Akkor még is csak kell módosítanod! Vissza kell vonni a NYENYI-t! NYENYI: durván nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lap... Aki nem tartozik a biztosítottak közé, arról nem kell NYENYI! A biztosítottságot nem minden esetben a kifizetett össszeg, vagy annak nagysága dönti el, de egy simán tulajdonos/tag csak azért mert résztulajdnos egy társaságban, attól még nem biztosított! Tehát csak erre való tekintettel nincs NYENYI!
Ha ez a tag nem személyesen közreműködő tag - akkor 2008-tól teljesen feleslegesen fizetettél velük eü.szolg.járulékot, valamint tételes eho-t ezután az ember után, s vallani sem kellett volna a 0808A-M-en!
Ha sem a társasági szerződés, sem a tagok más megállapodása soha nem rendelkezett arról, hogy ez a tag valamilyen munkakört ellát/munkát végez a cégben, s ezt tagi közreműködés keretében teszi, s a valóságban sem végez munkát ez a tag a társaság bevételszerző tevékenységében , akkor még felmerül a kérdés: Ki jelentette be a MEP-hez, vagy 2007-től az APEH a Biztosítottak bejelentése c. nyomtatványon?? és főleg mi alapján?
Ha jól veszem ki a szavaidból, akkor ezt az embert nem jelentettétek be biztosítottként - sem a MEP-hez, sem már az APEH-hoz(07T1041) , mint közreműködő tagot, viszont hibásan (durvábban fogalmazva: valótlanul) adtatok róla 2008-tól 0808M-es bevallást, és feleslegesen fizetett a cég utánna, valamint tévesen ment róla 2007-es NYENYI.
Nem tudom mióta áll fenn ez a helyzet... de mivel legkorábban 2007-ről írsz, feltételezem, hogy 2007-től. Ha igaz az, amit az előző bek-ben írtam, akkor a 2007-es nullás NYENYI-t töröltetni kell téves adatszolgáltatás miatt erről az emberről, valamint 2008. januártól a havonta beadott 0808A-ákat önellenőrizni, s azzal együtt adott emberről a 0808M-et helyesbíteni kell (nem kellett volna bevallást adni róla) .
A cégbírósági adatok közül a tulajdonosokat, a tulajdonos változást az APEH-os céges változásbejelentőn jelenteni kellett, hiszen a cégbírósági adatok nem tartalmazzák - szerintem még mindig nem - a tagok adószámát/adóazonosító jelét, az APEH-nek meg kell.... De ez a bejelentés a cégadatokkal kapcsolatos bejelentés és nem a biztosítottak bejelentése.. az pld-ul 2008-ban a 08T1041..
Mindenképpen azzal a fajta korrigálással jársz, jár jobban a cég, ha a valóságnak megfelelően - ez az ember simán tag, nincs szó foglalkoztatásról, közreműködésről.... Üdv.
Még kiegészítem azzal, hogy az ügyvezetőség ellátása sem minősül egy az egyben tagi személyes közreműködésnek - sok-sok kérdés válasz van itt a fórumon erről. Olyan szerintem még sehol nem hangzott el, hogy a tagokról NYENYI-t kellene adni, az, hogy a heti 36 órás munkaviszonyos foglalkoztatás melletti társasválalkozókról (szem.közreműködő tagokról), akkor is adni kell, ha ők ingyenes voltak munkaviszony melletti társas vállalkozók, vagy, hogy 2007-től a kieg.tev. (nyugdíj melletti) társasvállalkozókról is adni kell, ha díjazásban részesültek ---- arról volt szó.. De ha pld-ul egy ügyvezető megbízással ügyvezető és a díjazása nem éri el a minimálbér 30%-át, akkor ő ezen jogviszonyában nem biztosított, s függetlenül attól, hogy kap pénzt akár havonta, attól még nem kell róla NYENYI mert nem biztosított..