Adófórum

Adózási és számviteli információk

Előtársaság 2008.év!

Adatszolgáltatás

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. júl. 25, 2008 3:20 pm

Szia Anikó!

Erre egyértelműen azt mondanám, az előtársaság külön bevallási időszak.

Csak szerintem elírtál a kérdésben valamit: " van egy vállalkozási szerződése aláírva a bejegyzés másnapján" (utána pedig az jön, a bejegyzés függőben van).

Ha a bejegyzés másnapján keletkezett a szerződés, akkor az már nem előtársasági időszak. Nem a társasági szerz.benyújtását követő napra gondoltál (adószám, tanúsátvány kiadását köv.nap ? Én erre gondolok. Ebben már benne van a nyereségszerzés, ellenérték (még ha fizikálisan a bevétel később jut is hozzá), és az hogy végzi a tevékenységet.

De önmagában egy eszközbeszerzés (vagy akár több) szerintem nem állja meg a helyét.

Más a helyzet véleményem szerint, ha beszerzem az eszközt (mondjuk egy gyártósort, és aktiválom is), elkezdem rajta a termelést, munkába állítom a dolgozókat; erre azt mondom, igen, megkezdtem a tevékenységet (ha nincs szerződésem, vevőpartnerrel megállapodásom, bevételem, akkor is).

Én arra bíztatok mindenkit, inkább az adóhatóság igényeinek feleljen meg, egyelőre azért nem jár mulasztási bírság, ha a bevallásról kiderül mégsem kellett volna benyújtani.

Saját példám, igaz akkor még nem élt ez a tv:

2006.szeptemberében alakult egy társaság, bejegyezték 2006. novemberében. A működését idén áprilisban kezdte meg valójában, addig -igaz nem nagy beruházása volt- ott dekkolt minden használaton kívül. Egy ilyen helyzetre szerintem téves az APEH, és az Önadózó értelmezése sem.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » pén. júl. 25, 2008 3:34 pm

Köszönöm az észrevételedet, valóban elírás volt, nem a bejegyzés másnapjáról van szó, sőt, megnéztem, a szolgáltatási szerződés az alakulás napján datálódik. És ez is jó: "egyelőre nem büntet, ha beadom a bevallást"... szépen vagyunk, jogbiztonság, meg minden...
aniko.varga2006

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. júl. 25, 2008 5:30 pm

Sziasztok!

Visszatérve az eredeti gondolatomhoz: én a következőkön gondolkodom és próbálom rendezni az újabb ha akarom vemhes, ha akarom nem  (ezért írtam, hogy megérne egy misét) kérdést magamban:

Próbáltam a fogalmakkal kezdeni:

Vállalkozási tevékenység: jövedelem és vagyonszerzésre irányuló vagy azt eredményező gazdasági tevékenység.

Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik. A módosított, 2008.01.01-től életbe lépett számviteli törvény pedig azt mondja, hogy:

Nem tekinthető vállalkozási tevékenységnek az előtársasági időszak alatti, társasági formára jellemző működés előkészítése (például az ügyvédi/közjegyzői közreműködés ellenértékének elszámolása, nyomtatványok beszerzése, illetékek megfizetése stb.), illetve a működéshez szükséges pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával kapcsolatos gazdasági események elszámolása.

Én nem olvasom ki, hogy a klasszikus alapítási költségeken kívül felmerülő bármely más költség elszámolható lenne előtársasági időszak létrejötte nélkül. Véleményem szerint minden egyéb tevékenység, amelyet a törvény nem emel ki az előtársasági  időszakot keletkeztető költségek közül nevesítetten, előtársasági időszakot keletkeztett a bejegyzésig. A társasági formára jellemző működés előkészítése nekem ezt jelenti.

(De mondjuk szívesen deffiniáltatnám a működés előkészítése fogalmát a törvényalkotóval. Azért ebbe sok minden bele tud férni és tényleg csak revizorfüggő a dolog!) – de szívesen meghallgatom mások érveit és ellenérveit is, mert a cél nem lehet más mint a büntetésmentes munkavégzés illetve a törvényi előírások pontos és védhető alkalmazása.

Nelly!

Távol áll(t) tőlem, hogy megsértselek – tényleg elfelejtettem a módosítást. Ezért köszöntem meg, semmi más nem vezérelt. Ha ennek ellenére sikerült, akkor elnézést kérek tőled.

Az Önadózó-t én is olvasom, sokat tanulok belőle és nagyon jó szakmai újságnak tartom. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lap szerkesztői ne tévedhetnének vagy nekünk nem lehetne tőlük eltérő véleményünk, A Számviteli leveleket is a szakma nagyjai írják és néha mégis „megbotlanak” Emberből vannak ők is és a törvények is olyanok amilyenek. Dönteni nekünk kell – mindenki azt fogadja el a saját meggyőződésének megtámogatásaként, (vagy megingatásaként) amit jónak lát. Természetesnek tartom, hogy Te véded a saját álláspontodat, nincs is ezzel gond és amit leírtál azok is „ülnek” – ettől azonban meg kimondhatjuk ebben a kérdésben is, hogy bár elsőre nem is olyan nehéznek tűnő kérdés, ám amikor meg kell oldanunk szembesülünk az egyszerű eszközbeszerzés hová sorolható kérdésével.

Üdv:

P.Zsuzsa

zspotorke

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. júl. 25, 2008 6:52 pm

Szia Zsuzsa!

Egyáltalán nem bántottál meg, nem sértődöm meg ilyen könnyen, nem volt bántó a reakciód!  Eddig csak két esetben sikerült kissé az önérzetembe taposni,

1., egyik fórumtársunk azt válaszolta, sajnálja azokat az ügyfeleket akik engem választottak ( ekkor majdnem úgy döntöttem, még a fórum közelébe sem jövök, ez még a kezdetekben volt),

2., a másik eset: félreértettem egy kérdést, és úgy érzem akkor méltánytalan volt az a durva kritikai hangnem, amivel a másik válaszadó illetett.

visszatérve:

Én a Számviteli törvényben sehol sem találom konkretizálva, hogy mi nem tekinthető vállalkozási tevékenységnek, persze lehet, hogy elkerülte a figyelmem.

"Nem tekinthető vállalkozási tevékenységnek az előtársasági időszak alatti, társasági formára jellemző működés előkészítése (például az ügyvédi/közjegyzői közreműködés ellenértékének elszámolása, nyomtatványok beszerzése, illetékek megfizetése stb.), illetve a működéshez szükséges pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával kapcsolatos gazdasági események elszámolása. "

Ha ez így van, akkor el kell fogadnom( mert az evidens, hogy a pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulás,társ. formára j. műk. előkész. nem anyag- és eszköz beszerzést foglal magában, mert ha csak a felsoroltak nem tartoznak ebbe a kategóriába, a többi viszont igen, akkor egyértelművé tenné a beszámoló készítését), de  a Szt átlapozása után sem bukkantam rá, és egy szubjektív értelmezésnek és magyarázatnak tulajdonítottam az Önadózóban megjelent érvelést! 

tothkornelia69

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. júl. 25, 2008 7:02 pm

Akkor örülök!

A Szubjektív értelmezéssel egyetértek, az előzőekkel is természetesen. Ezért is próbáltam elmenni a fogalommeghatározás irányába és mondtam/ mondom azt, hogy ez már megint egy revizorfüggő dolog. Eddig egyértelmű volt, hogy mit kell tennünk, most úgy "segítettek", hogy zavarossá tették az előtársasági kérdést. Egy a sok közül, de hogy miért kell a hülyeséget halmozni - nem értem. Sokszor és egyre többször oda lyukadok ki - amit tán mazsi írt egyik nap, hogy könnyű úgy teljesíteni a féléves tervet az Adóhivatalnak, ha mindig "kisnyuszi" vagyok. Ha van sapkám akkor is és ha nincs akkor is....

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. júl. 25, 2008 7:18 pm

Én is olvastam Mazsit, és már készültem kontrázni, csak elmaradt!

Igen, ez nagyon jó, úgy módosítunk a törvényeken, hogy az adózó még csak véletlenül sem tudjon a jogi útvesztőkben eligazodni!

Hónapokkal ezelőtt,  egy Nap-kelte műsort látva igen-igen felháborodtam a PM munkatársának egyik kijelentésén az új Áfa tv. kapcsán:

öntömjén, stb, és, " nagyon jó az új tv, mert tágabb értelmezésre ad lehetőséget úgy az adózó, mint az adóhatóság részére" !!!

Na ! Ezt is MEGCSINÁLTUK! IGEN IGEN!!!

BRAVO!

tothkornelia69

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: pseniko » vas. okt. 26, 2008 2:59 pm

A következőket az APEH honlapon találtam:

4. Feleségemmel kft.-t alapítottunk; 2008. június 6-án írtuk alá a társasági szerződést, a cégbírósági bejegyzés július 4-én megtörtént; ezen időszak alatt a vállalkozási tevékenységet még nem kezdtük meg. A kft. naptári év szerint működik. Kell-e külön bevallást beadnunk az említett előtársasági időszakról?

Nem kell, mivel a kft. cégbejegyzése az üzleti éve fordulónapjáig megtörtént, és a cég a bejegyzéséig nem kezdte meg a vállalkozási tevékenységét. Első üzleti éve így 2008. június 6-ától 2008. december 31-éig tart, melyről 2009. május 31-éig kell majd a beszámolót és az adóbevallást beadnia.
[A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 11. § (5) bekezdés, 135. § (6) bekezdés, Art. 178. § 2. pont]

http://www.apeh.hu/gyik/tao#faq_166459 

Most erre mit lehet mondani?

pseniko

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás