Adófórum

Adózási és számviteli információk

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

Juttatások, költségtérítések

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: Judi74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó saját maga részére vásárolt BKV bérlet elszámolható e, ha igen akkor milyen járulékokat kell utána fizetni.?

Köszi

 Judi

Judi74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: lederer » hétf. szept. 01, 2008 8:10 am

Szia! Szerintem elszámolhatja a BKV bérletet, de természetbeni juttatásnak minősül, és az adói: 54% szja, és 11% eho.
lederer
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. szept. 01, 2008 1:23 pm

Szia Judi ! A BKV bérletet nem lehet úgy felfogni , ahogy a 78/1993. Korm. rendelet a Munkábajárást nevesiti mert nem munkavállalóról van szó, hanem egyéni vállalkozóról. Ha elszámolja saját részére természetbeni juttatásnak minősül és ahogy az előttem iró lederer irta a közterhet meg kell fizetni. Üdv:hvanna
hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. szept. 01, 2008 8:54 pm

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó esetében szerintem a természetbeni juttatás nem értelmezhető (ahhoz kell egy kifizető,vagy munkáltató is), mint ez egy másik kérdés kapcsán már szóba is került.

Szóval, szerintem ha el akarná számolni, kivétnek minősül, annak közterheivel együtt.  SZJA törvény 16.§ (4):

(4) A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónál önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül a vállalkozói kivét, amellyel szemben költség, költséghányad vagy más levonás nem érvényesíthető. Vállalkozói kivét az egyéni vállalkozói tevékenység során személyes munkavégzés címén vállalkozói költségként elszámolt összeg, valamint (az akár csak részben) a magánszemély személyes vagy családi szükségletének kielégítését szolgáló kiadás alapján elszámolt minden olyan vállalkozói költség, amelyet e törvénynek a vállalkozói költségek elszámolására vonatkozó rendelkezései nem nevesítenek jellemzően előforduló költségként. E rendelkezést a lakástól elkülönített telephelyen vagy egyébként más, a lakáson kívüli helyen folytatott egyéni vállalkozói tevékenység hatókörében és feltételeként (ideértve az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeit is) szükséges dolog (eszköz, berendezés) használata, szolgáltatás igénybevétele esetén csak akkor kell alkalmazni, ha e törvény a személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas dolog, szolgáltatás magáncélú hasznosítását, használatát, igénybevételét vagy annak lehetőségét egyébként adóztatható körülményként határozza meg. Ilyen körülménynek kell tekinteni az úthasználatra jogosító bérlet, jegy magáncélú használatát, azzal, hogy az e címen elszámolt költségből – az egyéni vállalkozó döntése szerint – vagy a magáncélú használatra jutó tételes elkülönítéssel megállapított rész, vagy az elszámolt költség 50 százaléka minősül vállalkozói kivétnek, kivéve, ha és amennyiben az egyéni vállalkozó az adott személygépkocsi után cégautó adót fizetett. Vállalkozói kivét esetében a bevétel megszerzésének időpontja a költség elszámolásának napja, ha azonban a vállalkozói kivét felvételét az adóhatóság az ellenőrzés során tárja fel, akkor az elszámolás adóévének utolsó napja (de legkésőbb az egyéni vállalkozói jogállás megszűnésének a napja).
Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. szept. 01, 2008 9:04 pm

Szia Böbe!

Hasonlókat gondolok én is, délután már megírtam a válaszom, csak eddig elmaradt a dolog, beidézem.

"Két módon számolhatja el, vagy adóalapot nem csökkentő egyéb kiadás, vagy pedig vállalkozói kivétként kezelendő, vagy harmadikként, ha költségként elszámolja, (utazás, itt nem a kivétre gondolok), bizonyítania kell, hogy magáncélú utazásra egyáltalán nem használta, csak a vállalkozás érdekében, ez pedig egy BKV bérlet esetében igen nehézkes (vagy esetleg minden egyes helyi utazásról nyilvántartást vezet, és a váll. tev. ügyeiben megtett utak arányában számolja el?).

Ha átnézed ezt a cikket, eszerint váll. kivétként nem kezeljük, de nem vagyok biztos benne, hogy egy revízió előtt is megállná a helyét. 

Az szja tv szerint természetbeni juttatást nyújthat a kifizető, vagy munkéltató, az egyéni vállalkozó önmagával szemben nem minősül kifizetőnek, tehát véleményem szerint erre ez nem alkalmazható.

A természetbeni juttatások (Szja tv)69. § (1) Természetbeni juttatás: olvasd el, nem másolom ide, mert hosszú 

És áfát, bármelyik megoldást is választom, semmi esetre sem vonnék (igaz ez nem volt kérdés) 

Konklúzió: ha nem szeretnéd magyaráznia bizonyítványod…"

 

 A hivatkozott cikk pedig, ezen tépelődöm:

 

C:Documents and SettingsuserAsztalEgyéni vállalkozó jövedelem-kivétjének elszámolása.htm

 

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. szept. 01, 2008 9:07 pm

Bocsánat, a hivatkozás a gépem, mert elmentettem, itt van

http://www.adoforum.hu/?fejezet=5&wa=hk06&cid=20572

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. szept. 01, 2008 9:26 pm

Szia Nelly!

Egyetértek veled, sztem se lehet természetbeni, vagy egyéb kiadás, vagy szerintem vállalkozói kivét.

Elolvastam a cikket, de akkor se bizonyítható, hogy a BKV bérlet csak és kizárólag a vállalkozói tevékenységéhez szükséges, magáncélra nem használja. Hiszen akárhány utazásra használható, nem derül ki, hogy mikor,hol, mennyit utazott vele. A 11.sz. melléklet se nevesíti, mint elszámolható költséget, a 16.§ (4) viszont kivétnek minősíti az akár részben is, de magáncélra is használt dolog költségét. Itt kivételként csak a cégautó adó megfizetése esetén az autópálya díjat említi.

Szóval szerintem vagy kivét, vagy egyéb kiadás, de oda meg sztem felesleges beírni.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. szept. 01, 2008 10:05 pm

A törvény szövege: "E rendelkezést a lakástól elkülönített telephelyen vagy egyébként más, a lakáson kívüli helyen folytatott egyéni vállalkozói tevékenység hatókörében és feltételeként (ideértve az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeit is) szükséges dolog (eszköz, berendezés) használata, szolgáltatás igénybevétele esetén csak akkor kell alkalmazni, ha e törvény a személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas dolog, szolgáltatás magáncélú hasznosítását, használatát, igénybevételét vagy annak lehetőségét egyébként adóztatható körülményként határozza meg. "

A bérlet esetében nem bizonyítható, hogy az ev.tevékenység feltételeként veszi igénybe (ahhoz is, de nem kizárólagosan). A bérletet pedig csak munkavállalóknak adott bérlet esetében minősíti adómentesnek a törvény, azt is csak a 400 ezres keretig.. Egyébként adóztatható körülmény (term.juttatás pl.).

A cikk ugyan elgondolkodtató, de a ezen érvek miatt én nem számolnám el.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. szept. 01, 2008 10:13 pm

Böbe itt vagy még?

Délután eszmecseréztünk Katával a tartozásátvállallásról, és az iiletékkérdés azóta sem hagy nyugodni, kielégítő választ pedig nem találtam rá:

egyik cég átvállalja a másik cég tartozását ellentételezés nélkül harmadik személlyel szemben. Fizet illetéket az akinek megszűnik a tartozása, avagy sem, Szerinted? Feltettem a kérdést a TAO-ban, nem pillantanád meg?

Kérdés ez volt eredetileg: Mi történik a tagi kölcsönnel? (már lezárt)

A Bkv-vel kapcsolatosan nagyon is egyezik a véleményünk.

Üdv:Nelly

 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BKV bérlet egyéni vállalkozó részére

HozzászólásSzerző: gygabi » kedd szept. 02, 2008 9:49 am

Sziasztok, bennem még az merült fel, hogy mi van akkor ha van pl 3 alkalmazottja és azt mondja, hogy az egyiknek fizeti a bérletét. Vagy csak akkor adómentes jutattás ez, ha mind a 3 alkalmazottjának fizeti? Gabi

gygabi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég