Szia!
Elsősorban az a kérdés, kinek az autójáról van szó. Ha az egyesület tulajdona (vagy bérli, vagy ő az üzembentartó), akkor kizárólag számlák alapján számolhat el üzemanyagköltségeket és egyéb gk.költségeket, de útnyilvántartást vezetni kell. Ha magáncélra is használják a járművelt (ill. az útnyilvántartással nem lehet egyértelműen kizárni), akkor a cégautó SZJA-t és EHO-t, munkaadóit is meg kell fizetni.
Ha viszont az egyesület tagjának, munkavállalójának vagy vezető tisztségviselőjének gépkocsijáról van szó, akkor viszont:
- munkavállaló esetében kiküldetési rendelvényen lehet az utakat elszámolni, az APEH által közzétett üzemanyagárral, a fogy.normával számolt üzemanyagköltséget és km-enként 9 Ft-ot az egyéb költségekre. Ez adómentes, bevallani sem kell.
- vagy útnyilvántartás alapján, a fentiek szerinti térítést fizetve szintén nincs adókötelezettség, de a költségtérítést mind a magánszemélynek, mind az egyesületnek be kell vallania.
Ja, és ugye személygépkocsiról van szó?
Üdv: Böbe
Igen személygépkocsiról van szó, és az egyesület elnöke-é, valamint a 3 sportoló-é az autó.
Akkor ezek szerint ha útnyilvántartást vezetek,valamint kiküldetési rendelvényt készítek, nincs szükség számlákra?
Viszont itt nincs megatározva, hogy 1 hónapba mennyi km-et számolhatok el?
Az egyesületnek a költségtérítést be kell vallani?
Ha az elnök és a sportolók az egyesülettel nem állnak munkaviszonyban, akkor kiküldetési rendelvényt nem készíthetsz, csak útnyilvántartás kell. Az útnyilvántartást nem neked kell vezetned, hanem azoknak, akiké az autó, ők tudják, hogy mikor, hova, milyen célból hány km-t mentek. Nincs meghatározva jogszabályban, hogy mennyit lehet elszámolni, nyilván csak a megtett hivatalos utakra lehet, magáncélú utakra nem! És nem tudom, hogy az egyesület szabályzataiban mi szerepel ezzel kapcsolatban, mert ennek a szabályozása az egyesület feladata. Számlákra így nincs szükség.
Az egyesületnek a kifizetett költségtérítést a 0808-as bevalláson be kell vallani, a 0808M-en személyenként. Bevétel és költség rovatba is a kifieztett összeget, így jövedelem nulla. (Ha a jogszabály szerintit - apeh ár, 60/1992.(IV.1) korm.rend.szerinti norma +9Ft/km - számolod el.) . A magánszemélynek is be kell vallania majd a 0853-as bevalláson jövőre.
Kedves Validitas!
Olvastam a válaszodat és lenne egy kérdésem: a nyugdíjas vállalkozó (nincs alkalmazottja) megfizeti a cégautóadót és ehot havonta. Neki csak évvégén kell a 0853-on ezt bevallania. Azzal nem vagyok tisztában, hogy kiknek, milyen esetben kell MAJ-t is fizetni. Válaszodat előre is köszönöm. Üdv. T. Kata
Szia Böbe!
Bocsánat,hogy ilyen nehéz a felfogásom, csak még valami nem tiszta nekem, kérlek segíts benne.
Azt írod, ha nem munkaviszonyosok a sportolók, akkor nem lehet kiküldetési rendelvényt készíteni, viszont így 0808-ast sem tudok nekik beadni nem? Vagy azt hogy kellene elkészíteni? Hol szerepeltettem ezt az összeget?- milyen sorba?
Szia Böbe !
Hááá..t, most jól megijesztettél. Többször segítettél már nekem, de most frászt kaptam. Mi is szoktunk fizetni az egyesület tagjainak gk.utiktg.térítést ( apeh norma+9 Ft ), de kiküldetési rendelvényt alkalmaztunk eddig a hivatali célú utakra, pedig nem munkavállalók a tagok. És nem vallottuk.
Na most ha az áll, amit mondasz, hogy
1. útnyilvántartás kellett volna||vallani, akkor mi a helyzet ? Mikortól is kellett volna vallanunk ?
2. Mi a helyzet az idegenekkel, pl. előadást tart és fizetjük az utazását ? Kérjem az adószámát, tajszámát anyja nevét, stb., hogy a 0808m-en vallajani tudjam ?
Segíts, légyszíves, mert mindjárt kiszaladok a kertbe és el kezdem az őszi ásást mérgemben .
Bea
Kedves Böbe!
Én egy lovasegyesületnek végzem a könyvelését. 2005 és 2006. éveben elszámoltunk havonta km nyilvántartás alapján költséget, mert a lóversenyekre menni kell. Ezt költségként lekönyveltem, de az elnök és a tag (akik gk.-ja érintett ezen ügyben) nem vallották be évvégén az 53-on és nem jelentettük havonta a 08 A-M-n sem. Ha jól vettem ki a szavaidból, akkor ez egy óriási hiba volt. Mikortól is kellen ezt pótólnunk? Tudnál segíteni? Előre is köszi, Pál
Szia Kata!
A munkaadói járulékot abban az esetben kell fizetni, ha alkalmazott használja a cégautót. Ev.-nek nem kell fizetnie. Azért még utánanézek a törvényben is.
Lányok-fiúk!
"nyugodjatok meg", ez a sportegyesületi gépkocsi-költségtérítés mindenütt neuralgikus pont.
Előszeretettel alkalmazzák a kiküldetési rendelvényt, holott az csak munkáltató/munkavállaló viszonylatban alkalmazható. És hiába járatod a szádat, hogy ez nem jó, lehurrognak, hogy: de hát x/y/z is így csinálja, és nehogymár mindenki hülye legyen! (Pedig de, az általa felsoroltak mind hülyék, ebből a szempontból legalábbis.)
És sajnos be kell(ett volna) vallani mind a kifizetőnek, mind a költségtérítést kapó személynek.
De: miután itt adófizetési kötelezettség nincs, csak a bevallás maradt el, szerintem jobb, ha csendben imádkoznak az érintettek, hogy ne pont ők essenek bele az ellenőrzése, és ha már ellenőrizve vannak, ne derüljön ki.
Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég