Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárkönyvben könyvelés

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. szept. 08, 2008 7:43 pm

Sziasztok!

Természetesen tudom,hogy egy APEH vizsgálat során csak a törvényben rögzítettek kérhetőek számon az adózókon, de régen is és a mai napig is amikor egyszeres könyvvitelt tanítanak, erről könyvet írnak mindenhol ajánlott/tanított részletező analítika a pénztár és a bank forgalmának vezetése. Különösen indokolt ez ott, ahol a vállalkozó kötelezett bankszámlanyitásra, (mert pénztárkönyvet "elvileg" -bár a tv. ezt sem így rendezi- csak a kizárólag készpénzforgalmat bonyolító adózók akalmazhatnának. A gyakorlat itt is elszakad az elmélettől!) annak érdekében, hogy a készpénzállomány elválasztható legyen a bankszámla forgalmától. Azt azért senki nem tagadhatja, hogy a vállalkozás bankszámláját könyvelni kell és ha nem vezetünk külön analítikát, akkor nehezen kontrolálható a kivonattal történő egyezőség.

Egyébként én is vezetek analitikát a pénzeszközökről,( pontosabban a programom) sőt üzemviteli kölcsönt is könyvelek akkor, amikor a vállalkozó a "nincsből" vásárol. Ennek alapján én osztom Nelly véleményét.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. szept. 08, 2008 8:02 pm

Sziasztok!

Először is: senki nem állította, hogy az egyéni vállalkozó a számviteli törvény hatály alá tartozna. Ha nem érthető, hogy egy 0 ft-os kezdő pénzkészletből miért nem fizethető ki néhány ezer, vagy akár néhány százezer ft költség anélkül, hogy tőkebetétet (vagy üzemviteli kölcsönt) helyezne el a válallkozó, nincs is miről vitázni. Valószínűleg tudatlan oktatóim voltak, s talán jómagam is valami kisegítő iskolába jártam, mert így tanították, ráadásul két különböző iskolában (úgy a képzés szintje, és jelleg tekintetében). Rajtam kívül vannak szakértők (előrebocsátom személyemet nem sorolom közéjük), akik hasonlóképpen vélekednek, és mindezt publikusan is teszik. Példának remélem kettő elég lesz, én további vitába nem bonyolódok ez ügyben, döntse el mindenki, hogyan vezeti a nyilvántartásait:

"A papír alapon vezetett pénztárkönyv nem biztosítja a bankszámlapénz és a készpénz elkülönített vezetését, ezért ezt külön nyilvántartásban kell megtenni. Amikor összeadjuk a pénztárkönyvben szereplő összes bevételt és az összes kiadást levonjuk belőle, akkor megkapjuk az év végén meglévő pénzeszközállományt, amelynek egyik része az utolsó bankértesítő záróegyenlege, a másik része pedig a készpénz zárókészlet (vagyis a pénztár). A pénztár záróegyenlege nem lehet negatív! " (Kovácsné Álmosdy Judit)

"Mivel az előbbi példában átutalásos számlák is szóba kerültek, ismét

megemlítem, hogy pénztárkönyvet csak akkor célszerű vezetned, haa banki tételek száma kicsi

: például kiskereskedő vagy, a vevők a

boltodban készpénzzel fizetnek. Bankszámládról csak az

adókötelezettséget rendezed, illetve a nagyobb beszerzések ellenértékét

utalod át. A pénztárkönyvben ugyanis nincs külön pénztár és bankszámla

rovat, hiszen a pénztárkönyv feladata a készpénzes bevételek és kiadások

rögzítése. Ekkor minden tétel a bevétel, illetve kiadás rovatba kerül be, de

egy külön nyilvántartásban el kell különítened a készpénzes és a banki

tételeket.

Azaz lényegében
még egyszer lekönyveled ezeket, megbontva észpénzre

és banki tételre. Idegesítő, unalmas, és magában rejti a hibalehetőséget.

Szóval, gondold át!

Az említett nyilvántartásban a bankszámla-nyilvántartás bevételi és

kiadási forgalmának különbözete (azaz egyenlege) meg kell, hogy

egyezzen a bank által küldött számlakivonat egyenlegével, a pénztár

bevételi és kiadási forgalma különbözetének pedig a tényleges

pénzkészlettel kell megegyeznie." (Sinka Jánosné)

Ha esetleg érdekelnek valakit a hivatkozott linkek:

http://www.sinkatax.hu/doc/Konyvelhetedmagadis20081.pdf

http://www.kalkulator.hu/?fejezet=5&alfejezet=0&tartalom=0&cid=28485&wa=ekal0702h

Annyival még kiegészítem: ügyviteli programmal dolgozom, ahol lehetőség van külön pénztárra és bankra szűrni, az egyeztetéseket mind a pénztár, mind pedig a bank tekintetében a már fenti példaként hivatkozott pénzforgalmi lista alapján végzem el mindig.

Üdv:Nelly

Még egy kiegészítés: egyéni vállalkozó ellenőrzésekor majdnem mindig kértek aktuélis pénztár és bankegyenleget (nem bonyolódtam vitába, mert számomra természetes volt, ezeket elkülönítetten ki kell tudnom mutatni).

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. szept. 08, 2008 9:38 pm

Sziasztok !

Az excelltáblám rovatai azonosak a pénztárkönyvével. Ebben minden vállalkozáshoz kapcsolódó bevételt és kiadást rögzíteni kell, függetlenűl, hogy kp, vagy bankforgalom. A pénztárkönyv nem alkalmas a készpénz és a bankban lévő pénz elkülönítésére, ezért ehhez valóban külön nyilvántartás kell.A pénztárkönyv csak a vállalkozás eredménymegállapítására szolgál.

A bankanalitika azért is nagyon fontos, mert általában a vállalkozó 1-2 db-ot "elveszít, így útólag gond lehet , ha mégis előkerűl.

Nem kötelező, de feltétlenűl ajánlott !

Pézkezelési szabályzat nem kell, ahogy azt is megírták már előttem. Célszerű a vállalkozó bevétel számláít is figyelni, mert sokszor a tömbben marad, és ha ez ellenőrzéskor derűl ki az nagy bukta !

Analitikákat a 9.sz. válaszban megtalálod. Azokat  amelyek rád vonatkoznak vezetni kell (szigorú számadású, vevő-szállító,tárgyi eszközök, járulékok, bérkifizetés, leltár stb) kötelezően. Ellenőrzésnél ezeket kérik.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: ildibf » kedd szept. 09, 2008 8:09 am

Szia Nelly,

ne haragudj, hogy itt kérdezek,de lenne egy kis problémám ezzel a negatív pénztáregyenleggel: kezdő vállalkozóról van szó ( a férjemről ). Be szeretném írni a vállalkozás kezdete előtti  1 évből származó számláit, de úgye ezzel  mínuszba megy a pénztáregyenleg. Itt is kellene beírni vállalkozói betétet, hogy legalább 0-ás legyen? Korábban kérdeztem ezt itt a fórumon, de azt javasolták, hogy nyugodtan legyek, nem gond,ha negatív lesz az egyenleg. Engemet ezért idegesítene, mert akkor állandóan azt kellene figyelnem, hogy van-e elég pénz a kiadásokra, nem kell-e betenni pénzt.

Köszönettel: Ildi

ildibf

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » kedd szept. 09, 2008 3:38 pm

Sziasztok!

NAgyon köszönöm a válaszokat!!!! Sokat segítettetek!

Az a baj, hogy úgy néz ki talán még idén nem is lesz bevétele....

Amúgy szeritnem jó dolog a külön analitika, biztos, hogy fogom vezetni!

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » kedd szept. 09, 2008 3:41 pm

Ja, és mégegy! Mindenhol másképp tanítják, nekünk csak a naplófőkönyvet mutatták, semmi mást! Ezért sem tudok sokmindent! NA mindegy majd belejövök, és remélem a segítségetekkel!!!! (Mivekl másra nem számíthatok)

Mindenkinek mégegyszer köszi!!!!

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: unimog » kedd szept. 09, 2008 6:02 pm

Én is köszönöm mindenkinek a hozzászólását. A magam részéről senkinek a szakértelmét nem kívánatam kétségbe vonni.

Van egy régi kérdésem fenn. Nem tudom, hogy kell lezárni. Valaki írja meg légyszi!

unimog

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » hétf. szept. 15, 2008 3:08 pm

Sziasztok!

Unimog! Lezárva lesz, ha elfoghadsz legalább egy választ!

Bajban vagyok! Lekönyveltem mindent, vagyiis azt hittem! Elmaradt egy 1 ft kamatjóváírás!!!!!!!!!!!!!!! Most olyan ideg vagyok! papi alapon könyvelek, most hogy javítsam? Vagy elég, ha az augusztusi lezárást követően beirom, csak mert július 31-én könyvelték le a kamatot.

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » hétf. szept. 15, 2008 4:17 pm

HAhó!

Tudna nekem segíteni valaki??????????????

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. szept. 15, 2008 5:12 pm

Szia!

Nyugodtan írd be a következő sorba azt az 1 Ft kamatot (ez legyen a legnagyobb hiba).

Üdv. Mari

kohnmari

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók