Mégis "akadozok". :-))) Akkor a 08T101-est ahogy beadtuk annakidején, vagyis hogy a "munkavégzés jellege - főfoglalkozás" az maradjon úgy? Ezen a nyomtatványon nincs változás? Köszi!
Megnéztem a 101-est nem engedi megnyitni a B lapot, de nincs is erre megnevezés, azért a kitöltési útmutatót olvasd el, hátha abból valami kiderül, ha lesz egy kis időm én is elolvasom. Az 1041-el kapcsolatban is ez a javaslatom ( olvasás), ugyanis lehet hogy szünetelteti a jogviszonyát és ezt kell jelenteni, nem jogviszony végét. Azért még várj a végleges döntéssel, hátha lesz gyakorlatban is hasonló cipőben járó, és a kitöltési útmutató is biztosan segít. ( a mai nap még visszatérek, ha elolvastam)
Üdv.
Szia!
Akkor induljunk ki az eredeti állapotból, azaz a kezdeti kérdésedből, a többi csak láncreakció.
Az őstermelő biztosítási jogviszonya akkor szűnik meg, ha a betétlapját nem érvényesíti, kilép az őstermelésből.... stb ezeket biztosan ismered. Nos ez jelenleg nem áll fenn, érvényes a betétlapja, biztosított mert fizeti a járulékokat, negyedévente adatot szolgáltat.
Nézzük az ápolási díjat: ez hasonlóan a táppénz, gyes, gyed... -hez biztosítási jogviszonyt eredményez, azaz ezek időtartama alatt a biztosítás nincs felfüggesztve.
Itt lép be egy harmadik variáció: a munkavállalás, egyéb biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos kérdés, miszerint mikor és mennyi időre lehet ezen ellátások mellett munkát végezni. Az ápolási díj folyósítása mellett 4 órában lehet munkát vállalni, vagy az otthonában a delikvens korlátlan időben dolgozhat. Amennyiben dolgozik a jogviszonytól függően járulékot fizet.
Nos ha ezt a gondolatmenetet követjük, akkor szerintem a kérdésedben írt felvetések az igazak, azaz továbbra is fizeti az őstermelői jogviszonyára tekintettel a járulékokat ( feltételezhetően az ápolási díj megítélésénél,mint jövedelem tényezőt ezt is figyelembevették - 1 főre eső jöv.) így nincs semmilyen jelentési kötelezettsége.
Kiváncsi vagyok a mások véleményére én is, hogy mennyire helytálló a következtetésem.
Üdv .
Sziasztok!
Véleményem szerint mint őstermelő tovább nem kötelezett járulékfizetésre, ugyanis az ápolási dij folyósitása alatt szünetel az őstemelői biztositása. A 0858-on a "bizt.szünetel 25 kód ápolási dij".
Üdv.Fruzsi
Sziasztok!
Jó hogy jelentkeztetek, segítségül az együttgondolkodásban a kérdezővel. A 15 # megerősített abban, amiről mindketten megállapítottuk, hogy fizetnie kell tovább a járulékokat annál is inkább mivel főállású őstermelőként van kiállítva a 101-ese, ez arra utal, hogy saját őstermelői igazolvánnyal rendelkezik.
Fruzsi jó hogy említetted ezt a kódot, ha többen is gondolkodunk a dolgon felszínre kerülnek olyan szempontok amire nem is figyeltünk, de mi van az érvényes betétlappal? - talán akkor nem kell fizetnie járulékot ha az ápolási idő alatt nincs bevétele, tehát a betétlapja üresen marad ezen idő alatt, mert egyébként beléphet az az eset, mint a gyes alatt munkát végző esetében. De ez mind csak az én hangos eszmefuttatásom, amiről jó lenne tovább törni a fejünket, segítve a kérdezőt.
Üdv.
Részlet egy apeh állásfoglalásból:
A mezőgazdasági őstermelő társadalombiztosítási jogviszonyának szünetelése
Szünetel a mezőgazdasági őstermelő biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége arra az időtartamra, amely alatt az őstermelői igazolvánnyal rendelkező őstermelő érvényes értékesítési betétlappal nem rendelkezik, (ha a mezőgazdasági őstermelő nem érvényesítteti az őstermelői igazolvány részét képező értékesítési betétlapot az szja. törvény szerint nem minősül őstermelőnek és nem alkalmazhatja az őstermelőre vonatkozó adózási szabályokat sem).
Abban az esetben, ha a gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülő mezőgazdasági őstermelő érvényesítteti az adott évre vonatkozóan az értékesítési betétlapját, nem szünetel a biztosítása – és őstermelői tevékenységét személyesen folytatja, - biztosított és járulékot köteles fizetni. A gyermekgondozási díj folyósításával egyidejűleg az őstermelő sem folytathat keresőtevékenységet (hasonlóan a többi biztosítotthoz).
Üdv.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég