Sziasztok!
Először is: senki nem állította, hogy az egyéni vállalkozó a számviteli törvény hatály alá tartozna. Ha nem érthető, hogy egy 0 ft-os kezdő pénzkészletből miért nem fizethető ki néhány ezer, vagy akár néhány százezer ft költség anélkül, hogy tőkebetétet (vagy üzemviteli kölcsönt) helyezne el a válallkozó, nincs is miről vitázni. Valószínűleg tudatlan oktatóim voltak, s talán jómagam is valami kisegítő iskolába jártam, mert így tanították, ráadásul két különböző iskolában (úgy a képzés szintje, és jelleg tekintetében). Rajtam kívül vannak szakértők (előrebocsátom személyemet nem sorolom közéjük), akik hasonlóképpen vélekednek, és mindezt publikusan is teszik. Példának remélem kettő elég lesz, én további vitába nem bonyolódok ez ügyben, döntse el mindenki, hogyan vezeti a nyilvántartásait:
"A papír alapon vezetett pénztárkönyv nem biztosítja a bankszámlapénz és a készpénz elkülönített vezetését, ezért ezt külön nyilvántartásban kell megtenni. Amikor összeadjuk a pénztárkönyvben szereplő összes bevételt és az összes kiadást levonjuk belőle, akkor megkapjuk az év végén meglévő pénzeszközállományt, amelynek egyik része az utolsó bankértesítő záróegyenlege, a másik része pedig a készpénz zárókészlet (vagyis a pénztár). A pénztár záróegyenlege nem lehet negatív! " (Kovácsné Álmosdy Judit)
"Mivel az előbbi példában átutalásos számlák is szóba kerültek, ismét megemlítem, hogy pénztárkönyvet csak akkor célszerű vezetned, haa banki tételek száma kicsi
: például kiskereskedő vagy, a vevők a boltodban készpénzzel fizetnek. Bankszámládról csak az
adókötelezettséget rendezed, illetve a nagyobb beszerzések ellenértékét
utalod át. A pénztárkönyvben ugyanis nincs külön pénztár és bankszámla
rovat, hiszen a pénztárkönyv feladata a készpénzes bevételek és kiadások
rögzítése. Ekkor minden tétel a bevétel, illetve kiadás rovatba kerül be, de
egy külön nyilvántartásban el kell különítened a készpénzes és a banki
tételeket.
Azaz lényegében még egyszer lekönyveled ezeket, megbontva észpénzre és banki tételre. Idegesítő, unalmas, és magában rejti a hibalehetőséget.
Szóval, gondold át!
Az említett nyilvántartásban a bankszámla-nyilvántartás bevételi és
kiadási forgalmának különbözete (azaz egyenlege) meg kell, hogy
egyezzen a bank által küldött számlakivonat egyenlegével, a pénztár
bevételi és kiadási forgalma különbözetének pedig a tényleges
pénzkészlettel kell megegyeznie." (Sinka Jánosné)
Ha esetleg érdekelnek valakit a hivatkozott linkek:
http://www.sinkatax.hu/doc/Konyvelhetedmagadis20081.pdf
http://www.kalkulator.hu/?fejezet=5&alfejezet=0&tartalom=0&cid=28485&wa=ekal0702h
Annyival még kiegészítem: ügyviteli programmal dolgozom, ahol lehetőség van külön pénztárra és bankra szűrni, az egyeztetéseket mind a pénztár, mind pedig a bank tekintetében a már fenti példaként hivatkozott pénzforgalmi lista alapján végzem el mindig.
Üdv:Nelly
Még egy kiegészítés: egyéni vállalkozó ellenőrzésekor majdnem mindig kértek aktuélis pénztár és bankegyenleget (nem bonyolódtam vitába, mert számomra természetes volt, ezeket elkülönítetten ki kell tudnom mutatni).