Szia Anikó!
Erre egyértelműen azt mondanám, az előtársaság külön bevallási időszak.
Csak szerintem elírtál a kérdésben valamit: " van egy vállalkozási szerződése aláírva a bejegyzés másnapján" (utána pedig az jön, a bejegyzés függőben van).
Ha a bejegyzés másnapján keletkezett a szerződés, akkor az már nem előtársasági időszak. Nem a társasági szerz.benyújtását követő napra gondoltál (adószám, tanúsátvány kiadását köv.nap ? Én erre gondolok. Ebben már benne van a nyereségszerzés, ellenérték (még ha fizikálisan a bevétel később jut is hozzá), és az hogy végzi a tevékenységet.
De önmagában egy eszközbeszerzés (vagy akár több) szerintem nem állja meg a helyét.
Más a helyzet véleményem szerint, ha beszerzem az eszközt (mondjuk egy gyártósort, és aktiválom is), elkezdem rajta a termelést, munkába állítom a dolgozókat; erre azt mondom, igen, megkezdtem a tevékenységet (ha nincs szerződésem, vevőpartnerrel megállapodásom, bevételem, akkor is).
Én arra bíztatok mindenkit, inkább az adóhatóság igényeinek feleljen meg, egyelőre azért nem jár mulasztási bírság, ha a bevallásról kiderül mégsem kellett volna benyújtani.
Saját példám, igaz akkor még nem élt ez a tv:
2006.szeptemberében alakult egy társaság, bejegyezték 2006. novemberében. A működését idén áprilisban kezdte meg valójában, addig -igaz nem nagy beruházása volt- ott dekkolt minden használaton kívül. Egy ilyen helyzetre szerintem téves az APEH, és az Önadózó értelmezése sem.
Üdv:Nelly