Adófórum

Adózási és számviteli információk

Munkáltatói teendők 2006 évvel kapcsolatban

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kerdez » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Biztosan bugyutának tűnök, de kezdőként teljesen elvesztem a bevallások sűrűjében! Kérlek segítsetek!Több kérdésem is lenne:
1. Most akkor minden alkalmazottnak ki kell töltenem az M30-ast is, meg a 06084-es bevallást is (vagy csak akinek nem adtam M30-ast)? Egyébként adhatok mindenkinek M30-at?
2. Az M30-al a dolgozó vagy megcsinálja a bevallását vagy nyilatkozik, hogy én csináljam meg? Min nyilatkozik és én min vallom be? Ez esetben a nyilatkozatot továbbítanom kell az APEH felé, valamint a bevallásáról is küldenem kell még elektronikusan valamit? Tehát egyszerűbb, ha megcsinálom az M30-ast és a 0653-ast is a nevében és tovább semmi dolgom sincs? (Ezt ugye lehet?)
3. A megbízással foglalkoztatott, aki nem vált biztosítottá és a magánszemélyt, akitől bérlünk egy irodát, csak a 06084-en kell jelenteni, más kötelezettségem nincs (Pl. M30 vagy valami más?)
4. 2007-ben ezekről havonta jelentenem kell a 0708-on?

Remélem azért érthetőek a kérdéseim, előre is köszönöm a válaszokat mindenkinek!

kerdez

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. jan. 18, 2007 11:08 am

1. Mindenkiről kell M30-as és 06084-es M-es is!

2. Te döntessz a kérés ellenére, hogy megcsinálod-e a bevallásokat az alkalmazottaknak. Ha nem csak nem önálló tevékenységből származó jövedelme van az alkalmazottknak, akkor nem csinálhatod meg. Az M30-asokat mindenképpen add ki. Érdemes egyben elintézni.

3. Kell neki adni egy igazolást a levont SZJA-ról és az EHO-ról, ha volt ilyen. A 06084-est be kell adni róla is.

4. Igen havonta kell jelenteni.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » csüt. jan. 18, 2007 11:37 am

Szia!

Nem tűnsz bugyutának, tényleg nehézkes az eligazodás, az APEH honlapját naponta lehetne látogatni.

1. Mindenkinek kell adnod M30-at, akinek csak fizettél, illetve akitől vontál le (legyen az alkalmazott, vagy megbízási jogviszonyos magánszemély). Ugyanakkor mindenkire csinálni kell egy 06084 M-es bevallást, amit össze kell rendelni az 1 db 06084 A bevallással. A 06084 A összesített adatokat tartalmaz, amely adatok részletezését az egyes M-esek tartalmazzák.

2. A munkáltatói adómegállapítással kapcsolatban az APEH honlapján van egy cikk, ami időrendi sorrendben összeszedi a munkáltató teendőit. Az APEH honlapon 2007.01.16.i cikk, Sajtótájékoztató néven, azon belül egy letölthető Bemutató- Tájékoztató az SZJA bevallásokkal kapcsolatos lehetőségekről. Szerintem egyébként egyszerűbb az, ha odaadod a dolgozónak az M30-at és ő utána csinálja meg magának a bevallását (0653).

3. Annak a magánszemélynek is adnod kell igazolást a levonásokról (Szja, EHO), akitől bérelsz, és neki is lesz egy M-es bevallása. Odaadod neki az M30-ast és aztán ő csinálja meg a bevallását.

4. 2007-től pedig minden levont járulékról (alkalmazottól, bérbeadótól stb) havonta bevallást kell készíteni a 0708-on, és tárgyhót követő hó 12-ig beadni, befizetni.

Üdv.Karcsi

Lkarcsi45

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. jan. 18, 2007 11:40 am

Az M30-ast mindenképen ki kell adni a dolgozónak, szerintem jobban járunk, ha elkészítjük a 06 53-as bevallását  amennyiben nem önadózó.A 06084-est pedig  küldjük az APEH felé.Ezután a január hóról a 0708-ast készítjük el, (már mint a könyvelő ) A bérleti dij kifizetéséről egy olyan igazolást kell kiadni amelyen a személyi adatokon( név,lakhely, adószám) kívül a bruttó kifizetés, a levont Szja esetleg EHO -t fel kell tüntetni, dátum aláírás.Erre nincs szabvány nyomtatvány úgy kell szerkeszteni. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » csüt. jan. 18, 2007 11:55 am

Mi nem szerkesztünk semmilyen nyomtatványt, a bérleti díj kifizetéséről is ugyanúgy M30-ast adunk, csak annyiban különbözik az alkalmazottétól, hogy 41.megbízási jogviszonya van, és csak külön adózó jövedelem van az igazoláson, bruttó kifizetés, levont SZJA és EHO (persze a személyi adatokon kívül). Szerintem az M30-as teljesen megfelel a célnak, nem kell külön szerkesztett nyomtatvány.
Lkarcsi45

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jan. 18, 2007 12:14 pm

Sziasztok!

Nálunk (Szolnok megye) az APEH előadás alkalmával külön felhivták a figyelmet,

hogy bérleti dij kifizetéséről nem az M30-ast kell kiadni, nincs rá nyomtatvány,

szerkeszteni kell. (Az M30-as neve: munkáltatói igazolás)

Üdv. kohnmari

kohnmari

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 18, 2007 6:23 pm

Ez nagyon egyszerűen megoldható, ha nem munkavállalaó a bérbeadó, akkor az M3o-on a munkáltatói igazolást le kell festeni és ráírni: kifizetői igazolás. Az adatokhoz pedig egy utolsó sorba rá kell írni: levont EHO (ugyanis e tételsort az M3o nem tartalmazza).

Én minden évben a M3o-on adom (adtam) ki a bérbeadásból származó jövedelmek összegét, illetőleg a levont forrásadó öszegét. A lényeg, hogy legyen igazolás kiadva év végén, ha év közben a bérbevevő nem kap olyan bizonylatot, amelyből megállapítható a levont adók összege.

Nehogy ez legyen már az apeh baja!!!!

madora100

HozzászólásSzerző: baba56 » csüt. jan. 18, 2007 7:47 pm

Jó estét mindenkinek akit most is kérdésekre kényszerít az imádott APEH. !

3./-hoz: a 11%-os EHO a kifizetőt terheli, ez nem szerepel az M30-on.

Ezt a kifizető valja be a 06084-A lapján. 

Az M-lapon az SZJA-alap szerepel / költségnyilatkozattól függően/, és a levont adó összege.

További jó munkát:

Marika

baba56

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jan. 18, 2007 10:05 pm

Én korábban olvastam valamelyik szaklapban, hogy M30 erre a célra nem használható!
adotanacs

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 18, 2007 11:11 pm

Sziasztok!

Én is úgy tudom, mint Adotanács, az M30-as munkáltatói igazolás, ezért "gyártottunk" egy másikat és évek óta azt használjuk az 53-as bevallás megfelelő sorára való hivatkozással.

P.Zsuzsa

zspotorke

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás