Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyesület üz.anyag elszámolása?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. szept. 11, 2008 6:54 am

Sziasztok!

Látom, egy kis vihart kavartam itt a válaszommal. Szóval az SZJA tv. 25.§ (2) c) pontja értelmében ha a munkáltató a munkavállalójának kiküldetési rendelvény alapján fizet gk.használat térítést (a már korábban leírt mértékkel), akkor azt nem kell figyelembevenni jövedelemként, nem adóköteles, bevallani sem kell. A törvény azonban egyértelműen munkáltatóról  beszél.

(2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet e törvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, továbbá azt a bevételt,

c) amelyet a munkáltatótól kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra, valamint élelmezési költségtérítésként kap a magánszemély, feltéve, hogy annak összege nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket;

Ha viszont nem munkáltatóról, csak kifizetőről van szó, útnyilvántartás alapján fizet gk.térítést. Ekkor - ha az apeh által közzétett üzemanyagárral, a korm.rendelet szerinti normával számított összeget és 9Ft/km  térítést kap a magánszemély - szintén nincs jövedelem, azonban a kifizetett összeg bevétel (egyéb önálló tev.bevétele, vagy tisztségviselőnél: pl. vállalkozás ügyvezetője, egyéb nem önálló tev. bevétele) amellyel szemben bizonylat nélkül elszámolhatja költségként ugyanezt (ü.anyag+9Ft6km). Így adóköteles bevétele nem keletkezik. Természetesen, ha több térítést kap a magánszemély, mint amit írtam, (pl. x Ft átalányt, vagy y km-re kap térítést, de nem ment annyit) akkor adóköteles jövedelme is keletkezik. Ha van jövedelem, ha nincs, akkor is be kell vallani amind a 0808-on, mind az 53-as bevalláson. A sora attól függ, mivel összefüggésben kapta: munkaviszony, nem munkaviszony, vezető tisztségviselő, 382 vagy 386 vagy 388. És ha a szabálynak megfelelően kapta és nincs adóköteles jövedelem, akkor a 2-es kódot kell a ktgelszámolásnál választani.

Ha eddig nem vallottátok be, szerintem nem olyan rettentő nagy baj, tekintve, hogy adóköteles jöv. nem keletkezett. Be lehet azonban adni helyesbítést (adókötelezettséget nem érint), pótolva a kimaradt adatokat.

Végezetül: részletes tájékoztató van itt:

http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/i08_8.html?query=g%C3%A9pj%C3%A1rm%C5%B1vek   A gépjárművek költségelszámolási lehetőségeinek alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. szept. 11, 2008 6:58 am

Kedves Pál!

Hibának hiba, de azért nem olyan rettentő nagy baj, mert adóköt. jövedelme ugye nem lett belőle. Szerintem mostmár ne csinálj semmit, ha ellenőrzést kapsz esetleg, akkor se lehet belőle semmi komoly, mert nincs adóhiány. 

validitas

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. szept. 11, 2008 6:59 am

Szia Zsuzsa!

Köszi a megerősítést. Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. szept. 11, 2008 7:13 am

Zuzsa üzenetére:

Szia Zsuzsa !

Nem imádkozni szeretnénk, hanem javítani és jól csinálni a dolgokat. Egyébként mivel - egyetértve Böbével - nincs adóköteles bevétel, a 0808M-en helyesbítésként simán elmegy, mindenféle pótlék és bírság nélkül.

Böbének megköszönve:

Szóval megint igazad van Böbe. A 0808M kitöltési útmutatója szerint ha nem munkáltató a kifizető szervezet és mégis kiküldetési rendelvény alapján fizet, akkor bizony a 386.-os sorban be kell állítani a ktg.térítés összegét

Rosszul csináltuk eddig. Tehát a következőkben úgy kellene csinálni jól, hogy a tagnak magának kell vezetnie egy útnyilvántartást (szja tv. 5.mell. II.7.szerint ), az alapján az egyesület kifizeti a ktg. térítést és innentől tovább az egyesületnek dolga nincs ? Vagyis neki nem kell vallania ? Csak esetleg a magánszemélynek évvégén ?

Üdv. Bea 

jozsa_b

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. szept. 11, 2008 7:34 am

Szia Bea!

A tag magának vezet egy útnyilvántartást, az alapján az egyesület kifizeti a ktg-térítést, majd a 0808M-en a 386-os sorban (ha vezető/választott tisztségviselő) vagy 388-as sor (meg kell nézni útmutatatóban, de ide akkor, ha nem tisztségvis. csak sima egyesületi tag, vagy egyéb külső emberke) bevallja a kifizetést követő hó 12-ig.

A magánszemélynek igazolást ad az egyesület köv.év jan.31-ig. Ez alapján a magánszemély majd bevallja az 53-as bevallásában.

validitas

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. szept. 11, 2008 8:49 am

Köszi Böbe !

Tehát ezévre vonatkozóan a következőt fogom csinálni. Helyesbítem az összes 0808 -t. Hurrá! És kikupálom az egyesületei tagokat a jövőre vonatkozóan, hogy útnyilvántartás vezetése ( egy feladattal kevesebb nekem, vagy több, ha megkérnek rá :) ) és a kapott ktg.térítés bevallása kötelező.

ÍMég egyszer köszönöm, és jövök neked 50 ponttal. Hogyan tudom törleszetni az adósságomat ?

Üdv. Bea 

jozsa_b

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. szept. 11, 2008 9:05 am

Szívesen, és ne hagyd, hogy rád lőcsöljék az útnyilvántartás vezetését,  nem túl jó munka :-) Vagy vegyetek egy útnyilvántartó programot :-) A pontokat majd rendezzük egy legközelebbi kérdésnél. 

Üdv és jó munkát! Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: ildibf » csüt. szept. 18, 2008 12:40 pm

Sziasztok,

az alábbiakban kérném a segítségeteket:

a faluban a fiatalok színjátszókört alakítottak, ami most egyesületként kerül bejegyzésre.

Az egyesület egyéb szervezet, amely adózási, számviteli tudnivalóit szeretném pontosítani,

1. adószámot kell kérniük

2.Elektronikus bevalláshoz is be kell jelentkezni

3.Induláskor és utána milyen nyomtatványokat kell beadni az APEH felé?

4. A tagdíjról úgye elég a bevételi pénztárbizonylatot kiállítani?

5. A fellépésekről számlát kell kiállítani

6.naplófőkönyv + egyszerűsített mérleg ,amit javasoltam

Mi a véleményetek, illetve ki tudna nekem segíteni?

Előre is köszönöm: Ildi

( bocsi, hogy ideírtam )

ildibf

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás