Adófórum

Adózási és számviteli információk

Támogatás az iparűzési adónál - újra

SzJA

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Már a fórumon volt róla szó, hogy az SZJA alá tartozó egyéni vállalkozóknál, őstermelőknél a földalapú támogatás beleszámít-e az iparűzési adó alapjánál a nettó árbevételbe. ((Földalapú támogatás iparűzési adó alapja? 2008.05.20-i kérdés kapcsán).

A legfrissebb számviteli levelek (2008.09.11.) 3799. számú kérdésére adott válasza szerint: "mind a földalapú támogatás, mind a gázolaj jövedéki támogatás pénzben rendezett összegét az iparűzési adó alapjánál nettó árbevételént számításba kell venni".

A földalapú támogatás tekintetében ennek az ellenkezőjét állítja az agrárkamara honlapján megjelent válasz: "a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény a helyi adó megállapításához szükséges értelmező rendelkezésében a nettó árbevétel fogalmaként - 52.§.(22) bekezdés - a Számvitelról szóló 200. évi C. törvény meghatározására utal. A Számviteli törvény 73.§(2) bekezdése értelmében az értékesítés nettó árbevételénél a kapott támogatások összegét nem kell figyelembe venni. Felhívom a figyelmet arra, hogy a VPOP-től kapott jövedéki adóvisszatérítés nem támogatás és ezt az összeget az értékesítés bevételeként kell figyelembe venni."

Egy PM-es kiadvány szerint: "A helyi iparűzési adóben a mezőgazdasági tevékenységhez kapott támogatások nem tartoznak az iparűzési adóköteles bevételbe".

Mi a véleményetek erről?

 

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd szept. 16, 2008 7:23 pm

Szia Mari!

Elolvastam a Számviteli levelekben adott választ és felháborítónak tartom, hogy az EV-nél IPA alap egy kettősnél meg nem az. Meglepni nem lep meg persze. Még kutakodok, mert nem tudom elfogadni.

Üdv: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd szept. 16, 2008 7:56 pm

Idemásolom a számviteli levelekben megjelent választ, hogy többen tudjuk boncolgatni a kérdést.

Kérdés: Mezőgazdasági őstermelő, illetve egyéni vállalkozó az FVM-től földalapú támogatást, továbbá a VPOP-től gázolaj jövedéki támogatást kapott. Ezeket az iparűzési adó alapjánál nettó árbevételként figyelembe kell venni? Szakmai körökben vitára adott okot a kérdés, de az érintett önkormányzatok is eltérően nyilatkoztak róla!

A válasznál két törvény vonatkozó előírásait kell figyelembe venni.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 39. §-ának (1) bekezdése szerint állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az anyagköltséggel.

A Htv. 52. §-a 22. pontjának i) alpontja szerint: nettó árbevétel az Szja-tv. hatálya alá tartozó vállalkozók esetében a tevékenységükkel (termékeladás, szolgáltatás) összefüggésben kapott áfa nélküli készpénz, jóváírás, természetben kapott juttatás, vagy bármilyen vagyoni érték, növelve az árkiegészítéssel és csökkentve a fogyasztási adóval, továbbá az adóhatósággal elszámolt regisztrációs adó összegével, feltéve ha a regisztrációs adó összege a termék ellenértéke részeként bevételként került kimutatásra.

A hivatkozott előírás elemei egyértelműek. Talán a "bármilyen vagyoni érték" szövegrész szorul magyarázatra.

Az Szja-tv. 4. §-ának (2) bekezdése szerint bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték. Vagyoni érték különösen a pénz... Nyilvánvaló, hogy a kapott támogatás a magánszemély pénzbevétele, ha jogszabály kivételt nem tesz. Az Szja-tv. 10. számú melléklete rendelkezik az egyéni vállalkozó bevételeinek elszámolásáról. Ezen melléklet I/5. pontja alapján bevétel különösen a tevékenység keretében vagy azzal összefüggésben a felvett támogatás (ideértve az egységes területalapú támogatást is).

A Htv. és az Szja-tv. hivatkozott előírásaiból az következik, hogy mind a földalapú támogatás, mind a gázolaj jövedéki támogatás pénzben rendezett összegét az iparűzési adó alapjánál nettó árbevételként számításba kell venni.

Az átalányadózó magánszemély (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő) vállalkozó, továbbá az Szja-tv.-ben meghatározott mezőgazdasági őstermelő iparűzésiadó-alapjának egyszerűsített meghatározását tartalmazza a Htv. 39/A. §-a. Ez esetben - a vállalkozó választása alapján - az iparűzési adó alapja az Szja-tv. szerinti átalányadó alapjának 20 százalékkal növelt összege, azzal, hogy az adó alapja nem lehet több, mint az Szja-tv. szerinti - e tevékenységből származó - bevételének 80 százaléka. Ez az előírás is a fentiekben kifejtetteket támasztja alá.

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd szept. 16, 2008 8:15 pm

Sziasztok!

Mari ez az iparűzési adó Téged kísért! Emlékszem a tárgyi eszközre!

Én nem olvastam a Számvit. leveleket, csak következtetek arra, hogy az ev-t megint negatívan diszkriminálják. (márpedig ha a diszkrimináns negatív, akkor a valős számok körében az egyenletnek nincs megoldása, ERGO nincs megoldás).

Közben ki- és visszaléptem, látom Zsuzsa bemásolta, így hál Isten ma is lesz ami rendbe teszi a vérnyomásom.

Erre csak azt tudom mondani, hogy a bevétel, akárhogyan is nézem nem egyenlő a nettó árbevétellel. Mert itt van pl. a tárgyi eszköz, vagy említsük példaként a kapott kamatot, ami bevétel ugyan, de nem árbevétel. A Számvit. levelek értelmezése szerint akkor ezek is a nettó árbevétel sorba íranók a bevallásban?!

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd szept. 16, 2008 8:40 pm

Sziasztok Zsuzsa és Nelly!

Már úgy érzem, hogy az iparűzési adót illetően is a termékdíj szintjére jutok (abból sem értek semmit). A hivatkozott kérdésnél be lett másolva az agrárkamara válasza az őstermelőkre, egyéni vállalkozókra vonatkozóan az IPA alapjával kapcsolatosan. A PM-es kiadvány, amely igaz 2002. februári, az akkori pénzügyminiszter (VM) aláírásával jelent meg, ahol szintén azt írja, hogy az őstermelőknél a mg-i támogatások nem tartoznak az iparűzési adóköteles bevételbe. Azért kérdésként felmerül, hogy hol van itt a versenysemlegesség, ha az SZJA alá tartozóknál adóköteles, a számviteli törvény alá tartozóknál pedig nem.

Nelly, jól emlékszel, én szenvedtem a tárgyi eszközökkel is, hogy az egyéni vállalkozóknál IPA alap-e. Nemrég ezt a kérdést feltettem a számviteli levelekben is, ha megkapom a választ, közzéteszem.

Üdv. Mari

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd szept. 16, 2008 8:56 pm

Sziasztok!

Háborgok én is, mert ha ugyanezt a támogatást egy cég kapja, akkor már nem alapja az IPÁ-nak.  Szektorsemlegesség? Hol van az? Nem írom le mit gondolok - de nem megyek sokra vele. Tényleg csak a vérnyomását teszi rendbe(?) az embernek vagy elveszi a kedvét mindentől.

Üdv.: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd szept. 16, 2008 9:16 pm

Már hogyne emlékeznék kedves Mari, amikor azt mondtad, hogy én tettem fel az i-re a pontot! De nagyon remélem nem rosszul, és ahhoz hasonló választ fogsz kapni. Nagyon várom az állásfoglalást az ügyben is!

Ja! Vagy számvit. levelek! Azért nem ugyanaz. Kezdem némi fenntartással kezelni ezeket a szaklapokat.

Lassacskán valóban elgondolkodtató, hogy vajon egy alkotmányossági próbát kiállnak- e ezek a jogszabályok. Igaz ennyi előzetes normakontrollon sem fordultak meg ennyit a törvények mint az utóbbi rezsim idején. De ilyet nem szabad írni!

Lassan a szamizdatok idejét éljük megint!

annyit szeretnék még kérdezni : te szeretsz sakkozni? (Csak kíváncsiság!)

Üdv.Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Támogatás az iparűzési adónál - újra

HozzászólásSzerző: kohnmari » szer. szept. 17, 2008 5:47 am

Szia Nelly!

Nem szoktam sakkozni, csak éppen odaálltam a táblára.

Üdv. Mari

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron