Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyénik "házipénztára"

Egyéni vállalkozók

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Lehet, hogy most nagyon nagy hülyeséget fogok leírni, de az egyéniknél évek óta már millió fölére duzzadt pénztárkönyvben lévő pénzállomány "zavarja a szememet". És ez még nem is lenne baj, csak nehogy egy ellenőrzés során az apehosokét is zavarja majd.

Ugyanis ami nekik ott marad pénz az egyéni vállalkozásban, az már mind többszörösen leadozótt pénzt, hiszen még a vállalkozói osztalék adót és ehot is megfizetik utána. Tehát mondhatnánk, hogy ezt a pénzt ami ott marad, már simán "átrakhatná a vállalkozói zsebéből a magánszemély zsebébe". De mivel minden év elején megnyitjuk a pénztárkönyvet a záró összeggel, és ez év közben még halmozódik is, végül már több milliós pénztárállományok is keletkezhetnek. Nincs erre valami más megoldás, hogy ne görgessük tovább a halmozott pénzállományt a vállalkozásban?

Mégegyszer, ha nagyon nagy hülyeséget mondtam, akkor nézzétek el nekem, csak néha elkezdek ilyenek agyalni, és akkor lehet, hogy valami sületlenség jut az eszembe.

Üdv. Kata  

kovalkata

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: takine2 » szomb. szept. 20, 2008 11:46 am

Kedves Kata

A nettó osztalékot nem szoktad kiadni a pénztárból?

Üdv.Margó

takine2

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. szept. 20, 2008 12:46 pm

Szia Kata!

Szerintem az  egyéni vállalkozónak jan.1-én nulla pénztárral kell kezdenie.Az éves adó befizetésével le van zárva egy adóéve.A maradék pénz bent maradhat az év eleji  költségek fedezetére, de az már betétként funkcionál- amikor van pénz, kiveheti.

Az én ügyfelemnél a bankban van sok pénz, és mivel már több év működése után vettem át a könyvelését, nem is tudja miért van benne sok pénz.

Mivel naplófőkönyves, a banki egyenleg egyezősége miatt könyvelem.Úgy gondolom, hogy a felesleges pénzt innen is kivehetné, mert az már az övé.Illetve elutalhatná magának, mert a kp. felvételeket a pénztárba teszem, de akkor ott jelentkezik a felesleges gond.

Ti hogyan kezelitek?

Éva

M.Éva

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. szept. 20, 2008 2:22 pm

Szia Margo!

Nem azt, nem szoktam úgy kiírni, mintha fel is venné, mint a vállalkozói kivétet. De ha ezt kiadnánk a pénztárból, akkor viszont meg is szűnne a probléma. Üdv. Kata

kovalkata

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. szept. 20, 2008 2:32 pm

Szia Éva!

Tulajdonképpen ezen már én is évek óta gondlokodom, hogy miért nyitogassuk mi meg a pénztárkönyvet azzal a záró pénztárral, ha amúgy megvan a fedezete a költségekre, és nem kell neki vállalkozói betétet betennie. Ez általában inkább a kezdő vállalkozóknál szokott előfordulni, mert akinek beválik a vállalkozása annak már folyamatosan van pénz a pénztárában (általában, mert ugye nekik is bejöhet valami nagyobb kiadás.) De érdekes módon az előző könyvelő irodában is bevált szokás volt, hogy megnyitogattuk a záróval az új évet.

Naplófőkönyves egyénit nem könyvelek és nem is könyveltem. De belegondolva a problémádba, amiről beszélünk is, hogy a felgyülemlett, laeadózott pénz betétként funkcionál, akkor ezen az alapon simán felveheti a pénztárba mondjuk év vége előtt, és akkor ha a következő évet nulla pénztárral kezditek, nem lesz gond. Mert ugye ha csak úgy simán átutalná magának, akkor felmerülne a kérdés, hogy nem vállakozói kivét-e, ami után még adózni, járulékozni kell. De ha megfelelő módon ledokumentáljátok, hogy ez az előző évek bent hagyott leadozott jövedelme(ahogy Margo is rávilágított az 1-es hozzászólásában, hogy a nettó osztalékot végül is mindig ki lehetne adni), akkor talán úgy is jó.

Üdv. Kata 

kovalkata

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: unimog » szomb. szept. 20, 2008 2:50 pm

Sziasztok!

Én a leadózott jövedelem kivételéről szoktam egy sorszámozott belső bizonylatot készíteni (mint a kivétről), ennek alapján vezetem ki a pénztárból. Szerintem ennek inkább egy esetleges vagyonosodásinál lehet nagyobb jelentősége, hogy igazolni tudjam az pénz eredetét, ha vettem valamit. Egyébként nagyjából egy héttel ezelőtt volt itt szó az egyéni "házipénztáráról", pontosabban a pénztár, és bank anlitika bezetéséről. Nekem az jött le belőle, hogy bár ezek elvileg a pénztárkönyv kötelező tartozékai, az egyéni nyilvántartásait előíró szja törvény nem tesz róluk említést. Tehát alapesetben egy revízióhoz be sem kell adni. Mikor tőlem bekérték az anyagomat, ott is az szerepelt, hogy az szja törvény mellékletében leírt nyilvántartásokat adjam be. Ha nam adod be a pénztár analitikát akkor abban nem is fognak hibát találni..

unimog

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. szept. 20, 2008 3:04 pm

Szia Unimog!

És Te meg szoktad nyitni a záróval a következő évet? Üdv. Kata

kovalkata

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: unimog » szomb. szept. 20, 2008 5:22 pm

Igen.

Én a pénztárkönyvemet exelben vezetem, és nem készítek külön analitikát a pénztárnak és a banknak, de a munkalapomon külön oszlopba teszem a bank, és pénztár kiadásokat és bevételket. A tételek rögzítésekor folyamatosan látom mindkettőnek az egyenlegét. Így a banki bizonylatoknál rögtön látszik ha valami nem egyezik, meg az is ha a pénztár mínuszos lenne. Mert persze ha a revizor elszánja magát, ezt ki tudja számolni. Szerintem pont ezért macerás ha nullával indítod az évet. Amíg volt könyvelőm, az nullával indította, aztán év közepén nyomtatott egy pénztár analitikát (a program vezette neki a pénztárkönyv alapján) mínusz két millió volt a pénztáramban. Elég rosszul mutatott. Esetleg valaki érdeklődhet, hogy akkor miből is lettek fizetve a szállítók? Pedig csak annyi történt, hogy nem lett áthozva a pénztár előző évi egyenlege.

unimog

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. szept. 21, 2008 8:11 pm

Szia Kata! Én is most kezdek ezzel behatóbban  foglalkozni,  az előző év pénzkészletét hozom nyitóként, majd év elejével kiveszem a nettó osztalékot. Elvileg még plusszként kell jelentkezni az elszámolt értékcsökkenésnek és a bevont veszteségnek is. Ennek a fedezete korábban tőkebetét volt. Most én ezt is kivezettem, hogyha szükséges meg tudjam magyarázni miből költöttem. Korábban nem könyveltem ki, de a vagyonosodási vizsgálatnál számításba vették, mivel az egyéni váll-nak nincs két zsebe.  Én még a legelsők között estem át a vizsgálaton, de  ki tudja most mit találnak ki. Üdv. Ani
adotanacs

Egyénik "házipénztára"

HozzászólásSzerző: mats » hétf. szept. 22, 2008 5:55 am

Szia Kata!

Idemásolok neked néhány sort:

Gyakori hibaként szokott előfordulni, hogy az egyéni vállalkozó nem veszi ki a pénzkészletből - akár már évek óta - a február 15-én leadózott jövedelmét (vállalkozói osztalék, amelyből már levontuk a vállalkozói osztalékalap személyi jövedelemadóját, a különadót, valamint az egyéni egészségügyi hozzájárulást). Ha belegondolunk, jellegét tekintve ez az adózott nettó nyeresége a vállalkozónak, amit ha bent hagy, akkor tőkebetétként funkcionál. Felhívom a figyelmet arra, hogy ha 2006. december 31-éig nem vették ki a vállalkozásból a 2005. évi osztalékot, akkor már 4% egyéni egészségügyi hozzájárulás is terheli a kifizetést. Be kell írni még a december 31-i értéknapra vonatkozó bankértesítők adatait, valamint az utolsó vállalkozói kivétet is.

2007.01.29, Kovácsné Álmosdy Judit, Forrás: Saját forrás

Bár ezt a 20069. évi feladatok között említette, de szerintem ez aktuális azóta is. Én mindig a februári adóbevallás napjával szoktam egy belső bizonylatot készíteni a nettó osztalékról és azt kivezetem a pénztárból. Azoknál a vállalkozóknál, akiket átvettem és nem csinálta meg ezt az előző könyvelő, ott évekre visszamenőleg elvégeztem ezt. Így a pénztár egyenlege már "emberi" léptékű lett.  Üdv. T. Kata

mats

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók