Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárkönyvben könyvelés

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Na megkaptam az első anyagot a vállalkozótól, mivel ez az első, elbizonytalanottam... CSak annyi, hogy volt banki befizetése, hogy a bankköültségeket le tudják vonni. Semmi számla, vagy ilyesmi... Húúú tényleg, de most jut eszembe, ha vett nyomtatványokat, akkor hol a számla róla????

Na mindegy, szóval a befizetés eredményt nem képező bev, a banköltség meg egyéb költség, ugye?  Mint ahogy, ha megkapom a számlát, a nyomtatványok költsége is?

Bocsi,  még nem tudtam utána nézni, alig jutok a géphez, de kell pénzkezelési szabályzat? (mellékfogl) Vagy esetleg valami más?

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. szept. 07, 2008 5:02 pm

Szia!

Menjünk szépen sorba! Ha jól emlékszem kézzel vezetett pénztárkönyved lesz (van), vagy kértél Judittól excel táblát. Utóbbinak csak annyi a hátránya, hogy nem ismerem, így pl. nem tudom milyen analitikákat lehet esetleg nyerni belőle..

• ahhoz a bankszámlára pémnzt tudjon tenni, lennie kell a pénztárban, mivel kezdő és még bevételről nem írtál, ezért első lépésként pénzt tesz be a vállalkozásába. Éedemes az összeget úgy meghatározni, hogy az induló költségekre mindenképpen elég legyen míg nem lesz bevétele, ne kelljen minden másnap tőkebetétet elhelyezni ( anno váll. üi-n nekem üzemviteli kölcsönként emlegették): tőkebetét, egyéb eredményt nem képező bevétel rovat ( és összes bevétel rovat, itt görgetjülk az év folyamán a bevételeket)
  • kp befizetés bankszámlára, egyéb költségnek nem minősülő kiadás (össz kiadás rovat is görget, ezt ezentúl nem fogom írni, bevételt, kiadást görgetjük)|| pénztár analitika
  • kp befiz bankszámlára, amikor a bankszámlán jóváírják: egyéb ert. nem képező bevétel || bank analitika
  • bankktg: egyéb kiadás rovat
  • nyomtatvány: vagy egyéb kiadás, vagy pedig anyag és áru (azért mert ez anyagjellegű ráfordítás, Ipa alap csökkentő is, év végén nem mindegy, mennyiféle dolgot kell majd kigyűjtened)
  • Pénzkezelési szabályzat. nem kell az egyéni vállalkozónak elkészítenie ( nem azért mert esetedben mellékfoglalkozású, hanem azért mert a számviteli hatálya alá tartozóknak kötelező ezzzel a szabályzattal is rendelkeznia, az ev ennek nem alanya, rá az szja tv vonatkozik ( más szabályzat em kell).

Üdv:Nelly

Bocsánat! Mindig elfeledkezem róla: írtam a bank és pénztár analitikát, ahol ptárból megy ki vagy jön be a pénz || pénztár analitika, a banki tételeknél ||bank analitika, csak a kp befiznél írtam, a többinél lemaradt.

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. szept. 07, 2008 8:57 pm

Szia Nelli!

A banköltséget és a nyomtatványvásárlást én az egyéb termelési költségek oszlopba szoktam könyvelni - mert költség.

Az egyéb kiadások közé azokat a vásárlásokat könyvelem, amelyek nem azonnali költségek  pl. tárgyi eszközök vásárlása - hanem majd értékcsökkenési leírás formájában válnak  tárgyévi költséggé.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. szept. 08, 2008 1:36 am

Szia Zsuzsa!

Nem írtam, hogy a bakktg és nyomtatvány egyéb költségnek nem minősülő kiadás, azt írtam, egyéb kiadás.

Nálam a pénztárkönyv rovatai:

Költségnek minősülő kiadások:

• anyag és -árubeszerzés
  • közvetített szolg.
  • alk bére és közterhei
  • váll. kivét
  • egyéb kiadások

Költségek közt el nem számolható kiadás:

• beruházási ktg
  • egyéb költségnek nem minősülő kiadás
  • levonható áfa

Felőlem az egyéb kiadás oszlopot nevezhetjük egyéb termelési, kezelési költségnek is (nálam ez naplófőkönyvi rovat).

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: erdoapolas » hétf. szept. 08, 2008 2:20 am

Szia Nelly!

Kell vezetni az egy.vállalkozónak analítikát a pénzéről ?  Gondolok itt a bankira, légyszíves erről írj valamit, esetleg van nyomtatvány erről? Az erőforrásban nem találtam.

Köszi: Marcsi

erdoapolas

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. szept. 08, 2008 2:38 am

Szia Marcsi!

Az az igazság, elvileg kell a pénztárkönyvhöz pénztár ill bankanalitika. Hogy hányan vezetik külön, azt nem tudom. Nekem így tanították váll. üi tanfolyamon, és gazd. mérnök szakon is.

Ha esetleg excelben vezeted a pénztárkönyvet, ez vonatkozik a kérdezőre is, úgy könnyen előállítható a táblázatból autoszűrő segítségével, csak a pénztári tételeket mondjuk P jelöléssel, a banki tételeket B jelöléssel kell kezdeni, és a szűrővel ki lehet bármelyiket választani, vagy egy külön oszlopot beszúrni neki.

Nálam egyszerű a dolog, mert a programból le tudom külön kérni a pénztár, illetve a bankot is. Átteszem a listát excelbe, igaz így nem olyan pofás, de ezeket tartalmazza:

Pénztár pénzforgalmi lista

sorszamdatumbizszamszovegjovairasterhelesegyenlegoldal
12008.01.01NY-PNyitó készlet-Pénztár2202847022028470
32008.01.0200075merevlemez01206021907870
52008.01.03009431posta047021903170
62008.01.03009430bélyeg02371021666070

Bank ugyanez:

sorsz.datumbizszamszovegjovairasterhelesegyenlegoldal
22008.01.01NY-BNyitó készlet-Bank436950436950
42008.01.021/2008Bankköltség07437362580

Üdv.Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. szept. 08, 2008 10:50 am

Szia Nelly!

Úgy látszik én idősebb vagyok mint Te, mert amikor én tanultam az egyszerest, akkor még csak termelési és kezelési költségről (anyag, bér, egyéb), kiadásról, ÁFÁ-ról és Jöv.kivétről szólt a nyomtatványboltokban is kapható pénztárkönyv és ebben a bontásban is tanultuk. Ebből adódóan az én fogalmaim szerint a kiadás mást jelent(ett)  Így viszont értelek. Egy malomban őröltünk - csak másképp neveztük.

Üdv.: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: unimog » hétf. szept. 08, 2008 5:25 pm

Kedves Nelly!

Felkeltetted az érdeklődésem ezzel a pénztár, és bank analitikával. Én magamnak vezetem a pénztárkönvem, a tavasszal volt egy áfa revim a teljes 2007es évre. Emiatt elég sokat bújtam a törvényeket. Az ev.-nek az szja törvény írja elő a vezetendő alapnyilvántartást, és a kiegészítő nyilvántartásokat. A pénztárkönyv esetében nevesíti, hogy milyen bontásban kell a bevételeket és kiadásokat vezetni. Szintén előírja a vezetendő kiegészítő nyilvántartásokat. Én ezek között sehol sem találtam utalást az általad említett bank, pénztár analitikára. Esetemben az ellenőrzés sem hiányolta ezeket (nem kérhetnek olyasmit, ami nincs előírva). Ha esetleg tudod, hol van előírva amit említesz, az nekem nagyon értékes infó lenne. Esetleg van valami másik törvény is ami arról szól miből is kell álljon egy pénztárkönyv?

unimog

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. szept. 08, 2008 6:34 pm

Sziasztok! Bevallom Nektek, hogy én ilyet nem vezetek, de soha nem is kérte tőlem senki. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. szept. 08, 2008 6:48 pm

Az egyéni vállalkozó nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá, ha nem választotta a naplófőkönyvet, akkor a többi alapnyilvántartásnak  (pénztárkönyv, bevétel-költség nyilvántartás..)  nem része a külön pénztár és külön bank forgalm kimutatás, egyenlegezéssel...    nem igazán értem azt sem, mikor pénztárkönyvet vezető vállalkozóknak azt ajánlgatják, hogy kezdjen vállalkozói betéttel, s aztán  lesz neki fedezete az elszámolt kiadási dologra, s figyeljen arra, hogy legyen mindig fedezete a kifizetésre... 

A Kiegészítő nyilvántartásokról is az SZJA tv. rendelkezik az SZJA-s egyéni vállalkozóra vonatkozóan, mely nem tartalmaz banki, pénztári kimutatásokat..   Egy nem ÁFA adóalany ev. például nem is kötelezett bankszámla nyitásra, ha szükséges, vannak, akik a saját lakossági folyószámlájukat használják (lefénymásolják azt a kivonatrészt, ami igzolja a pénzmozgást és hozzátűzik az adott számlához, s beírják a pénztárkönyvbe azzal a nappal, amikor a pénzmozgás megtörtént).ettől még nem hiszem, hogy egy ev. köteles lenne a teljes lakossági számlakivonát átadni a vállalkozását könyvelőnek...,  valamint  az ev. pénzforgalmi szemléletben vezeti be alapnyilvántartásába a kiadásokat, bevételeket, de be kell vezetni ugymond pénzmozgásosként a beszámításos (pld-ul szállítói tartozás beszámítása, vevő követelésbe, vagy akár fordítva...) teljesítéseket is..    Én nem tenném bonylultabbá, vagy több részűvé az alap és kiegészítő nyilvántartást,  mint amit a tv. feltétlenül előír, valamint amire esetleg még magának az ev-nek még szüksége van valamilyen megfontolásból.. 

SZJA tv-ből:

3. A pénztárkönyv
3.1. Az alapnyilvántartás vezetésére kötelezett magánszemély e kötelezettségét pénztárkönyv vezetésével teljesíti, ha más alapnyilvántartás vezetését nem választhatja, vagy a más alapnyilvántartás vezetésére vonatkozó választási jogával nem élt.
3.2. Az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő köteles a pénztárkönyvet úgy vezetni, hogy annak alapján - a kiegészítő nyilvántartásokat is figyelembe véve - minden, az egyéni vállalkozói tevékenységével, illetve őstermelői tevékenységével kapcsolatban pénzbevételt vagy -kiadást eredményező gazdasági esemény (így különösen értékesítés, beszerzés, hitelfelvétel, kölcsönnyújtás, vállalkozói kivét felvétele) zárt rendszerben nyomon követhető legyen. E rendelkezés alkalmazásában a pénzbevétellel esik egy tekintet alá a termékértékesítés és a szolgáltatásnyújtás ellenértéke akkor is, ha teljesítése egészben vagy részben nem pénzben (hanem például csere, beszámítás révén) történt.

3.3. A pénztárkönyv legalább a következő adatokat tartalmazza:
a) sorszám;
b) a gazdasági esemény időpontja;
c) a bizonylat sorszáma;
d) a gazdasági esemény rövid leírása (így különösen ellenérték, anyagbeszerzés, tárgyi eszköz beszerzése, nyújtott vagy kapott kölcsön);

e) bevételek, ezen belül külön feltüntetve
ea) az adóköteles bevételeket,
eb) a fizetendő általános forgalmi adót,
ec) a jövedelem kiszámításánál figyelembe nem veendő bevételek;

f) kiadások, ezen belül külön feltüntetve
fa) a költségként elszámolható kiadásokat a következő bontásban
- anyag- és árubeszerzés,
- a közvetített szolgáltatások értéke,
- az alkalmazottak bére és közterhei,
- vállalkozói kivét (csak a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó esetében),
- egyéb költségként elszámolható kiadás;
fb) a költségként el nem számolható kiadásokat a következő bontásban
- beruházási költség,
- a levonható általános forgalmi adó,
- egyéb, költségként el nem számolható kiadás.

II. Részletező nyilvántartások
A magánszemély a részletező nyilvántartások közül csak azokat köteles vezetni, amelyek az adóköteles jövedelmének megállapításához szükségesek.
1. A vevőkkel (megrendelőkkel) szembeni követelések nyilvántartása
2. A szállítókkal szembeni tartozások nyilvántartása
3. Tárgyi eszközök, nem anyagi javak nyilvántartása
4. A beruházási és felújítási költség-nyilvántartás
5. Értékpapírok, értékpapírra vonatkozó jogok nyilvántartása
6. Munkabérek, más személyi jellegű kifizetések és a vállalkozói kivét nyilvántartása
7. Gépjármű-használati nyilvántartás (útnyilvántartás)
8. Hitelbe vagy bizományba történő értékesítésre átadott, átvett áruk nyilvántartása
9. Egyéb követelések, kötelezettségek nyilvántartása
A magánszemélynek az egyéb követeléseiről, a kötelezettségeiről nyilvántartást kell vezetnie. Ebben ki kell mutatnia vevő követelések, illetőleg szállítói tartozások között nem szereplő összes követelést, illetőleg kötelezettséget.
10. Selejtezési nyilvántartás
11. Alkalmi foglalkoztatás nyilvántartás
13. Leltár
14. Alvállalkozói nyilvántartás
15. Szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartása

Az irodaszer, nyomtatvány költségeket anyagköltségként számolnám el  (gondljunk az IPA bevallásra is,  ahol az anyag ktsg levonható az IPA bevételből..)  Ha nincs számítógépes programod, amellyel esetleg az egyes oszlopokat még al.költségnemekre le tudnád kérdezni, akkor ha pld-ul egy oszlopod van az anyag-áru költségre és kézzel vezeted a pénztárkönyvet (feltévem, hogy egyáltalán foglalkozik áruértékesítéssel), akkor célszerű a későbbiekre is gondolva, esetleg más színt használni az oszlopon belül az árura,  vagy megjelölni valamivel  (*, akármi) ,  vagy oszlopon belül a kockába balról írom az egyiket, jobbszélétől a másikat..   A vállalkozós bankszámla kezelési díját, kiértésítései díjakat egyéb költségként elszámolható kiadásként.  Megint csak használnék valamilyen jelölést az egyéb elszámolhatóköltségeken belül a reprezentációra,  mert azt meg viszgálni kell a bevétel arányában..       A vállakozós bankszámla  értesítésen készpénzpénz befizetés folyószámlára, vagy értesítés kp.felvételről    az egyszerre jövedelemszámításnál be nem számító bevétel  és költségként el nem számolható kiadás... ha be akarod vezetni.  Üdv.

melcsi62

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók