Adófórum

Adózási és számviteli információk

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

Egyéni vállalkozók

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: Szabóné74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Májusban vettem át könyvelést, régi könyvelő azt üzente IPÁ-t még megcsinálja. Nomost jött a levél, hogy nem. Jó mondom szja bevallás itt, abból megcsinálom. Már volt gondom, mert nyitókészlet hiján nem tudtam készletet számolni az ügyfélnek, persze leltár sem volt.

Nos nem is ez a gondom mert végső esetben felhivom az önkormnyzatot és ha segitőkészek a tavalyi bevallást csak rendelkezsemre bocsátják,  merthogy azt sem kaptam meg.

Na de még ev sosem számoltam készletet, hogyan számoljam a készletértéket? Sztv szerint? FIFo-val vagy egyéb választott módon? Nem minden beszerzés egyforma áron van. De Pl bálás ruhát is árul , arról nyugta van, gondolom vezetnie kéne valami értékesített mennyiséget, dehát erre nincs ideje azt mondja. Nem is életszerű, igy egy lehetőség beosztom az egységárral, node sokszor a bálásruht géprongyként is eladja, sosem fog egyeznbi a készlet, gopndolom másnál sincs ez máshogy mert egy kis vállalkozásnál nem különülnek el úgy a készletek mint egy nagyüzemnél, nem? Hogy lehet ezt megoldani? leltár minden hónaban???

Lehet valamit még nem látok át, kösz ha valaki megért

Szabóné74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. aug. 08, 2008 4:25 pm

Szia!

 Nem kell túlbonyolítani, nincs Szt, FIFO,LIFO, HIFO stb.

akár ELÁBÉ, akár anyag, IPA-hoz a következőképpen számoljuk EV-nél:

  •    Nyitó készlet (anyag, áru)
  • || Pénzügyileg rendezett beszerzések a tárgy évben
  • - Záró készlet (anyag, áru)

NYITÓ és ZÁRÓ leltárra feltétlenül szükséged van!

Megkeresem, és idemásolom a Htv-ből az idevonatkozó részt:

Üdv:Nelly

Értelmező rendelkezések (1990. évi C tv.)

52. § E törvény alkalmazásában:

 

36. eladott áruk beszerzési értéke: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esetében a vásárolt és változatlan formában eladott anyagoknak, áruknak - a számvitelről szóló törvény szerint az eladott áruk beszerzési értékeként elszámolt - bekerülési (beszerzési) értéke. Az egyszeres könyvvitelt, valamint - a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó - pénzforgalmi nyilvántartást vezető vállalkozók esetében a tárgyévi árubeszerzésre fordított kiadás, csökkentve a kifizetett árukészlet leltár szerinti záró értékével, növelve a kifizetett árukészlet leltár szerinti nyitó értékével. Csökkenti az eladott áruk beszerzési értékét az az érték, amellyel az adóalany a 37. pont szerint anyagköltségként, a 40. pont szerint közvetített szolgáltatások értékeként nettó árbevételét csökkentette;

37. anyagköltség: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esetében a vásárolt anyagoknak - a számvitelről szóló törvény szerint - anyagköltségként elszámolt bekerülési (beszerzési) értéke. Az egyszeres könyvvitelt, valamint - a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó - pénzforgalmi nyilvántartást vezető vállalkozók esetében a tárgyévi anyagbeszerzésre fordított kiadás, csökkentve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti záró értékével, növelve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti nyitó értékével. Csökkenti az anyagköltséget a saját vállalkozásban végzett beruházáshoz felhasznált anyagok bekerülési (beszerzési) értéke, továbbá az az érték, amellyel az adóalany a 36. pont szerint az eladott áruk beszerzési értékeként, a 40. pont szerint a közvetített szolgáltatások értékeként nettó árbevételét csökkentette;

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. aug. 08, 2008 5:32 pm

Az ev leltári készletének értékelése (záró készlet!)  A Nyitó készlet vélhetően adott,  az alapnyilvántartásból a kifizetett anyag, kifizetett árubeszerzés értéke adott, a záró mennyiségi leltár  (külön kifizetett  és ki nem fizetett) alapján a kifizetetteket az alábbi értéken kell a leltárban szerepeltetni:  A többit  Nelly feltette. Üdv.

13. Leltár
A december 31-én, valamint a tevékenység megszüntetése esetén a megszüntetés napján meglévő vásárolt és saját termelésű készleteket leltározni kell a következő csoportosítás szerint:
- anyagok (alap-, segéd-, üzem- és fűtőanyag),
- használatba nem vett eszközök (szerszám, műszer, berendezés, felszerelés, munkaruha, védőruha),
- 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközök,
- áruk (kereskedelmi készletek),
- betétdíjas göngyöleg,
- alvállalkozói teljesítmények,
- saját termelésű készletek:
= befejezetlen termelés,
= félkész és késztermék.
Az áfát nem az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek a leltárban
- a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó, áfát is tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie;
- a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközöket az áfát tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;
- a saját termelésű félkész és készterméket (így különösen a magánszemély által előállított, felújított, átalakított gépet, szerszámot) előállítási áron - az anyagköltség és a mások által végzett munka igazolt együttes összegében - kell szerepeltetnie.


Az áfát az általános szabályok szerint fizető magánszemélynek (a 4. számú melléklet 1. pont első mondata) a leltárban
- a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó beszerzési számla szerinti, áfát nem tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket a nyitóleltári értéken kell szerepeltetnie;
- a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközöket az áfát nem tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;
- a saját termelésű félkész és készterméket (így különösen a magánszemély által előállított, felújított, átalakított gépet, szerszámot) előállítási áron - az anyagköltség és a mások által végzett munka igazolt együttes összegében - kell szerepeltetnie.
  
 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: GyörgynéGabi » pén. aug. 08, 2008 5:44 pm

Én csak kérdezném az Szja bevallásába nem volt beírva a Nyitó-záró készlet értéke ? Akkor az is hiányos.

Gabi 

GyörgynéGabi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: Szabóné74 » pén. aug. 08, 2008 6:16 pm

mELCSI62 NAGYON KÖSZÖNÖM, ez az szja-ban van leírva? Ahh és már ideírt, hogy meg ne büntessék, pedig beírtam a szerződésbe hogy az elmult időszakok hiányosságaiért felelőséget nem vállalok. De most mit tehetnék ? Küldjem másik könyvelőhöz? ördögi kör. Nincs sem nyitó sem zárókészletem. Hát a zárót megkereáltam úgy hogy azt vettem annak amit addig adott el amig a legelső beszerzése történt az évben, hát jobbat nem tudtam :-( csináltatok vele majd most egy leltárt, talán pontosabb lesz.

Gabi, kellene külön tételként szerepelni valahol a nyitó-zárókészletértéknek? Mely sorban? Köszi

Anett

Szabóné74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: Szabóné74 » pén. aug. 08, 2008 6:18 pm

Korrnelia köszönöm neked is, igen ezt bogarásztam át most, köszi h kivonatoltad

Üdv anett

Szabóné74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. aug. 08, 2008 6:21 pm

Igen az SZJA tv-ben.  Szerintem sürgősen adjatok bevallást, megközelítőleg.. aztán ha tisztul a kép, akkor legfeljebb önellenőrzitek.. Üdv.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. aug. 08, 2008 6:43 pm

Szia Gabi!

 

Az szja bevallásban a leltár-érték tájékoztató adat. Elvileg a hibásan kitöltött bevallást is szankcionálhatják, de eddig még nem  hallottam, hogy bárkit is  büntettek volna emiatt, hogy ezt az információt nem szerepeltették a bevallásban. Igen, hiányos a bevallás.

Nálam is előfordult párszor, hogy bevalláskészítéskor még nem kaptam letárt (sőt , még kiszámolni sem tudtam, az előző évek hiányában).

Törekedni kell arra, hogy a vállalkozót rávegyük ezeknek az elkészítésére, akár egy helyszíni ellenőrzéskor is minden további nélkül elkérhetik!

Üdv:Nelly

 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. aug. 08, 2008 6:52 pm

0753 bevallás 15-03 lap

 Egyéb adatok

 

436. sor: Ebben a sorban a 2007. január 1-jén rendelkezésre

álló – leltár szerinti – anyag, árukészlet, félkész és késztermék

nyitó értékét kell szerepeltetni, egyezôen a 2006. évi 0653-as

bevallásban közölt zárókészlet összegével.

5. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez (II. részletező nyilvántartások)

437. sor: A 2007. december 31-én felvett leltár szerinti –

vásárolt és saját termelésű – anyag, árukészlet, félkész és késztermék

értékét tartalmazza ez a sor

Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

ELÁBÉ IPA-hoz hogyan?

HozzászólásSzerző: berisolya » szomb. aug. 09, 2008 3:21 pm

Bizony-bizony! Nekem az egyik ev-t azért hivták be 0653 ellenőrzésre, mert nem volt a zárókészlet feltüntetve, csak a nyitó. Vizvezetékszereléssel foglalkozik és tényleg nem volt készlete év végén. Orsi
berisolya
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 76 vendég

cron