Adófórum

Adózási és számviteli információk

VPOP Nyomozó hivatal ellenőrzése

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Amira » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A helyzet amellyel kapcsolatban szeretnék tanácsot kapni a következő:

Van egy Bt amely tavaly ősz óta felszámolás alatt áll. A cégbíróság megküldte a határozatot a felszámolásról és arról, ki a felszámoló cég. A cég bejelentett székhelye X, de a tulaj már eladta az ingatlant és elköltözött Y helyre. A bírósági határozat Y címre jött, azóta semmi. Mígnem a mai napon érkezett a VPOP-tól egy idézés, amely már a második (az elsőről nincs tudomásunk) amelyben 3 nap múlva a tulajdonosnak meg kell jelennie mint gyanúsítottnak, bűntető eljárás keretein belül, a számviteli fegyelem megsértésének vétsége miatt Btk 289. &-ra hívatkozva. A hadnagy aki kiadta az idézést, maga az isten és még velem is úgy beszélt mintha megöltem volna legalább 10 embert semmiféle felvilágosítást nem volt hajlandó adni, csak kérdezősködött hogy ki és mi vagyok én és az iroda ahol könyveltünk a fenti cégnek. Nem értek semmit, nem tudtam hogy VPOP vizsgálódik akkor ha pl valamelyik bevallás nem ment be esetleg. Kérlek segítsetek, mire számíthat a tulaj. Köszi 

Amira

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd szept. 09, 2008 4:05 am

Szia Amira !

Megértem az ijedtséged, nekem is volt szerencsém tanuként kihallgatáson résztvenni. Tapasztalat hasonló, úgy bánnak az emberrel mintha bünöző lenne.

Számviteli fegyelem megsértése vád sokminden lehet, és ezért ennek megallapozására gyüjtenek adatokat, aminek egyik módszere a kikérdezés. Az a javaslatom, mindig csak arra válaszolj amit kérdeznek, ha többet tudsz esetleg egy egy dologról ne csevegj. Ha sejtitek mi lehet amivel vádolják számv.belül, nézzétek meg van a esetleg mentő körülmény és az ahhoz kapsolódó dokumnetumokat nézzétek át hogy teljesen tájékozott legyél Te is és a tulajdonos is. Ha van korábbi ellenőrzésre vonatkozó dokumentum ami pozitiv értékelést mutat ássátok elő.

Legyél közremüködö , de csak nagyon visszafogottan. Az adatgyüjtésből nem biztos hogy a vád megalapozott lesz és abból vádat emelnek. A tulaj keressen mielőbb védőt magának, mert enékül nagyon nehéz helyzete lesz.

Abban az ügyben ahová engem beidéztek a vizsgálat 2006 decemberben kezdődött és talán a vádemelés alapján a tárgyalási szak most összel kezdődik.

Egyébként az volt a tapasztalaton a kihallgatás során, hogy a kihallgató ügyész a számvitelben nem volt egyáltalán jártas, megvannak a végzettségeik, de gyakorlati tapasztalata  nem volt, én magyaráztam el hogy tévuton járnak é sokkal többet feltételez mint a tény. Ezt dok-al alátámasztottam. Egy két  témában igy ejtette a vád további boncolgatását, mert meggyőző volt számára a benyujtott anyag.

Higgadtan állj hozzá amennyire ilyenkor lehet !!

Üdv: hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: benevar » kedd szept. 09, 2008 10:09 am

Az iratanyagot a felszámoló cég elszállította???

A felszámolási törvény előírása szerint a hatóságok (APEH, VPOP) a felszámolás kezdő időpontjától számított egy éven belül ellenőrzést kötelesek tartani a felszámolás alá került cégnél. Lehet, hogy az ellenőrzés során találtak olyan hiányosságot, amely alapján a tulajdonost feljelentették.

A Bt-t cégszerűen a felszámolóbiztos, illetve meghatalmazottja képviselheti, a tulajdonos nem.  Ha a könyvelő cég felszámolás alatt nem könyveli a Bt-t és az iratanyag sincs nála, véleményem szerint csak hivatos megkeresés (bíróság, ügyvéd, stb.) esetén foglalkozzon az üggyel. (Szinte kivétel nélkül a hadnagy reakciójához hasonlóval fog szembesülni.)  A tulajdonos pedig képviseletére és védelmére ügyvédet fogadjon.

benevar

HozzászólásSzerző: Amira » kedd szept. 09, 2008 11:40 am

Kösz a válaszokat.

A felszámoló cég tudomásom szerint nem vette fel a kapcsolatot a Bt-vel az anyag az irodánkban van. Tehát a felszámolónál nincs semmi. Még működő cégként sem volt semmilyen ellenőrzése.

Amira

HozzászólásSzerző: benevar » kedd szept. 09, 2008 2:52 pm

Az adós szervezet vezetője a felszámolás kezdő napját megelőző fordulónappal tevékenység lezáró mérleget köteles készíteni és 45 napon belül a felszámolónak és az adóhatóságoknak átadni. Ha az adós nem köteles beszámolót készíteni a felszámoló adós nyilvántartása alapján vagy egyéb módon megállapíthatja az eljárásba vonható vagyont. Ez megtörtént?
benevar

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. szept. 10, 2008 8:44 pm

Szia !

Nekem volt hasonló ügyem.A felszámoló tette meg a feljelentést a számviteli tv. megsértése miatt. A tulaj nem adta át az anyagot a felszámolónak, és nem volt zárómérleg, de  még könyvelés sem.

Ismerős lévén addig könyörgött a tulaj, amig elvállaltam a zárást és a mérlegkészítést. Nem volt egyszerű, mivel az előző könyvelőt nem fizették ki, (érthetően nem sok készséget mutatott az anyag kiadásánál) a záró könyvelés az előző anyag hiányában csúszott.

A Vámhivatal ekkor le akarta foglalni az előző könyvelő számítógépét, így ki kellett neki adni az anyagot, de pénzt sosem lát az biztos. Részemről lezártam a céget, és nyilatkoztam, hogy a felelősséget csupán erre az időszakra vállalok . Az előző időszakról nincs tudomásom.

SOS át kell adni a felszámolónak az anyagot, és írásban haladékot kell kérni ! A Vámhivatalnál velem rendesek voltak, és udvariasak. Ha nem a te hibádból van a késedelem, akkor ne idegeskedj, te nem felelsz érte.Az ügyvezető felelőssége, őt büntetik, akár börtönnel is.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Amira » kedd szept. 23, 2008 11:42 am

A válaszokat nagyon köszönöm. Az iratanyag miatt volt a hercehurca de nagyon készségesek voltak a vpopnál. Azóta belefutottam egy másik cégbe is, de ott még nem volt Vpop általi berendelés az utolsó pillanatban ment el az anyag a felszámolónak, úgyhogy nem tudta elindítani még az eljárást a nyomozó hivatal. Most várom a visszahívását a nyomozónak hogy van e teendője a cégvezetőnek így hogy még felszólítás előtt lépett. Majd kiderül. Köszönöm mindenkinek.
Amira

Vissza: Adatszolgáltatás