Adófórum

Adózási és számviteli információk

Előtársaság 2008.év!

Adatszolgáltatás

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: orgovanzs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Most olvastam az önadozó legutóbbi számában,hogy a vállalkozási tevékenység megkezdésének számít az is ha tárgyi eszközt szerez be, szolgáltatást vesz igénybe stb. én úgy tudtam,hogy csak akkor kezdi meg a tevékenységét ha számlát állít ki,vagyis bevétele keletkezik, ha nem akkor nincs előtársasági időszak.

Az a problémám,hogy törvényben ezt nem látom leírva és most megint nemtudom mi a helyes eljárás mert nekem van olyan cég akinek a bejegyzésig már keletkezett bejővő számlája.

Zsuzsi 

orgovanzs

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd júl. 22, 2008 8:32 pm

Szia Zsuzsi!

Én is olvastam, amire hivatkozik, az a Szt:

3. § (1) E törvény alkalmazásában

1. gazdálkodó: a vállalkozó, az államháztartás szervezetei, az egyéb szervezet, a Magyar Nemzeti Bank, továbbá az általuk, illetve a természetes személy által alapított egészségügyi, szociális és oktatási intézmény;

2. vállalkozó: minden olyan gazdálkodó, amely a saját nevében és kockázatára nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerűen, ellenérték fejében termelő vagy szolgáltató tevékenységet (a továbbiakban: vállalkozási tevékenység) végez, ideértve a hitelintézetet, a pénzügyi vállalkozást, a befektetési vállalkozást és a biztosítóintézetet is, továbbá a nonprofit gazdasági társaság, az egyesülés, a szociális szövetkezet, az iskolaszövetkezet, az európai gazdasági egyesülés, az európai részvénytársaság, az európai szövetkezet, a vízitársulat, az erdőbirtokossági társulat, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, amennyiben nem tartozik a 3. és 4. pontban felsoroltak közé;

Konkrétan az, hogy a vállalkozási tevékenység alatt milyen gazdasági eseményt kell érteni, én sem találkoztam, sem az Art-ban, sem a Tao-ban.

Idemásolom, azoknak akik még nem olvasták:

a) Vállalkozási tevékenységet nem folytató előtársaság beszámoló készítési kötelezettsége

Nem kell az előtársasági időszakról, mint önálló üzleti évről külön beszámolót készíteni, ha az előtársasági időszak alatt a vállalkozó vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év (Sztv. 11. § (2) bekezdése szerint választott) mérlegfordulónapig (ál-talános esetben december 31-ig) sor került. Ebben az esetben az első üzleti év a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától a bejegyzett társaság üzleti évének végéig, mérlegfordulónapjáig tart.

Ezt az előírást első ízben a 2008. évben induló üzleti évről készített beszámolóra kell alkal-mazni. /Sztv.) 135. § (1)-(6)/
Nem tekinthető vállalkozási tevékenységnek az előtársasági időszak alatti, társasági formára jellemző működés előkészítése (például az ügyvédi/közjegyzői közreműködés ellenértékének elszámolása, nyomtatványok beszerzése, illetékek megfizetése stb.), illetve a működéshez szükséges pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával kapcso-latos gazdasági események elszámolása.

b) Vállalkozási tevékenységet folytató előtársaság beszámoló készítési kötelezettsége

Vállalkozási tevékenységet folytat a számviteli törvény 3. § (1) 2. pontja szerint az a gaz-dálkodó, aki a saját nevében és kockázatára nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerűen, ellenérték fejében termelő vagy szolgáltató tevékenységet végez. Vállalkozási tevékenységnek tekinthető pl. a termelő, szolgáltató tevékenység végzéséhez szükséges eszközök (gépek, anyagok) beszerzése, szolgáltatások igénybevétele, munkavállalók foglalkoztatása, az elkészült termékek eladása, vagy szolgáltatások nyújtása.

http://www.onadozo.hu/hirek/?f=view&id=682

Részemről: van sapka, nincs sapka! no comment!

Eddig én is úgy értelmeztem, hogy egy eszközbeszerzés, vagy anyag vás. miatt ez nem kezelendő külön beszámolási időszakként!

Továbbra is ez az álláspontom!

Üdv:Nelly 

tothkornelia69

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd júl. 22, 2008 8:33 pm

Szia Zsuzsi!

Szerintem gazdasági tevékenységnek nem csak és kizárólagosan a kibocsájott számla (bevétel) számít. Gazdasági tevékenység a bevétel elérése érdekében vagy azt eredményező módon rendszeresen vagy üzletszerűen végzett tevékenység. Egy vállalkozás életében jellemzően először költségek fordulnak elő és csak aztán következik a bevétel.

Ha belegondolsz a cégalapítási költségekbe - láthatod ezt magad is. Szép lenne, ha ezeket nem számolhatná el, könyvelhetné el a könyveiben. Tovább görgetve a gondolatmenetet - előfordul(hat)nak olyan tevékenységek is, amelyek csak a szükséges engedélyek birtokában végezhetőek. Ezek általában még további illetékek, klf. eljárási díjak kifizetését feltételezik. A bevétel realizálásának feltételeit először meg kell teremteni és csak ezt követően lehet a munkát elvégezni illetve a vevő felé számlázni.

Szerintem keveredik benned a társaság gazdasági tevékenységének megkezdése és  maga a bejegyzés. A két időpont más és mást jelent. Az bejegyzésig előtársaságként működik a "cég" . Az iratain kötelező feltüntetnie, hogy "bejegyzés alatt"  és ilyenkor korlátozott lehetőségek ill. jogok mellet végezheti tevékenységét, majd a cégbírósági végzéssel egyidőben létrejön a már teljes jogkörrel rendelkező társaság.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd júl. 22, 2008 8:47 pm

Szia Nelly!

Való igaz - és köszi, hogy engem is emlékeztettél erre- hogy idéntől változott az előtársaság időszakának megítélése és az alapítás költségei miatt nem kell már külön előtársasági beszámolókat készíteni. De a működési feltételek megteremtése véleményem szerint már gazdasági tevékenység. Ez megint egy olyan terület, amelyen megér egy vagy több misét!

zspotorke

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd júl. 22, 2008 10:26 pm

Sziasztok!

Megszerkesztettem, elillant, mielőtt küldhettem volna, dühös vagyok!

Zsuzsa (Potorke)!

Az első válaszomat a másik Zsuzsinak szántam! ( az a, és b, pontot pedig az Önadózóból másoltam, mindenki tudja miről van szó, nem Téged emlékeztettelek a megváltozott Art-ra, e nélkül  is tudod!)

No még egyszer összeszedem:

Szt. 3.§

2. vállalkozó: minden olyan gazdálkodó, amely a saját nevében és kockázatára nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerűen, ellenérték fejében termelő vagy szolgáltató tevékenységet  végez (a továbbiakban: vállalkozási tevékenység) 

Art. :

Az adóbevallás különös szabályai

33. § (1) A magánszemély a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint állapítja meg adóját, és nyújtja be adóbevallását vagy adóját a munkáltatójához intézett nyilatkozata alapján a munkáltatója, illetőleg adatszolgáltatás alapján az adóhatóság állapítja meg.

(2) Ha költségvetési támogatást megállapító törvény az igényjogosultságot a jövedelmi viszonyok igazolásához köti, az igénylő és a vele közös háztartásban élő magánszemélyek jövedelmi viszonyaikról, az egy főre jutó családi jövedelemről a támogatást megállapító szervhez az igénylőlappal együtt benyújtott - adóbevallásnak minősülő - nyilatkozatot tesznek. Az igénylőlap egyszerűsített adóbevallási részét a magánszemélyek akkor is kötelesek kitölteni, ha egyébként adóbevallásra nem kötelezettek.

(3) Soron kívüli bevallást kell benyújtani az adózónak valamennyi adójáról - kivéve a magánszemélyt saját személyében terhelő azon adókat, amelyekről éves adóbevallást köteles benyújtani - a bevallással még le nem fedett időszakról, ha

a) a számvitelről szóló törvény VII. fejezete sajátos beszámoló készítési kötelezettséget ír elő

,b) az adózó a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény szerint a könyvviteli zárlat és a beszámoló alapján az adókülönbözetet megállapítja,

c) az adózó felszámolási eljárás, végelszámolási eljárás nélkül szűnik meg,

d) az adóbeszedésre kötelezettnek e kötelezettsége megszűnt,

e) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egyéni vállalkozónak minősülő magánszemély e tevékenységét megszünteti, a tevékenység gyakorlásához szükséges egyéni vállalkozói igazolványát vagy hatósági engedélyét jogerősen visszavonják, valamint az ügyvéd és a szabadalmi ügyvivő tevékenységét, illetőleg a közjegyző közjegyzői szolgálatát szünetelteti (a továbbiakban együtt: soron kívüli bevallási kötelezettséget kiváltó esemény). 

Szt.: VII. Fejezet                                             SAJÁTOS BESZÁMOLÁSI KÖTELEZETTSÉGEK

Előtársasági időszak

135. § (1) A jogelőd nélkül alapított vállalkozó a 11. § (5) bekezdése szerinti előtársasági időszakról - a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - e törvény szerinti könyvvezetéssel alátámasztott beszámolót köteles készíteni. 

(6) Nem kell az előtársasági időszakról, mint önálló üzleti évről külön beszámolót készíteni, ha ezen időszak alatt a vállalkozó vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év naptári évnek megfelelő, illetve a 11. § (2) bekezdése szerint választott mérlegfordulónapjáig sor került. Ez esetben az első üzleti év a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától a bejegyzett társaság üzleti évének mérlegfordulónapjáig tart. 

Még egyszer: Vállalkozási tevékenység-nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerűen, ellenérték fejében termelő vagy szolgáltató tevékenységet  végez

Abban igazad van, bejegyzésig valamelyest korlátozottak a lehetőségei:

Gt:

Az előtársaság

15. § (1) A gazdasági társaság a társasági szerződés ellenjegyzésének vagy közokiratba foglalásának napjától a létrehozni kívánt gazdasági társaság előtársaságaként működhet.

(2) A létrehozni kívánt gazdasági társaságnak a társasági szerződésben kijelölt vezető tisztségviselői a létrehozni kívánt gazdasági társaság cégbejegyzéséig annak nevében és javára járnak el, az előtársasági jelleget azonban a cégbejegyzési eljárás alatt a gazdasági társaság iratain és a megkötött jogügyletek során a társaság elnevezéséhez fűzött „bejegyzés alatt” („b.a.”) toldattal kell jelezni. Az előtársasági jelleg feltüntetésének elmulasztása esetén a megkötött jogügyletek - ha a cégbíróság a társaságot nem jegyzi be - az alapítók által együttesen megkötött ügyleteknek minősülnek.

(3) Az előtársaság üzletszerű gazdasági tevékenységet csak a gazdasági társaság cégbejegyzése iránti kérelem benyújtását követően folytathat azzal, hogy a cégbejegyzésig hatósági engedélyhez kötött tevékenységet nem végezhet.

Eddigi álláspontomat továbbra is fenntartom!

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: orgovanzs » szer. júl. 23, 2008 5:32 am

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.

Hát sajnos ez megint egy olyan szabály amit többféleképpen lehet értelmezni, csak az a baj,hogy ha megyek ellenőrzésre mindig az adott ellenőr által értelmezett szabály a mérvadó.

Még mindig nemtudom mit csináljak, de valószinű,hogy úgy járok jobban ha lesz előtársasági időszaka azért már csak nam büntetnek meg.

Zsuzsi

orgovanzs

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. júl. 23, 2008 6:05 am

Szia Zsuzsi!

Egyetértek Veled, ezért is írtam, hogy megérne ez is egy vagy több misét! Sajnos most el kell mennem, de este térjünk vissza erre a kérdésre - mert közös gondolkodással biztos előrébb tudunk lépni.

zspotorke

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: orgovanzs » szer. júl. 23, 2008 6:41 am

Szia Zsuzsi!

Jó rendben még szerencsére van időm nekem is rá.

Köszi

Zsuzsi

orgovanzs

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: orgovanzs » szer. júl. 23, 2008 12:16 pm

Sziasztok!

Hát lehet,hogy megoldodott a probléma.

Sikerült ma elérnem az Apeh-ot és ott azt mondták, hogyha van beszerzési számlája az adószám kiadása és a cég bejegyzési időpontja között egyértelműen elkezdte a vállalkozási tevékenységet függetlenül attól,hogy volt-e értékesítése vagy sem, tehát előtársaságként elkell készíteni a bevallásokat!

Most már csak abban reménykedem, hogy az Apeh-nál mindenki így gondolja és nem csak az akivel beszéltem.

Zsuzsi

orgovanzs

Előtársaság 2008.év!

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. júl. 24, 2008 1:40 pm

Sziasztok, pont ebbe a problémába botlottam én is.

Ha egy újonnan alakult társaságnak csak az alapítással és az adminisztrációval kapcsolatos költsége van, viszont van egy vállalkozási szerződése aláírva a bejegyzés másnapján, ami azt jelenti, hogy ténylegesen tevékenykedik, csak ahhoz nemigen jár költség, eszköz (tanácsadásról van szó), akkor mi van? Az egyablakos, egyórás bejegyzés 14 napja függőben van, mivel legutolsó értesülés szerint "szabadságon van az ügyintéző", így a cég még nincs bejegyezve. Most még bizonytalan, hgoy a bejegyzés előtt vagy után fogja számlázni a bevételt. Eddig azt gondoltam, hgoy ha nem számláz, akkor nem kell foglalkozni az előtársasági időszakkal, de lehet, hogy az általatok mondottak miatt mégis?

Mit tennétek? Köszönöm, Anikó

aniko.varga2006

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás