Adófórum

Adózási és számviteli információk

Külföldi szolgáltatásnyújtás számlája

Számlázás

Külföldi szolgáltatásnyújtás számlája

HozzászólásSzerző: Fabyen1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném a véleményeteket:

Egyéni vállalkozó külföldi (eu-s és nem eu-s) cégektől kap jutalékot elektronikus úton nyújtott szolgáltatásért (ez az apeh tájékoztatása szerint az áfa tv. 46 §-a alá tartozik, azaz a teljesítés helye a szolg-t igénybe vevő adóalany telephelye).

Ez esetben hogyan történik a számla kiállítása áfa szempontjából? 

Fabyen1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Külföldi szolgáltatásnyújtás számlája

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. aug. 14, 2008 4:50 pm

Szia!

Ha az EU-s cégnek van közösségi adószáma, valamint te is rendelkezel közösségi adószámmal, és ezek élők - le kell ellenőrzini az apeh honlapon - és a számlán is szerepelnek ezek a számok, akkor a szolgáltatásról kiállított számla nem tartalmaz áfát. Ebben az esetben az áfát a külföldi partner cég fizeti meg az országában érvényes mértékben és módon. Erről az eu-s értékesítésről nem kell adatot szolgáltatni negyedévente, mert azt kizárólag termék értékesítéssel kapcsolatban kell benyújtani az értékesítőnek.

 

Harmadik országban székhellyel vagy állandó telephellyel rendelkező megrendelő adóalanynak kiszámlázott szolgáltatás szintén áfa nélkül történik.

 

Amennyiben a közösségen belüli ügyfelednek nincs érvényes eu-s adószáma, vagy magánszemély megrendelőknek számlázol, úgy a belföldön szokásos mértékű áfa mértékkel kell a számlát elkészíteni.

 

Üdv.Zs. 

 

 

 

 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Külföldi szolgáltatásnyújtás számlája

HozzászólásSzerző: Fabyen1 » csüt. aug. 14, 2008 4:59 pm

Thzs, nagyon köszönöm a válaszod!

 Lehet, hogy hülye kérdés, de ha alanyi mentes az ev, akkor mi a helyezet?

Fabyen1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Külföldi szolgáltatásnyújtás számlája

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. aug. 14, 2008 5:49 pm

Szia!

 Bevágok egy kérdést - választ. Igaz, hogy az előző áfa tv-re vonatkozik, de a logika véleményem szerint nem változott. Ezek szerint közösségi adószámot kérő - alanyi adómentes vállalkozások közösségi értékesítései nem számítódnak be az alanyi adómentes határba.

 

http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2008/i29.html

Az apeh honlapon fenti helyen elérhető anyag szerint az új áfa tv. 46 §-a szerinti szolgáltatásnyújtásnál kötelező közösségi adószámot kérni a szolg.nyújtójának.

Ezek szerint tehát alanyi mentes vagy, van közösségi adószámod - mert kötelező megkérned -, és az alábbi anyag szerint a közösségi értékesítésed nem számít be az alanyi adómentes határba. (Át kellene fordítani a szöveget a mostani áfa tv-ben előírtakra, de hátha van olyan kedves kolléga, akinek van ilyen ügyfele. Én alapvetően a társaságokkal foglalkozom.)

Ezek az információk azt támasztják alá, hogy az előző válaszban leírtak szerint kell számláznod külföldi adóalanyoknak nyújtott 46.§ (2) k. pont szerinti szolgáltatásodat. 

 

 Üdv.Zs.

 

Alanyi adómentesség határa Áfa tv. területi hatályán kívüli szolgáltatásnyújtás esetén

Válaszadás dátuma: 2007-11-14

Áfában alanyi mentes ügyfelem 2007. évben belföldi tevékenységből 3.900 EFt árbevételt ért el. 2007. szeptemberben közösségi adószámot kért, mivel Németországban, ottani építkezésen szerelési munkát vállalt. Várható bevétele a szerződés szerint 4.000 EFt lesz.
Maradhat-e alanyi mentes, vagy a „Áfa hatályán kívüli értékesítés” miatt már átlépte az alanyi mentes határt?

A jelzett összeghatárba az Áfa tv. 49. §, illetve 51. § szerint a gazdasági tevékenységnek (termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak) az előzőekben kifejtettek szerint számított ellenértéke számít bele, ide nem értve a mezőgazdasági tevékenységből származó, valamint a tárgyi mentes bevételt. Mivel az 1. § szerint az áfa területi hatálya csak a belföldön teljesített gazdasági tevékenységre terjed ki, az alanyi mentességre jogosító értékhatárba is csak azok a termékértékesítések, szolgáltatások számítanak bele, amelyeknek a 14. §, 15. § szerint belföldi a teljesítési helyük.
Áfa tv.15. § (2) bekezdés értelmében a meglevő ingatlanhoz, továbbá az annak létesítéséhez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásoknál (ideértve az ingatlanügynöki, -szakértői, valamint az építkezést előkészítő és koordináló, a kivitelezést ellenőrző tevékenységet is, így különösen az építész és az építőmérnök tevékenységét) a szolgáltatásnyújtás teljesítési helyét az ingatlan fekvése határozza meg.

Válaszadó: Nagyné Janku Olga
Kategória: Áfa

Tárgyszó:
Alanyi adómentesség
Közösségen belüli szolgáltatás
Közösségi adószám
Területi hatály

Kérdés azonosító: WE-7142
thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Külföldi szolgáltatásnyújtás számlája

HozzászólásSzerző: Fabyen1 » csüt. aug. 14, 2008 6:26 pm

Nagyon szépen köszönöm kimerítő válaszod!
Fabyen1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 32 vendég