Hello Zsuzsa!
Szerintem túl vagyunk az adószám problémán. Van kedved elmélkedni az adózási problémákról?
1. Az őstermelő az év első felében szinte csak költségekkel rendelkezik a tevékenysége jellege miatt. (pl.: növénytermesztés, betakarítás ősszel). A második félévben kiváltja a vállalkozói igazolványt, alanyi adómentesként, mivel más nem is lehet. A terményértékesítés bevételként jelentkezik a vállalkozásában. Szerinted elszámolhatja a vállalkozóként szerzett "őszi" bevételével szemben a tavaszi költségeket, amelyek még az őstermelői gazdálkodási formában végzett tevékenység idejében merültek fel. Szerintem, igen (szja 11. mell.)
2. A vállalkozói igazolvány kiváltása után, ha felvásárlónak, kereskedőnek (pl.: takarmány boltosnak) értékesíti a terményét, akkor a vevő állít ki felvásárlási jegyet. Az alanyi mentes vállalkozó az általa megtermelt, majd értékesített terményről csak akkor állít ki számlát, ha adószámmal nem rendelkező magánszemélynek (nem felvásárlónak) értékesíti.
3. Ha az alanyi mentes egyéni vállalkozó számlás értékesítése eléri az 5 mFt-ot, akkor belép az áfa-ba. Az 5 mFt-ba nem számít bele a komp feláras értékesítés.
Ha van kedved írd le légyszíves, hogy egyetértel-e a fentiekkel.
Természetesen minden mondatomban egy olyan alanyi mentes vállalkozóról írtam, aki őstermőként rendelkezett adószámmal, majd kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványát.
Hello
János