Adófórum

Adózási és számviteli információk

Számlán eladó-vevő neve

Számlázás

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: micoka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Most hallottam (de lehet, hogy ez régóta így helyes), hogy ha van egy kézi számla, akkor bélyegzővel  vagy a számla kiállítója, vagy a vevő adatai lehetnek. Mind a kettőt nem lehet bélyegzővel "kitölteni".

Ha ez tényleg így van, akkor melyik törvény, milyen paragrafusa tartalmazza?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv: Melinda

micoka

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: validitas » szer. aug. 13, 2008 8:31 pm

Szia Melinda!

Ilyen szabályról nem tudok, sztem lehet mind a kettő bélyegző, csak a  bélyegzőket a számla minden példányára (a tömbben maradóra is) rá kell tenni. Az áfa tv. 169§-a tartalmazza a számla követelményeit, de csak annyit ír, hogy rajta kell lennie a számla kibocsátójának ill. a vevőnek a neve, címe.

Üdv: Böbe

validitas

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. aug. 14, 2008 2:15 am

Szia Melinda !

A számla kézzel történő kikocsátása során, napjainkban is alkalmazzuk a

- kiállitó, illetve

- a vevő esetében is a fejbélyegzővel történő

elkészitést.

Mi adószámos bélyegzőt szoltunk rányomni minden példányra, és sok  esetben a vevők is ( szolgáltatást igénybevevők) hozzák magukkal az adószámos bélyegzőjüket, azt is minden példányra.

A bélyegzők,  minden  olyan adatot tartalmaznak amit a  a számla alaki,tartalmi követelményeinek meg kell felelni. Az Áfa tv-ben  nincs tiltás erre vonatkozóan, és ha nincs, akkor szabad alkalmazni. Több elenőrzést végigéltem az utóbbi 15 évben és ezt egytelen egy alkalommal sem kifogásolta  semmilyen ellenőrző szerv.

Üdv:hvanna 

hvanna

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. aug. 14, 2008 6:40 am

Sziasztok!

Taxatív tiltás tényleg nincs a "vevő" bélyegzővel való kitöltésére, de vagy 10 évvel ezelőtt hallottam olyan ellenőrzésről, ahol állítólag kiszedték az ilyen számlákat. Ok: így semmi garancia nincs arra, hogy minden példányon ugyanaz a vevő szerepeljen. Kézi kitöltésnél az indigós példányok garantálják ezt, a bélyegző nem.

Lehet rajta vitatkozni, de anno ezt hozták fel érvként.

Zsuzsa 

kaloczy

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: M.Éva » csüt. aug. 14, 2008 11:40 am

Vajon annak van-e jelentősége?Miféle haszonnal, csalással járna, ha külön név szerepelne a példányokon?Mint kiállító nekem áfa fizetési kötelezettségem van,bárki is a vevő!A másod példánnyal pedig egy (max!) cég állíthat be levonható áfát.

Nekem meg áll az eszem, ha ilyeneket hallok!!

Üdv:Éva

M.Éva

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: micoka » csüt. aug. 14, 2008 11:51 am

Én is ezen gondolkodtam, amiről írsz. Már az Apeh sem tudja, hogy mibe kössön bele. Nekem erről a dologról az ügyfelem egyik vevője szólt, hogy a számlán az egyik kézzel legyen kitöltve, és ne pecsét szerepeljen rajta. Kértem, hogy kérdezze meg a vevője könyvelőjét, hogy ezt honnan vette. Ha kaptam tőle választ, akkor majd megírom. Addig is, ha valaki tud többet , akkor írjon.

Üdv: Melinda

micoka

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. aug. 14, 2008 12:13 pm

Sziasztok!

Ahogy Zsuzsa írta 10 évvel ezelőtt még lehetett jelentősége a dolognak, de ma már  mikor apeh által kiadott sorszámtartományok, nyomtatványforgalmazók által, adószám alapján történő adatszolgáltatások vannak, szerintem ez nem lehet hiba. Persze ez az én szerény véleményem, ettől még az ellenőr bármibe beleköthet. Nekem nagyobb problémát jelent, ha a bélyegzőt esetleg úgy teszik rá, hogy olvashatatlan, nem lehet megállapítani a kiállító adóalanyiságát.

Persze ez egy "szép"írású számlakibocsájtónál szintén beazonosítási problémát jelenthet, sőt ha nem nyomja rá a pennáját akkor sem biztos hogy a másodpéldányon látszik ami az eredetin szerepel.

Üdv. és szép, stresszmentes napot: Jutkahát ezt nem hiszem el

garbo50

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. aug. 14, 2008 12:28 pm

Éva! ugya azt azért Te sem gondolod komolyan,hogy teljesen rendjénvaló lenne, ha az én könyvelésemben X cégnek kiállított számla szerepelne, és azt Y cég teszi be a könyveibe, és igényli vissza az áfát? Igen alaposan sérül ebben az esetben egy csomó számviteli alapelv. Pl a valódiság elve.

Zsuzsa 

kaloczy

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. aug. 14, 2008 12:31 pm

Jutka! Én sajnos kezdek aggódni azon, hogy ez megint előtérbe kerülhet. Annyi minden apróságba kötnek most bele....

Nálunk pl olyat találtak meg, aki 2005-ben áttette a telephelyét Bp egy másik szegletébe, ezért az adószámában az utolsó pozíció változott. (Előző évben, a keretszerződés megkötésekor még a régi székhely és adószám volt.) És a 2005 végi számlákon még mindíg a régi bélyegző szerepelt....

Zsuzsa 

kaloczy

Számlán eladó-vevő neve

HozzászólásSzerző: micoka » csüt. aug. 14, 2008 12:55 pm

Szia!

Ha viszont X cég adja a számlát, odafigyel rá, hogy mind a 3 példányon az Y cég pecsétje szerepeljen. Szerintem csak ott lehet probléma, aki direkt ezzel machinál, ezzel akar "kereskedni".

Az lenne a legtisztább,ha ebben az ügyben valami hivatalos írás születne (ha eddig nem volt).

Melinda

micoka

Következő

Vissza: Számlázás