Sziasztok!
Kapcsolódnék a kérdéshez, mert hasonló dilemmám van, főleg így, hogy elolvastalak Titeket :-)
Mostanság alakul egy új ügyfelem, még nem váltotta ki a vállalkozóit, a napokban kerül rá sor. A hölgy őstermelő, nem tudom mióta, és emellett válik majd vállalkozóvá. Az egyéni vállalkozásban áfás lesz, mivel egy üzletet vesz át, akinek szintén én könyveltem, és tudom, mekkora a forgalma, így mondtam, nem érdemes variálni, jelentkezzen be az áfa alá. Az őstermelésében 600.000Ft alatt van a bevétele mindig. Vagyis akkor ezek után az őstermelés is áfás lesz neki, áfa bevallásaiba is be kell állítani, stb? Ugyanazon a bevalláson kell vallania? Mit kellene még erről tudnom, amit nem tudok?
Ha áfás lesz az őstermelés is, neki is be kell adnom a 101-es bejelentőt, jelezve az áfát?
Mellesleg, honnan tudom én azt, ha egy egyéni vállalkozónak őstermelőije is van? Mivel a váll.ig-ra nem írják ezt rá. Ez csak úgy felmerült bennem, mert korábban volt már olyan, akinek még a régi m.helyemen egész évben könyveltünk, és a bevallás előtt 2 nappal egy véletlen kérdésből derült ki, hogy őstermelőije is van, bevétellel.
Köszi előre is. Üdv: Zsuzsa