Adófórum

Adózási és számviteli információk

Munkaviszony megszüntetés-hogyan ?

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: margó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő lenne a problémám: Van egy munkavállalónk, akinek a párja múlt szombaton szült egy babát, ezen a héten még dolgozott az alkalmazott, úgy beszéltük meg, hogy ha hazajönnek a kórházból, akkor marad otthon öt napot. Tegnap bejelentette, hogy szeretne elmenni másik munkahelyre, de jó lenne, ha elsejéig még nálunk be lenne jelentve, mert onnantól vennék fel. Azt is mondta, hogy egy pár napot kell neki gyakorolnia az új helyén. Így én úgy gondolom, mindenképp úgy kéne a papírokat írjuk, hogy ő felmond, úgy gondoltam hétfőtől, nehogy valami baj érje az új helyen és akkor nekem lesz gondom belőle. Felmondási időre hogyan is kell számoljak és minden járulék van utána?  Köszönöm! Margó

margó

Munkaviszony megszűntetés-hogyan ?

HozzászólásSzerző: vib2 » szomb. aug. 23, 2008 2:25 am

Szia!

Ha felmond a dolgozó a munka törvénykönyv szerinti felmondási időt kell meghatározni/pl 30 nap/. Ez alatt az idő alatt  rendes bért kell számfejteni és ugyanugy fizetni a járulékokat. A járó szabadságot ki kell adni vagy plusz szabadságmegváltás cimen kifizetni.

vib2

HozzászólásSzerző: pseniko » szomb. aug. 23, 2008 5:42 am

Igazából a dolgozó mond fel ez esetben, amit gondolom a munkáltató el is fogad. A felmondási időt a munkáltató el is engedheti, nem kell megvárni a 30 napot. A szabadságot ki kell adni, vagy ha nem lehetséges akkor megváltatni. A "baba-szabadság" jár neki ebben az esetben is.

Egy másik megoldás a közös megegyezés. Célszerű arra a munkanapra tenni amikor a ki nem vett szabadságok elfogynak, és nincs szab-megváltás. 

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: margó » szomb. aug. 23, 2008 6:34 am

Hát nem is lenne gond a közös megegyezéssel, csak ez zavar, hogy az új helyén már gyakorolna, ugyanis ez egy billencses munka, és nem hiányozna, hogy valami baleset érje ott. Aztán az jutott eszembe éjjel, hogy ha szabadságot kap, akkor is elmehet az új helyére, ha éppen nem mondja el, úgysem tudom meg.
margó

HozzászólásSzerző: Szilvike781 » szomb. aug. 23, 2008 8:01 am

Én úgy tudom, hogy szabadság alatt / ha már felmondott a dolgozó/ akkor vállalhat munkát más helyen. Az a lényeg, hogy legyen a felmondásról írásos papír, ha esetleg valami történne vele a másik helyen az már legyen a másik fogllkoztató felelősége.

Üdv. Szilvia

Szilvike781

HozzászólásSzerző: margó » szomb. aug. 23, 2008 12:26 pm

Végülis azt beszéltük meg az alkalmazottal, hogy közösen megegyezünk a munkaviszony megszüntetéséről, kiadjuk az 5 nap munkaidő-kedvezményt, meg 2 nap szabi jár neki, ez hétfőtől pont 7 nap. Mikor kell odaadjam neki a kilépéssel kapcsolatos  papírokat ebben az esetben?
margó

HozzászólásSzerző: loncika » szomb. aug. 23, 2008 12:35 pm

szerintem az utolsó munkában töltöt napon, de legkésőbb 7. napon legkésőbb, amikor a szabadsága lejár.
loncika

HozzászólásSzerző: Szilvike781 » vas. aug. 24, 2008 5:10 pm

Igazából mi ki szoktuk adni amikor felmondott. Ha esetleg szabadságát tölti akkor is, mert a munkaviszony megszűnésének napja lehet későbbi. / azért vagyok benne biztos mert nemrég ismét volt Apeh ellenőrzés és mindent rendben találtak/

Üdv. Szilvia

Szilvike781

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek