Adófórum

Adózási és számviteli információk

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

Nemzetközi adózás

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

HozzászólásSzerző: Avilo1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 Egy ismerösömmel ugy allapodtam meg, hogy elmegyek hozza dolgozni ha 5%-ot kapok egyenkent 5 cegeböl. A cegek viszonylag nagy sajat tökevel rendelkeznek, jegyzett tökejük viszont kicsi (összesen kb. 80 millio Ft). Alapallasban nem kellene fizetnem a tulajdonreszekert.

A kerdeseim:

1. Milyen formaban kell a tranzakciot lebonyolitani, hogy ne kelljen (vagy minimalis) illeteket kelljen fizetnem. Egyaltalan illetekköteles-e az ilyen tranzakcio?

2. Ha a ceg ertekesitesre kerül (nehany ev mulva mondjuk) akkor a jelenlegi jogszabalyok szerint hogyan kellene adoznom/jarulekot fizetni az ertekesites utan?

3. Milyen formaban eri meg legjobban a tranzakcio (en mint maganszemely kapom meg a tulajdonreszeket vagy pedig alapitok egy ceget es az kapja meg?

4. Van-e valami mas szempont amit figyelembe kell vennem?

 Köszönöm szepen

Avilo1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. aug. 11, 2008 3:35 pm

Szia! Előzőból:  14% eho megfizetettségi határ 450 eFt.

Azt írod, magánszemélyek a tulajdonosok az abban az 5 cégben amiből Te részesedést szeretnél kapni (ingyenesen) 5-5 % mértékben..., de te egy 6-ikban dolgoznál...     Ezt a formációt kétlem, hiszen egy magánszemély tulajdonost sem lehet kötelezni arra, hogy Ő valamilyen tulajdoni hányadot is csak úgy oda ajándékozzon egy másik magánszemélynek... Attól, hogy Te dolgozol egy hatodik cégben, miért kellene, hogy valaki, valakik a saját leadózott befektetett pénzükből Téged megajándkozzanak, vagy minimális jóval paici ár alatt, akar a szerzési értékük alatt  eladják Neked??   De nyilván nem lehetetlen....   és kérdésként merül fel, hogy milyen jogcímen adnának neked 5-5%-ot?    

Az adott cégek a jegyzett tőkén felüli saját vagyonból visszavásárolnának 5-5% üzletrészhányadnak megfelelő részt, amit már maguk a cégek adnának el neked nulla forintért, vagy engedné át ingyenesen, vagy ez a cég vásárolna (amelyikben dolgozni akarsz), 5-5 % üzletrészt, mind az 5 cégből és azt kapnád meg, vegy mi?? 

 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

HozzászólásSzerző: Avilo1 » kedd aug. 12, 2008 6:57 am

Köszi a valaszt.

1. bekezdeshez: Jelenleg külföldön dolgozom. Csak akkor vagyok hajlando hazamenni ha kirugnak es nem talalok mast Nyugat-Europaban, vagy pedig tulajdonos vagyok egy viszonylag komoly cegben otthon. a 6. ceg a management ceg, az iranyitja a masik 5-öt, azt a management tulajdonolja (aminek tulajdonosi viszonyai függetlenek a masik 5-töl).

2. bekezdeshez: En elsöre arra gondoltam, hogy az ismerösöm (minimalis aron) elad vagy ramirat tulajdonreszt (a jogcimet nem tudom, ez lenne az egyik kerdesem). Szerinted melyik a "leg illetek kimelöbb" ut?

Köszi

Avilo1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

HozzászólásSzerző: loncika » kedd aug. 12, 2008 7:26 am

Bocsánat, de ez az eset a " nagyot akar a szarka... " esete.... 

Ha ilyen komoly menő-manó lettél, akkor legyél tulajdonos társ..... de az tuti hogy ezért  a posztért nagyot kell alakitanod.... és innentől kezdve oly mindegy, hogy mennyi az ajándékozási vagy vagyonszerzési illeték..(egyébként a % benne van az illetéktörvényben)....

A vállalati dolgozói részvényeket pedig akkor adja és vonja vissza a cég, amikor akarja.... szerintem...még a vezető beosztású egyéneknél is.... 

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

HozzászólásSzerző: Avilo1 » kedd aug. 12, 2008 8:05 am

Itt csak tulajdonostarsrol van szo, nem dolgozoi reszvenyekröl. Nem mindegy, hogy mennyi a vagyonszerzesi illetek, mert lehet ki sem tudom fizetni.  

A kerdesem az, hogy

- van-e illetek es mekkora a merteke

- ha van elkerülhetö-e vagy hogyan minimalizalhato

- mi az illetek alapja (sajat töke, jegyzett töke, üzletertekeles stb)

Köszi

Avilo1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

HozzászólásSzerző: MonokiM » pén. aug. 15, 2008 12:27 pm

Szia!

Illetéktörvény 2.§: "(2) Az ajándékozási és visszterhes vagyonátruházási illetékekre vonatkozó rendelkezéseket a belföldi ingatlanok, illetve az ezekhez kapcsolódó vagyoni értékű jogok tekintetében kell alkalmazni, kivéve, ha nemzetközi szerződés másként rendelkezik.

Így szerintem nem kell illetéket fizetned.

Az árfolyamnyereség adózása vonatkozik erre, csak itt az egésze bevétel, mert nincs megszerzésére fordított összeg. Az adó: 25 % szja, 14 % eho. Cégeladáskor ezen összeg után már nem kell adózni.

Üdv.: Margit

MonokiM
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Reszesedes szerzes-eladas adooptimalizalas

HozzászólásSzerző: szensav » szomb. aug. 23, 2008 5:38 pm

Én saját magam vagy az offshore cégemmel alapítanék egy magyar kft-t, aki valamekkora összegért megveszi a részesedéseket, ezeket a részesedés szerzéseket bejelenteném az Apeh-hoz, így ők ún. bejelentett részesedések lesznek, ami azt tudja ha egy éven túl eladod a részesedést a magyar kft-nek semmiféle nyereségadót sem kell fizetnie.

szensav
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég