, 2008 10:43 am

Sziasztok!

Újabb kérdésem lenne!

Olvasgattam az szja tv-t, de nem nagyon értem, hogy lehet költségeket elszámolni, ha egy helyen van a telephely és a lakása? Nincs elkülönítve iroda. Milyen arányban lehet elszámolni a rezsit? Az autó is saját tulajdon, és nem kizárólag üzleti célra használja, akkor ha kapok alkatrész számlát, mit könyvelhetek le? Valami olyasmit vettem ki a tv-ből, hogy üzemanyagszámlát el lehet számolni, és még ezen felül mindenféle költség címén ( alkatrész is) 9 ft/km? És akkor jól értem, ha akar elszámolni költségeket az autóra, akkor menetlevelet is kell vezetnie? Mivel nem tudom akkor a 9 ft-ot mire elszámolnom.

NAgyon megköszönném, ha megint segítenétek!!! 

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. szept. 24, 2008 11:28 am

Ha a saját autóját vállalkozása érdekében is használja - s ez a tényleges használat nem több, mint havi 500 km - akkor  (ebben az évben még) célszerű az útnyilvántartás nélkül is elszámolható havi 500 km gk.km.térítést alkalmazni, elszámolni.  /Ír egy ún. bizonylatot, akár kockás papír, hogy 208.augusztus havi gk.km.átalány 500 km.  Gk. rendszáma, típusa, cm3,üzemanyag fajtája,  korm.rend.szerinti normája s ráírja a számítást: mondjuk a gk. cm3 szerint 1399 cm3-es (norma: 9l/100 km) az üzemanyaga 95-öö , APEH által közzétett üzemanyagár 2008.augusztusra:317 Ft/ l., s az autónak az üzembentartója vagy ő, vagy a házastársa, akkor: 

317*9/100=  1 km-re elszámolható üzemanyagtérítés= 28,53 Ft/km

mivel, saját v.házastartás tulajdon a gk. elszámolhat 9 Ft/km. térítést,  öszzesen 28,53+9= 37,53 Ft/km

500 km*37,53= 18.765 Ft aug.havi gk.km.térítés átalány .  Nem tudom használtok-e kiadási pénztárbizonylatot, ha igen akkor az adott kifizetés elszámolását hozzátűzitek a kiadási pénztárbizonylathoz és könyvelésre kerül.

Az APEH portálon megtalálod az elszámolható üzemanyag normát, valamint az APEH által közzétetett havonta aktuális üzemanyag árat amivel számolni lehet.

Az egyéni vállalkozóra vonatkozó SZJA tv. mellékletében a jellemzően elforduló költségeknél szerepel, hogy a műszakileg el nem különült költségek tekintetében az adott költségre jellemző arányszám (mutató) alapján lehet költséget érvényesíteni... nyilván arra azért érdemes figyelemmel lenni, hogy ami egyébként is felmerülne az adott személynél (tehát ami nem amitt nő, hogy ott a vállalkozó vállalkozást is folytat) az a vállalkozásban nem költség... Erre így a kérdésedre konkrétan nem lehet választ adni, hiszen nem tudni, hogy az ev. az milyen tevékenységeket folytat, vannak-e elektromos áram fogyasztó vállalkozós gépei, egy elkülönült teljes helyiséget használ-e a vállalkozása érdekében, vagy az a helyiség egyébként a család nappalija, stb..  Sok fórum kérdés volt ebben a témában.- érdemes őket elolvasni..  Üdv.

Mivel az autó nincs a vállalkozásban, hanem a magánszemélyé.. a vállalkozásban közvetlenül üzemanyag számlát, javítási számlát elszámolni nem lehet.

A norma szerinti átalány helyett választhatja azt is, hogy havonta a ténylegesen megtett kilométerre számolja el a gk.km térítést, erről viszont akkor megfelelő útnyilvántartást kell vezetnie, s annak alapján elszámolnia az x km x normaszerinti Ft díjtétellel ...de ez esetben sincs se alkatrész, se más gk-is számlás elszámolható költség...  van még más voltozat is, de az sokkal bonyolultabb és hosszú lenne leírni is , s az SZJA tv. általad is hivatkozott mellékletében a gépjárművek költségelszámolásánál szerepel, én az egyszerűbb változatokat írtam le neked..
mazsi5

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. okt. 09, 2008 5:51 pm

Kedves Nelly!  És senki nem állította, hogy Te ezt állítod.  Ha egy kicsit figyelmesebben olvastad volna a válaszom, akkor az számviteli törvényt a naplófőkönyv viszonylatában említettem:

SZJA Tv a naplófőkönyvre:

2.1. Az alapnyilvántartás vezetésére kötelezett magánszemély e kötelezettségét - választása szerint, bármely más alapnyilvántartás helyett - naplófőkönyv vezetésével is teljesítheti.
2.3. A naplófőkönyv tartalmát a számvitelről szóló törvénynek az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozókra irányadó rendelkezései szerint kell megállapítani.

Azt sem állította senki, hogy aki vezeti a pénztárat egyenlegezve, ami viszont nem része a pénztárkönynek  -   hogy egy pénztár záróegyenlege lehet negatív!!  A pénztárkönyvnél ez nem vetődik fel, hiszen az ev-nek azokat a gazdasági esem,ényeket is "könyvelnie" kell a pénztárkönyvébe, amit akár a  saját lakossági folyószámlájáról intézett, függetlenül attól, hogy a lakossági folyószámlájának az éves forgalmát nem fogja bekönyvelni a pénztárkönyvbe, csak azt ami a vállalkozásával kapcsolatos.... Nem minden ev-nek van vállalkozós bankszámlája, nem is mindenkinek kötelező.     Egyébként mindenki úgy jár el, ahogy jónak látja, vannak akik csak a törvény szerint, s az SZJA tv. pedig nem ír pénztárkönyvet illetően olyan kötelezettségekről, amik úgy látszik szárnyra kaptak.., de a kötelező mellett annyi nyilvántartást vezethetnek maguknak amennyit csak akarnak. 

Pénztárkönyv vezetés kapcsán, amit idéztél::

"

Az említett nyilvántartásban a bankszámla-nyilvántartás bevételi és

kiadási forgalmának különbözete (azaz egyenlege) meg kell, hogy

egyezzen a bank által küldött számlakivonat egyenlegével, a pénztár

bevételi és kiadási forgalma különbözetének pedig a tényleges

pénzkészlettel kell megegyeznie"      

Remélem nem a lakossági folyószámlám kivonatának egyenlegével...? 

Nem kívántam vitatkozni. a kérdezőnek igyekeztem válaszolni.  Sajnálom, hogy így reagáltál.  Üdv.

melcsi62

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók